Informació general

Turisme

El govern transfereix 144.350 euros del pressupost del Patronat de Turisme per cobrir «altres despeses»

En un ple extraordinari d'urgència, celebrat ahir al migdia, l'oposició va qualificar «d'incomprensible» aquesta reducció destinada a la promoció turística en un estiu «atípic»

Per Berta Ruiz

Ambient per la zona del Port, aquest passat mes de juliol
Ambient per la zona del Port, aquest passat mes de juliol | Berta Ruiz

Ahir, a les 13 hores del migdia, es va convocar un ple extraordinari d'urgència per fer l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdits número 17 del pressupost. Aquesta modificació es finança amb baixes d'altres partides. Concretament, s'ha fet una transferència de 144.350 euros des del pressupost del Patronat de Turisme per a fer front a d'altres despeses. D'aquests diners, uns 75.000 euros aniran destinats a pagar la quota de l'ATM corresponent a l'any 2019; uns 40.000 es destinaran a diferents inversions –sense determinar– i uns 30.000 euros aniran a partides per a adquirir material de prevenció contra la pandèmia de la covid-19.

Abans de començar la discussió del punt, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va argumentar la urgència de la convocatòria del plenari. Segons va dir, “hem convocat el ple per un tema sobrevingut i per la seva necessitat. És necessari aprovar aquesta modificació de crèdit el més aviat possible per dotar-nos d'aquest finançament per poder fer front a unes despeses concretes. Hem considerat fer aquest ple per no demorar-ho més durant el mes d'agost”.

Tots els membres de l'oposició no van trobar oportuna la urgència d'aquesta sessió i van afirmar que tot era fruit de “la mala gestió, la mala previsió i la improvisació” per part del govern.

Jaume Gila: "Aquesta minoració de l'aportació municipal no afectarà el funcionament normal del servei que ofereix el patronat”

En la seva explicació, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que s'ha decidit fer aquesta transferència d'uns diners del pressupost del Patronat de Turisme, donat que moltes de les seves partides no s'arribaran a executar per la situació de la covid-19. Segons va dir, “aquesta minoració de l'aportació municipal no afectarà el funcionament normal del servei que ofereix el patronat”.

Joan M. Artigau (no adscrit): "Ara el deixem coix d'uns diners que en aquests moments fan molta més falta al Patronat de Turisme que no pas a un altre costat"

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va posar en dubte les paraules del regidor d'Hisenda –Jaume Gila– sobre la no afectació en el funcionament del Patronat. “La meva pregunta és: funciona? Penso que ni funciona ni funcionarà sobretot si ara el deixem coix d'uns diners que en aquests moments fan molta més falta al Patronat de Turisme que no pas a un altre costat”. El seu vot va ser contrari.

David Chatelain (PP): "És incomprensible que aquests 144.000 euros no es destinin a promocionar de manera directa el nostre municipi com a destinació turística"

Per la seva part, el portaveu del grup municipal del PP, David Chatelain, va qüestionar que es retiri una dotació tan important ateses les dificultats a les que s'enfronta el turisme en aquest atípic estiu. “Parlem d'un important descens de visitants, d'una baixada en les pernoctacions i, segons les anàlisis preliminars, una important caiguda de la despesa mitjana per turista. Per això és incomprensible que aquests 144.000 euros no es destinin a promocionar de manera directa el nostre municipi com a destinació turística. Tot i que provenen bàsicament d'esdeveniments que no es realitzaran, segons el regidor: “no ajuda al turisme reduir en gairebé un 20% les aportacions al Patronat, perquè podrien finançar-se noves campanyes promocionals i d'ajuda al sector. Ara el que toca és destinar el màxim de recursos al Patronat, tant de les aportacions com dels romanents, per intentar salvar la temporada. No es pot dir que no es pot fer res més”.

De fet, la proposta de modificar el pressupost mitjançant una modificació de crèdit no va ser ben rebuda pel grup popular: “no s'entén que hagi de pagar-se amb diners del patronat una quota de l’ATM corresponent a 2019, i segur que hi ha altres partides d'on obtenir recursos per a pagar la resta de despeses”, va afirmar Chatelain. També va criticar que l'informe facilitat pel departament de turisme ni tan sols enumera les accions que es deixaran de fer, el que evidencia una nova improvisació, però sobretot “una alarmant falta d'idees pel que fa a la promoció turística de Cambrils”.

En la seva intervenció, Chatelain va recordar que el descens de turistes provocarà també una important disminució de la recaptació de la taxa turística, l'altre gran suport econòmic del Patronat. A més, va anunciar la presentació d'al·legacions de caràcter polític perquè es reconsideri aquesta decisió que qualifica com a “absurda, incoherent i lesiva per als interessos de Cambrils i dels cambrilencs. Decisions com aquesta demostren que la seva acció política no està a l'alçada del que mereix Cambrils”.

Ana López (PSC): "És al·lucinant que el govern destini 144.350 euros del Patronat de Turisme per a factures de despesa corrent"

En una línia similar es va expressar el PSC. Segons va considerar la seva portaveu –Ana López– “és al·lucinant que el govern destini 144.350 euros del Patronat de Turisme per a factures de despesa corrent”. López va denunciar “la ineficiència del govern i que, el motiu d’aquest plenari –convocat de manera extraordinària i urgent ha estat per l’aparició d’unes factures sense consignació “fruit del desgovern total d’aquest equip” el qual ha decidit fer un traspàs dels diners del Patronat de Turisme cap a despesa corrent.“Això ha estat una decisió política, molt i molt equivocada i, a més, covarda, a esquenes del consell rector del Patronat de Turisme”, va apuntar la regidora portaveu. Per López “no ens creiem que sobrin aquests diners de turisme” i ha recordat com “tot just dijous es va celebrar un consell rector del Patronat de Turisme on no van informar d’aquesta intenció de donar de baixa partides per pagar despesa corrent”. A més,la regidora va recordar quina és la situació real del sector turística Cambrils: “Recorden que ens van dir que la situació era pitjor del que ens pensàvem? Recorden que estan molt desmoralitzats i preocupats per la temporada vinent?I la resposta d’aquest govern és retallar en promoció”.

Segons va deixar palès López, no és de rebut que, en lloc de destinar aquests diners a reforçar la imatge de Cambrils amb més campanyes promocionals, es donin de baixa partides “perquè l'any vinent no tindrem diners provinents de la taxa turística, perquè no hi ha turistes, i en comptes de preveure això i guardar els 144.350 euros, decideixen donar-los de baixa”. Per altra banda, des del PSC es van mostrar disconformes amb les prioritats del govern. “Haguéssim pogut votar a favor si aquests diners s'haguessin destinat a rebaixar els imports que paguen els establiments en concepte de recollida de la brossa, que enguany ha augmentat un 14%, i en canvi molts han estat tancats durant setmanes” va dir López.

Juan Carlos Romera (Cs): "Estarem per allò que sigui útil per impulsar el nom de Cambrils, no pel contrari”

Des de Cs, Juan Carlos Romera va argumentar el seu vot contrari: “normalment, a l'empresa privada quan venen períodes de crisi o de baixada de vendes; el departament que més s'incrementa i al què més se li dota de força pressupostària és al departament de màrqueting per revertir la situació dolenta o de davallada d'ingressos. El nostre departament de màrqueting és el Patronat de Turisme, que és qui fa les campanyes de promoció de Cambrils, qui fa de reclam al nostre turisme. És incomprensible, no té ni cap ni peus que es tregui el 20% del pressupost de turisme per pagar una factura de l'ATM que el senyor Abella no ha sabut exigir que es pagués en temps i forma. També em vull adreçar a la senyora Borràs: de veritat li sobren al seu departament 144.000 euros amb la que està caient, amb la davallada de turisme? De veritat no té capacitat per emprendre un projecte de reclam turístic per Cambrils? Votaríem a favor de que s'incrementés la partida de turisme, perquè necessitem que vinguin visitants a Cambrils. No necessitem treure 144.000 euros de la partida del Patronat de Turisme, senyora Mendoza. Estarem per allò que sigui útil per impulsar el nom de Cambrils, no pel contrari”.

Marta Borràs, regidora de Turisme: "Hem fet una revisió del pressupost i hem vist que hi ha partides que no les podrem gastar de cap de les maneres d'aquí a finals d'any"

Per al·lusions, la regidora de Turisme –Marta Borràs– va explicar que, “en pic arriba la temporada, la promoció de Cambrils ja ha d'estar fet i molt ben fet que és el que hem intentat fer. Degut a la covid-19, moltes coses no s'han pogut fer: assistència a fires, esdeveniments... Hem fet una revisió del pressupost i hem vist que hi ha partides que no les podrem gastar de cap de les maneres d'aquí a finals d'any. Tota la publicitat que havíem fet està feta. Enguany, també hem fet molta promoció online, ens hem estalviat diners i també hem fet estalvi amb la reducció de les impressions de publicitat. Hem de començar a canviar el xip i pensar que tots els diners són de tots i els hem de distribuir allà on fan falta”.

El regidor de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Lluís Abella– també va voler apuntar que la partida de l'ATM estava pressupostada per a l'any 2019, però va arribar més tard del que corresponia i “no es va fer la reserva de crèdit d'aquest import. Ara, es recuperen aquests diners per poder pagar la factura”.

Comenta aquest article