Informació general

Medi ambient

El tercer niu de tortuga careta de l'estiu torna a ser a Vila-seca

Per Redacció

Imatge de la tortuga careta que ha posat ous a la platja de La Pineda
Imatge de la tortuga careta que ha posat ous a la platja de La Pineda | Cedida

Després de tres nits consecutives intentant fer la posta, la tortuga careta (Caretta caretta) que fa 15 dies va fer el niu a la platja de la Pineda de Vila-seca ho ha aconseguit i ha tornat a pondre. Aquest cop ha estat cap a la zona del Cargol, a pocs metres de la zona humida dels Prats de la Pineda. Ahir es va detectar la presència cap a les 3:30 hores i va tornat a mar al voltant de les 7 hores.

Trasllat per precaució

Personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat ha comprovat que el niu es trobava en una àrea inundable, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, amb perill de desaparèixer en cas de llevantada. També la presència estable a la zona d’una parella de guineus feia perillar la posta. Així que s’ha decidit obrir el niu i traslladar els 74 ous que s’hi han trobat cap a l’altra banda de la platja, prop del cap de Salou, on es troba el primer niu, que en conté 141. D’aquesta manera, les persones que s’estan encarregant de vigilar-lo permanentment podran fer la guaita de tots dos alhora. El GEPEC ha estat coordinant la tasca del voluntariat, amb estreta col·laboració de l’Ajuntament, que ha posat a disposició la brigada municipal i la policia local durant els darrers dies i han facilitat la translocació.

Gràcies al dispositiu de seguiment per satèl·lit que porta instal·lat la tortuga, està constantment monitoritzada. Es va detectar per primer cop a la platja de Castelldefels l’any 2016, va marxar a Algèria, i després s’ha anat movent pel Mediterrani fins que ha tornat enguany a Catalunya. Es tracta de la primera tortuga careta que torna per fer el niu al nostre país i, a més, dos cops a la mateixa platja. Representants de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat no descarten que torni a intentar-ho d’aquí a mig mes, així que estaran atents a nous moviments de l’exemplar. 

Aquesta és la tercera posta de tortugues de l’estiu a Catalunya. A més dels dos nius de Vila-seca, es té constància d’un tercer a Barcelona, a la platja de la Mar Bella.

 Col·laboració ciutadana

Durant els mesos d’estiu poden nidificar de manera excepcional a les platges catalanes exemplars de tortuga babaua. En cas de veure una tortuga o bé descobrir rastres d’un niu és molt important trucar immediatament al 112, perquè es pugui activar el protocol de resposta de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, amb la intervenció del Cos d’Agents Rurals.

A l’espera que arribin agents i personal tècnic de la xarxa és important no acostar-se a l’animal, ni molestar-lo, ni tocar-lo. S’ha de preservar la zona on estigui i no se l’ha d’intentar tornar al mar. La xarxa de rescat demana la col·laboració de la ciutadania per tal de poder-ne garantir l’èxit reproductor i el seguiment de l’espècie, per això recorden que no es poden fer fotos amb flaix ni utilitzar focus per seguir la tortuga, ni fer sorolls estridents ni crits durant el procés de nidificació.

Tècnics de medi ambient ha traslladat a un altre niu que es troba prop del Cap de Salou

 

Comenta aquest article