Informació general

Bucles infinits als plenaris sobre el funcionament del ROM i els torns d'intervenció

El ROM és el Reglament Orgànic Municipal i marca els torns d'intervenció dels regidors, els torns de rèplica i contrarèplica. A la darrera sessió, els regidors es van fer un fart de protestar i l'alcaldessa es va fer un fart de retreure'ls-hi

Per Berta Ruiz

Captura d'imatge d'un moment de la sessió plenària telemàtica del passat dilluns
Captura d'imatge d'un moment de la sessió plenària telemàtica del passat dilluns | Cedida

Darrerament, molts moments dels plenaris s'han convertit en una mena de bucles infinits de discussions i retrets sobre el funcionament del ROM. Recordem que el ROM és el Reglament Orgànic Municipal i marca els torns d'intervenció dels regidors, els torns de rèplica i contrarèplica d'uns i altres. A la darrera sessió es va donar l'exemple durant tot el ple. Els regidors de l'oposició es van fer un fart de protestar per aquesta qüestió i l'alcaldessa es va fer un fart de retreure'ls-hi com s'ha de seguir el ROM.

Expedient de modificació de crèdits

Un exemple d'això es va donar en la discussió posterior a un punt de caire econòmic. Va ser l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdits número 14 per un import de 64.523 euros. En aquesta ocasió, aquest expedient es finança amb baixes d'altres partides. Segons va apuntar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, aquests 64.523 euros es desglossen en dos grans blocs: per un costat, 51.523 euros per a l'àrea d'Esports i uns 13.000 euros per a l'àrea d'Ensenyament. Aquests diners es destinaran, entre d'altres accions, a la nova APP d'Esports per un import de 10.000 euros; la subvenció-conveni per a la Federació Catalana de Vòlei per un import de 7.623; la subvenció-conveni per al Club Bike Trial Costa Daurada per 7000 euros; l'adquisició de maquinària i la caldera de la piscina municipal per 16.500 euros o l'adequació de les instal·lacions del camp de futbol per 7.000 euros. En l'àmbit d'Ensenyament, Gila va anomenar partides com les adreçades al PTT (Pla de Transició al Treball) o la tarifació social per a les escoles bressol.

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va votar a favor perquè va explicar que, "les subvencions s'han de fer efectives, les factures s'han de pagar i la gent ha de cobrar. No estic d'acord amb aquestes modificacions però sí s'han de fer efectiu els compromisos adquirits".

David Chatelain (PP): "Es trobarà amb una reclamació a l'Escola d'Administració Pública, vostè mateixa"

A partir d'aquí, la resta de grups van entrar en una discussió sobre el funcionament del ple i els torns de paraula. Tots plegats van entrar en un bucle sobre el ROM arrel d'un punt anterior –de donar compte– en el què, segons van manifestar, l'alcaldessa no els havia deixat intervenir. Un dels més crítics va ser el portaveu del PP –David Chatelain– qui va dir: "vostè està adoptant actituds dictatorials vers la direcció del plenari. Al punt anterior teníem dret a fer una rèplica i vostè ens ha tret aquest dret sense cap explicació i saltant-se els protocols, per tant, li demano que rectifiqui i que porti els plens d'una altra manera. Que li diem coses que no li agraden no vol dir que no tinguem dret a dir-les, vostè no ens pot retirar la paraula". L'alcaldessa –Camí Mendoza– el va interrompre per dir-li que es limités a comentar el punt en qüestió. Chatelain li va reiterar que portés el plens d'una altra manera, sinó, "es trobarà amb una reclamació a l'Escola d'Administració Pública, vostè mateixa". Pel que fa al punt en qüestió, Chatelain va dir que "només es tracta d'una translació de partides". El PP es va abstenir.

Ana López (PSC): "Des de sempre, quan a un se li fan al·lusions directes, sempre s'ha tingut el dret a contestar"

La portaveu del PSC –Ana López– va dir que volia fer una consulta sobre el funcionament del ple: "voldria que la secretaria ens expliqués. Des de sempre, quan a un se li fan al·lusions directes, sempre s'ha tingut el dret a contestar. Per molt que sigui un punt de donar compte, estem en un plenari públic i hem de donar les nostres explicacions. Vostès estan en un posicionament de força i apliquen el ROM com creuen". Novament, l'alcaldessa va demanar-li que es remetés al punt en qüestió. "Saben que el meu rol és conduir el plenari i vostès estan fent una dissertació del punt anterior. Potser algun dia haurem de fer una sessió per recordar tots plegats sobre com funciona el ROM. Vostè és regidora des de fa temps i molts altres porten més d'un any i el podrien haver llegit per saber com funciona. El donar compte aquí i arreu és donar compte i no hi ha lloc a debat. Els he deixat la paraula per exposar la seva idea, s'ha respost i això és del tot correcte". La regidora socialista va tornar a discrepar de la interpretació del ROM per part de l'alcaldessa. El seu grup va votar a favor del punt.

Finalment, Juan Carlos de Cs també es va remetre de nou al punt anterior per criticar el funcionament del ple. L'alcaldessa també el va interrompre per dir-li que deixés el punt anterior i que se centrés en l'actual. Romera també va demanar aclariments sobre tot plegat. Pel que fa al punt, Cs va votar a favor.

Comenta aquest article