Societat

Presentació

«Sortim de l'UCI», la proposta per una sanitat pública

Els autors del llibre, Laia Estrada i Xavi Milian, van explicar el funcionament del sistema sanitari català i els motius pel qual aquest s'ha col·lapsat amb la crisi actual

Per Redacció

Un moment de la xerrada que va tenir lloc al Casal Popular, el passat divendres a la tarda
Un moment de la xerrada que va tenir lloc al Casal Popular, el passat divendres a la tarda | Cedida

El passat divendres 24 de juliol al vespre, el Casal Popular El Polvorí va ser escenari de presentació d’un llibre. En aquest cas es tracta de “Sortim de l’UCI” de Laia Estrada i Xavi Milian, on fan una diagnosi del sistema sanitari català davant de la crisi sanitària que encara estem vivim i una proposta de gestió totalment pública.

Tal com van explicar els autors, l’editorial Tigre de Paper va proposar-los aquest assaig en ple confinament, una reflexió sobre el moment excepcional que es vivia i realitzar-ne una valoració actual. Els dos autors van deixar clar que no pertanyen al col·lectiu sanitari, però ambdós en coneixen la realitat per la llarga experiència en activisme en aquest sector i actualment formen part del Grup de Treball Nacional sobre la Sanitat de la CUP. L. Estrada és regidora a Tarragona per aquesta formació des de 2015, i X. Milian va ser assessor del grup municipal de la CUP a Reus, quan es va denunciar el Cas Innova.

Tal com van explicar, el model sanitari als Països Catalans, des dels anys 1980, ha prioritzat les externalitzacions i la creació d’un entramat de grups empresarials, fundacions, empreses semipúbliques, etc. que s’han fet a costa dels drets laborals dels professionals i de la qualitat del servei públic. Milian va explicar com en cada sector relacionat amb els hospitals: ambulàncies, servei de neteja, bars, bugaderia... existeix un opac entramat publicoprivat que ja gestiona el 70% del pressupost de Sanitat. Això ha fet reduir la transparència, ha fet augmentar la precarietat laboral i ha suposat un detriment del servei. Segons Milian, aquest model ha permès que, de forma creixent, mútues utilitzin infraestructures públiques, i es generi un servei no igualitari i un traspàs de diner públic a butxaques privades amb total impunitat.

Els dos autors van criticar la manca de previsió de l’Estat Espanyol quan la pandèmia havia arribat a Itàlia, o com amb l’estat d’alarma no es va destinar sectors estratègics a fabricar EPIS, respiradors i tampoc es van gestionar centres sanitaris privats. També es van mostrar crítics amb la gestió de la Generalitat que, un cop recuperades les competències en Sanitat, el primer contracte que van signar va ser amb Ferrovial. Estrada va voler deixar clar que durant els moments més greus de la crisi sanitària, s’apel·lava a l'"heroïcitat" dels sanitaris i això justificava tota mena d’abusos laborals, estrès posttraumàtic, sobrecàrregues de treball, etc. La regidora tarragonina de la CUP va destacar el component de gènere, ja que hi ha una feminització molt elevada en sectors com la infermeria o l’atenció a la gent gran. Aquestes situacions d’abusos van ser corroborades per persones de l’àmbit sanitari presents a la sala, que van definir la situació de “militarització” dels centres sanitaris.

Comenta aquest article