Informació general

Economia

S'aprova un expedient de modificació de crèdit per un import d'un milió d'euros per pagar despeses generals de l'Ajuntament

Aquest passat dilluns es va celebrar un ple extraordinari telemàtic en el què es van aprovar diferents punts de caire econòmic. Concretament, es van aprovar quatre expedients de modificació de crèdit del pressupost de l'Ajuntament

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'edifici consistorial
Imatge d'arxiu de l'edifici consistorial | Berta Ruiz

Aquest passat dilluns es va celebrar un ple extraordinari telemàtic en el què es van aprovar diferents punts de caire econòmic. Concretament, es van aprovar quatre expedients de modificació de crèdit del pressupost de l'Ajuntament. Un dels que va generar una major discussió entre l'equip de govern i els grups de l'oposició va ser l'expedient número 10, finançat amb romanent de tresoreria per a despeses generals, per un import d'1.060.1784 euros. Tal com va exposar el regidor d'Hisenda –Jauma Gila– "servirà per donar cobertura a reconeixements de crèdit extrajudicials adoptats durant 2020 i també despeses provinents de l'exercici de 2019. Per finançar aquestes despeses, es considera oportuna la utilització del romanent de tresoreria per a despeses generals per valor d'un milió d'euros".

Joan M. Artigau (no adscrit): "Això sembla 'el camarote de los hermanos Marx'"

Tots els grups de l'oposició es van mostrar força crítics amb aquest punt. El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va explicar que, "no puc donar suport, perquè fa pocs dies vostès van fer una valoració molt positiva del seu primer any de mandat. Com pot ser positiu si portem més plens extraordinaris i modificacions de crèdit que no pas mesos té l'any? De veritat vostès pensen que això és una bona gestió econòmica del govern? Aquestes modificacions són les pròpies d'un govern que improvisa, que va perdut, que no sap què ha de fer. Quan s'improvisa és perquè no es té gens clar el camí a seguir. Senyors del govern vostès han perdut el rumb, si és que mai l'han tingut. La deriva constant del govern municipal i comandant el vaixell que porta per nom Ajuntament de Cambrils fa aigües per tot arreu. I vostè senyora alcaldessa –com a patrona– s'ha tancat al pont de 'mando' amb tots els seus socis de govern i tots es volen aferrar als pals del timó uns tirant cap a bavor i els altres a estribord. Porten el vaixell a un rumb incert i amb forts cops de mar, però més que un pont de comandament això sembla 'el camarote de los hermanos Marx'".

David Chatelain (PP): "Fan ús del romanent de tresoreria per a despeses generals, minvant el calaix municipal i afectant l'estabilitat pressupostària"

Per part del PP, el seu portaveu –David Chatelain– va criticar l'incompliment reiterat dels procediments administratius. Tal com va comentar, "fa més d'un any que se'ns diu que hi ha millores, el cert és que cada vegada passen més expedients amb objeccions. No podem avalar aquesta laxitud a l'hora de prendre mesures ràpides i efectives per tal de regularitzar aquesta situació. Fan ús del romanent de tresoreria per a despeses generals, minvant el calaix municipal i afectant l'estabilitat pressupostària. A més, moltes d'aquestes partides haurien d'haver estat pagades l'exercici anterior. El romanent de tresoreria estava inflat per la manca de compliment de les obligacions de pagament de l'exercici anterior. És necessari analitzar l'estat d'execució del pressupost i la disponibilitat de crèdit per a cada regidoria, per tant, demano que se'ns faci arribar l'estat d'execució. Hi ha una manca de lideratge i de mesures contundents per tal de revertir la situació". Per tot plegat, el PP també va votar en contra.

Ana López (PSC): "No entenem que s'hagin de suplementar partides com telèfon, correus, despeses corrents..."

El PSC es va abstenir en aquest punt. La portaveu socialista –Ana López– va argumentar que, "ens sobta que hagi aparegut una necessitat tan gran de suplementar partides que no tenen a veure amb el covid-19. Es tracta de més d'un milió d'euros. Estem a favor que l'Ajuntament pugui disposar del seu romanent per allò que sigui necessari i donar servei als ciutadans però hem de votar abstenció per al seva improvisació. També demanem l'estat d'execució del pressupost i no entenem que s'hagin de suplementar partides com telèfon, correus, despeses corrents...".

Juan Carlos Romera (Cs): "Això ens porta a la deriva, a unes finances públiques en situació de fallida"

Finalment, des de Cs, Juan Carlos Romera va afirmar que, "no van mentir vostès quan van anunciar el superàvit que tenia l'Ajuntament? Quant queda d'aquest superàvit quan venim avui i aprovem aquest punt? Amb aquesta manera de gestionar l'Ajuntament, puc augurar que abans que acabi la tardor ens veurem immersos en sessions extraordinàries per intentar modificacions de crèdit com les d'avui. Això ens porta a la deriva, a unes finances públiques en situació de fallida. Si es recórrer de forma reiterativa a aquest sistema de gestió, anem directes cap a un sistema fallit de la gestió financera de l'Ajuntament". La formació taronja també va votar en contra.

Dos expedients de modificació de crèdit més

En la mateixa sessió plenària es van aprovar dos expedients de modificació de crèdit. Un per valor de 55.956 euros –finançat amb baixes de crèdit– i un altre de 341.804 euros, finançat amb baixes de crèdit i romanent de tresoreria.

Comenta aquest article