Esports

Bàsquet

El Club Bàsquet Cambrils canvia el funcionament dels equips formatius per millorar-ne el nivell

Els alumnes de 5è i 6è de primària de Cambrils que fins ara jugaven a bàsquet a les seves escoles s'uniran per formar equips federats i entrenar al Club

Per Maria Vidal

L'equip infantil femení del CB Cambrils, durant un dels entrenaments d'aquest mes de juliol
L'equip infantil femení del CB Cambrils, durant un dels entrenaments d'aquest mes de juliol | Maria Vidal

El Club Bàsquet Cambrils ja es troba preparant la temporada vinent, que tindrà una gran novetat relacionada amb el bàsquet formatiu. Pel proper curs, des del club, i en acord amb les famílies i les AMPES de les escoles, s'ha decidit que els alumnes que cursin 5è i 6è de primària als col·legis de Cambrils s'uneixin per jugar en equips federats i així poder millorar el seu nivell. Fins aquest curs, no era fins a 1r d'ESO que els joves que formaven part dels equips escolars passaven a estar federats i a jugar al Club.

Des de fa 15 anys, el Club ofereix fer com a activitat extraescolar bàsquet a les escoles, posant-se en contacte amb les AMPES de cada centre. Actualment, el club esportiu cambrilenc està present al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, a l'escola La Bòbila, a l'escola Mas Clariana, a l'escola Guillem Fortuny i a l'escola Cambrils. D'aquesta manera, el coordinador de les escoles de bàsquet de Cambrils, en aquest cas Rubén Martínez, planifica la temporada amb l'ajuda de les respectives AMPES, de les categories de P-4 fins a 6è de primària. Aquest curs, 230 alumnes han jugat a bàsquet a la seva escola a través de CB Cambrils. Segons Rubén Martínez, "és una activitat que funciona molt bé". Tot i això, es va prendre la decisió que l'activitat seguís anant igual de bé a les escoles mentre que els infants poguessin millorar tècnicament i tàcticament. "Volíem fer un pas més. Això implicava pujar el nivell", comenta el coordinador de les escoles de bàsquet cambrilenques. "El fet de no estar en els mateixos col·legis provocava que quan passaven aquí al club a 1r d'ESO, ajuntàvem els nens i nenes de les diferents escoles i vèiem el nivell real que tenien, que es quedava una mica baix respecte altres clubs, perquè nosaltres som col·legis i la resta són clubs", afegeix Rubén Martínez.

Amb la nova proposta es crearan més equips per donar resposta a les necessitats de tots els joves

Per pujar el nivell, van pensar que, a partir de 5è, podrien ajuntar tots els nens i nenes de Cambrils que fins llavors havien jugat a les seves respectives escoles i passarien a entrenar al club en equips federats. Així doncs, es poden crear més equips on tenen cabuda tots els infants que d'alguna manera o altra vulguin jugar a bàsquet a Cambrils. És a dir, tant aquell infant que vol practicar 3 dies a la setmana bàsquet com aquell que fa bàsquet, música o qualsevol altra activitat extraescolar i que, per tant, concep el bàsquet com una activitat més lúdica, té l'oportunitat de fer-ho. Segons Rubén Martínez, "això seguint als seus col·legis era impossible, perquè sí que tenim molts nens però no per formar tots els tipus d'equips a cada escola". Aquesta proposta el club la va portar a les AMPES, i "de seguida els va semblar bé perquè han entès que era el millor pels nens i nenes, i ja ho hem engegat", explica Martínez.

Els equips estaran federats i deixaran de ser mixtes

Aquesta novetat en el bàsquet formatiu a Cambrils també passaria per un canvi en el tipus de competició. Fins ara, els infants de 5è i 6è de primària competien a la Lliga Escolar del Baix Camp organitzada pel Consell Comarcal, mentre que a partir del proper curs passaran a jugar a la Lliga Federada de la Federació Catalana a través de la participació de Tarragona. En aquesta competició, el nivell dels jugadors també és més alt, ja que hi participen clubs i no escoles. D'altra banda, la proposta del CB Cambrils també contempla formar equips masculins i equips femenins a partir de 5è de primària, ja que als col·legis els equips solen ser mixtes. Així doncs, el projecte s'adaptaria més als canvis físics que els infants fan en aquesta edat.

En definitiva, el club esportiu creu que serà una gran millora perquè "es prepara des d'abans pel canvi de passar de jugar en equips escolars a entrenar en equips federats, que fins ara es duia a terme a 1r d'ESO", segons argumenta Rubén Martínez. La proposta ha sigut motivada "perquè des del club volíem millorar la capacitat i la tècnica dels nostres nens i nenes, fer que se sentissin més a gust, i molts pares també ens ho han demanat, els col·legis estan amb nosaltres i s'adapta molt més a les necessitats dels infants", declara el coordinador de les escoles de bàsquet de Cambrils. Als cursos de P-4 a 4t de primària tot seguirà com fins ara perquè, com s'ha dit, és una activitat que té molt èxit.

Durant el confinament, el Club Bàsquet Cambrils ha mantingut el contacte amb els jugadors

Com tots els clubs esportius, el CB Cambrils va haver d'aturar la seva activitat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Durant el temps que no van poder entrenar presencialment, des del club han realitzat videotrucades amb els seus membres per tal de mantenir la comunicació. També comenten que ha sigut complicat fer exercicis de bàsquet i activitat física de forma telemàtica, ja que molts infants no tenen cistella ni cap altre material per practicar esport a casa.

La majoria dels equips del club han tornat als entrenaments per acomiadar la temporada

Quant a la represa dels entrenaments, com que la temporada de competicions es va acabar sobtadament i no es van poder acomiadar, a l'estiu molts equips faran un o dos entrenaments per retrobar-se i donar per finalitzat el curs. Normalment, cada any ja entrenen una o dues vegades al juny quan s'ha acabat la temporada, per comentar amb els infants i les famílies les intencions que hi ha pel proper curs i deixar encaminada l'activitat per l'any vinent. Aquesta temporada, aquests entrenaments s'han hagut de retardar i la majoria d'equips els estan fent durant el mes de juliol. Per algun dels equips, aquests entrenaments també serveixen per conèixer el seu nou entrenador/a i establir-hi un primer contacte.

L'inici de la temporada de competicions s'ha endarrerit

Pel que fa a la temporada vinent, des de la Federació han comunicat al CB Cambrils que tenen previst començar el 18 d'octubre, quan normalment les competicions s'iniciaven cap al 20 de setembre. La data d'inici s'ha endarrerit tres setmanes de moment, però encara hi ha molta incertesa. En principi, també podran començar a entrenar al pavelló des del 31 d'agost, malgrat que esperen veure com evoluciona la cosa. Quant als equips escolars, tot està en standby, a l'espera de saber quan i com es retornarà als col·legis.

Comenta aquest article