Informació general

Veïnatge

Sònia Llaveria, presidenta de l'Associació de veïns del barri del Port: «Volem crear cohesió amb la gent que viu aquí»

La nova entitat es troba en procés de constitució i vol ser canalitzadora dels problemes recurrents que hi ha en aquesta zona de Cambrils

Per Maria Vidal

Imatge de la façana marítima del Port
Imatge de la façana marítima del Port | Berta Ruiz

Una quinzena de veïns i veïnes del barri del Port va començar a reunir-se aquest passat mes de gener per posar les bases per crear una nova Associació de veïns d'aquesta zona cambrilenca. Tot i que formalment l'entitat encara no està constituïda, sí que hi ha intenció de fer-ho, i els veïns interessats han fet diverses reunions per formalitzar-la. Des de revistacambrils.cat hem parlat amb la seva presidenta, la Sònia Llaveria, perquè expliqui què es vol aconseguir amb l'Associació de veïns del barri del Port.

Llaveria manifesta que la iniciativa que es formés de nou una associació d'aquest barri va sorgir des del mateix Ajuntament, ja que el Port era l'únic dels deu barris de Cambrils que fins ara no tenia interlocució veïnal. Així doncs, el consistori cambrilenc té la intenció de reunir al Consell de Barri totes les entitats que desenvolupen la seva activitat en aquesta zona, i per organitzar-lo és necessari que hi hagi una Associació de veïns. És cert que ja hi havia hagut una entitat veïnal del Port, formada l'any 2007 i dissolta el 2017, però des de la nova agrupació recalquen que es tracta Associació totalment diferent, encara que segurament amb inquietuds i finalitats semblants.

«Volem que hi hagi un sentiment de pertinença al barri»

La presidenta de l'entitat afirma que el principal objectiu de la nova entitat és "crear cohesió amb la gent que viu aquí, que hi hagi un sentiment de pertinença al barri i poder organitzar activitats comunes". D'altra banda, l'Associació de veïns del Port també pretén "canalitzar els problemes recurrents del barri, com són el turisme, la neteja, la convivència i el soroll, perquè últimament n'hi ha molt, sobretot a la nit". Sònia Llaveria afegeix que el Port "abans era principalment de botigues, ara és de bars, i això comporta molt de soroll i que, a la nit, sigui molt difícil conviure-hi". Des de la nova Associació també es vol "conscienciar que aquesta zona no hauria de ser un barri d'oci nocturn".

La responsable de l'entitat exposa que el Port és un barri molt complicat perquè "hi ha moltes crítiques en sentit despectiu, però no hi ha propostes de millora. A banda, entre els veïns ja no hi ha relació. Sabem que la voluntat de la gent del barri és que s'arreglin moltes coses. Des de l'Associació no podem solucionar-ho tot però sí canalitzar els problemes i pressionar".

Llaveria també declara la voluntat que la nova agrupació sigui un col·lectiu obert "a tothom que en vulgui formar part, perquè realment el veïnat el formen tant els qui hi viuen com els qui hi treballen". Com informa la presidenta, amb el confinament la recuperació de l'entitat i el seu procés constituent han quedat paralitzats i, malgrat darrerament s'han reprès algunes reunions, segurament no tornaran a la plena activitat fins a l'hivern, ja que moltes de les persones que en formen part es dediquen al turisme i ara es troben en plena temporada. Tot i això, la idea és que a la nova Associació de veïns del barri del Port hi hagi socis i aquests paguin una quota. També volen comunicar totes les seves accions a través de les xarxes socials.

Comenta aquest article