Informació general

Ensenyament

L'experiència d'examinar-se de les Proves d'Accés a la Universitat a Cambrils i en condicions «estranyes»

L'Institut Cambrils va ser, per primera vegada, seu dels exàmens d'una selectivitat en època de pandèmia on les mesures de seguretat i prevenció van ser les protagonistes

Per Maria Vidal

Exterior de l'Institut Cambrils la setmana passada, quan va ser una de les seus de les PAU
Exterior de l'Institut Cambrils la setmana passada, quan va ser una de les seus de les PAU | Carla Plaza

La setmana passada, per primera vegada a la història, Cambrils va ser un dels municipis que va acollir les Proves d'Accés a la Universitat. Davant aquesta situació extraordinària, sorgida arrel de la crisi de la Covid-19 per tal de repartir els estudiants que s'examinaven en més seus i així evitar aglomeracions, des de revistacambrils.cat hem parlat amb dos dels 145 estudiants que enguany han fet les PAU a l'Institut Cambrils perquè expliquin la seva experiència.

Menys nervis i més seguretat per examinar-se al mateix municipi on han estudiat

En primer lloc, les dues alumnes destaquen que les circumstàncies eren "estranyes". La Carla Plaza, estudiant del batxillerat de Ciències Socials a l'Institut Mar de la Frau, explica que "tot el curs ens havien parlat de la selectivitat i com d'estricte era, i realment ens vam trobar un ambient molt més proper". Per la Carla, fer les PAU a Cambrils, encara que no fos al seu institut, va causar que els estudiants estiguessin menys nerviosos. L'Anna Chaves, alumna del batxillerat de Ciències Socials a l'Institut Cambrils, coincideix en aquest fet, ja que creu que fer les proves al mateix institut on ha estudiat aquests darrers dos anys els ha aportat, a ella i als seus companys, "més seguretat". A més, en el seu cas, alguns professors de l'institut els han esperat fora durant alguns exàmens per recolzar-los.

Les estudiants creuen que l'ajornament de les proves els ha afectat negativament

Una altra diferència de les PAU d'enguany és que s'han posposat gairebé un mes respecte les dates en les quals habitualment tenien lloc els exàmens, que solia ser a meitats de juny. Aquest curs, en canvi, les proves es van realitzar el 7, 8, 9 i 10 de juliol, de manera que també es van allargar un dia més per espaiar els exàmens. Tant la Carla com l'Anna pensen que el fet que les PAU s'ajornessin els va afectar negativament. "Vam tenir un mes més per preparar la selectivitat, i això segurament va provocar que molts ens relaxéssim. Crec que va ser innecessari posposar-la perquè el curs el vam acabar a les mateixes dates que els altres anys" opina la Carla. L'Anna afegeix que "tots teníem moltes ganes d'acabar, al principi del confinament no sabíem ni si s'anava a fer, i que s'allargués tant també va causar que estiguéssim menys motivats".

Pel que fa a l'optativitat que asseguraven les institucions educatives que aquest any tindrien les PAU per la seva excepcionalitat, les dues estudiants comenten que hi ha assignatures on sí que s'ha respectat, però en altres matèries els exàmens han resultat ser més difícils del que s'esperaven. Per exemple, en el cas d'Història, els alumnes d'aquesta generació només s'han hagut d'estudiar la meitat del temari, de manera que no ha sigut tan complicat com es pensaven. El mateix ha passat amb les proves de Llengua Catalana, Llengua Castellana i Filosofia. En altres casos, l'Anna i la Carla creuen que, tot i que es podia escollir, els exàmens no han estat tan fàcils, com és el cas de les Matemàtiques de les Ciències Socials. L'Anna Chaves apunta que això podria explicar-se perquè "no han pogut controlar que als instituts hagin pujat les mitjanes finals del batxillerat, i per això els exàmens han tingut més dificultat".

La calor i les mesures de seguretat han dificultat els exàmens

Quant a les condicions de les PAU, les estudiants també coincideixen en què era complicat examinar-se amb la calor que patien, especialment a les proves que es feien de 15.30 h a 17.30 h. En relació a les mesures de seguretat, els alumnes eren citats 20 minuts abans de cada examen per preparar-se, estaven agrupats en grups de 10 a les classes per poder respectar la distància de seguretat i cada dia havien d'ocupar el mateix lloc. Finalment, tot i la normativa que va sortir la mateixa setmana sobre l'ús de la mascareta, se'ls permetia als estudiants treure-se-la una vegada estiguessin asseguts, "però ens deien que si no era molt molest ens deixéssim la mascareta posada", comenta l'Anna. També s'havien de rentar les mans amb gel desinfectant a l'entrar i sortir de l'aula.

Per últim, les estudiants que han fet la selectivitat en època de pandèmia estan preocupades per la incertesa del curs vinent. Aquest any no només tenen la pressió d'aconseguir la nota necessària per poder entrar al grau que volen, sinó que també desconeixen si podran començar l'etapa universitària en les circumstàncies habituals i de forma presencial.

Comenta aquest article