Informació general

Benestar Social

La tramitació de l'Ingrés Mínim Vital, a debat en el plenari municipal

El PP va presentar una moció –que va rebre el vot favorable del regidor no adscrit Joan M. Artigau, PSC i Cs i l'abstenció del govern– per solicitar recursos per a la seva tramitació des de l'administració local

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'edifici consistorial
Imatge d'arxiu de l'edifici consistorial | Berta Ruiz

L'Ingrés Mínim Vital –de recent aprovació al Congrés dels Diputats– va arribar al plenari telemàtic municipal, el passat 30 de juny, arrel d'una moció presentada pel PP per sol·licitar recursos per a la tramitació des de l'administració local. El portaveu de la formació popular –David Chatelain– va argumentar que la pandèmia generada per la covid-19 comportarà una crisi sanitària i social les conseqüències de la qual encara estem començant a albirar. "És necessari activar mecanismes que ens permetin sortir el més aviat possible d'aquesta situació evitant l'exclusió de molts sectors de la societat sense ingressos o de quantia insuficient. En aquest escenari, el govern d'Espanya ha activat l'Ingrés Mínim Vital, amb un possible caràcter permanent. Aquesta prestació ve a sumar-se a la que ja havien establert algunes comunitats autònomes i entitats locals". El Reial decret llei pel qual s'estableix l'Ingrés Mínim Vital, tal com va apuntar Chatelain, "no inclou cap fons addicional perquè les entitats locals puguin fer-se càrrec de la gestió d'aquest i, més aviat al contrari, estableix que les despeses de l'aplicació del decret hauran de ser finançades per les entitats locals". 

David Chatelain: "Els municipis no haurien d'admetre que se'ls carregui amb una tramitació sense que se'ns doti de recursos suficients per a gestionar-ho"

Per tot plegat, Chatelain va exposar que, "els municipis en general i, a Cambrils en particular, no haurien d'admetre que se'ls carregui amb una tramitació sense que se'ns doti de recursos suficients per a gestionar-ho. En el cas del nostre municipi seria una tramitació que suposaria una important sobrecàrrega sobre un departament que ja suporta una càrrega de treball molt elevada". Atès que el Decret llei haurà de passar una fase de tramitació parlamentària per acabar de definir l'Ingrés Mínim Vital, des del PP es va demanar que: "l'Ajuntament valori amb els seus serveis tècnics les implicacions d'aquesta aplicació i si l'entitat pot assumir aquesta gestió i, en cas que el consistori adoptés per conveni la tramitació de l'Ingrés Mínim Vital se sol·liciti al govern d'Espanya que reguli clarament l'atribució dels mitjans econòmics suficients per afrontar amb garanties aquesta tramitació". 

Suport del regidor no adscrit Joan M. Artigau, PSC i Cs

En el torn dels grups de l'oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va votar a favor, així com el PSC i Cs. La portaveu socialista –Ana López– va argumentar que, "la creació de l'Ingrés Mínim Vital és una iniciativa que lluitarà per a l'erradicació de la pobresa. Diferents partits s'hi han posat d'acord i per tant, quan volem fem política de veritat. Vull agrair als diferents grups parlamentaris per obviar les diferències i anar a una, cercant la unitat de vot. Hi ha molt marge de maniobra, és una mesura que té per objectiu assegurar els ingressos a famílies en situació de necessitat. Volem que es faci bé i és una nova oportuntiat per reduir la pobresa extrema". Per part de Cs, Juan Carlos Romera va comentar que, "en moments exepcionals, necessitem mesures excepcionals. Aquesta és una mesura debatura i acordada amb el consens de totes les forces que han volgut intervenir. Tant de bo veiéssim la mateixa predisposició aquí. Votarem a favor".

Hèléne Arcelin: "La valorem positivament perquè és un pas endavant per a les persones més vulnerables"

La regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va explicar que aquesta mesura "té per objecte prevenir la pobresa i risc social quan les persones estan en una situació de vulnerabilitat i per cobrir les seves necessitats bàsiques. Una pobres generada –no ho oblidem– per la nefasta política austericida que va fer el PP i en conseqüència de la reforma laboral. Serà important perquè moltes llars ja pateixen la crisi de la covid-19 i la valorem positivament perquè és un pas endavant per a les persones més vulnerables". Aquest Ingrés Mínim Vital, segons va dir Arcelin, també és compatible amb la Renda Garantida Mínima de Catalunya. 

Hèléne Arcelin: "Benvinguts els senyors del PP que defensin els més desfavorits, tot i que tard i malament deprés de les desgràcies que han ocasionat"

No obstant això, la regidora de Benestar Social va explicar que, "s'ha de resoldre aquest encaix i esperem que la regulació sigui clara i que no tota la gestió caigui en els ens locals ni trobar-nos amb duplicitats. Com a Ajuntament farem el paper que ens pertoca quan estigui tot reglamentat. Entenem que hi haurà una col·laboració, però encara ens falta informació i estem a l'espera. Benvinguts els senyors del PP que defensin els més desfavorits, tot i que tard i malament deprés de les desgràcies que han ocasionat. Votarem abstenció per tots els motius exposats". 

Comenta aquest article