Informació general

Turisme

Les empreses dedicades a les excursions en vaixell per la Costa Daurada, unes de les més perjudicades per la pandèmia

Aquests negocis, alguns d'ells amb seu i flota a Cambrils, s'enfronten a una temporada complicada a causa dels pocs turistes estrangers que hi ha i d'haver començat la seva activitat molt més tard que altres anys

Per Maria Vidal

Imatge d'un dels catamarans entrant al Port de Cambrils
Imatge d'un dels catamarans entrant al Port de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Un dels sectors més perjudicats per la pandèmia de la Covid-19 al nostre territori és el turístic, amb les implicacions econòmiques que aquest fet comporta. En l'àmbit del turisme, s'inclouen aquells negocis dedicats a realitzar excursions en vaixell per la Costa Daurada, alguns dels quals, des de fa forces anys, tenen la seva seu i la seva flota situada al Port de Cambrils. A causa dels pocs turistes estrangers que enguany visiten Cambrils, els quals eren, fins ara, els seus principals clients, els responsables d'aquestes empreses preveuen una temporada molt diferent i especialment difícil. Des de revistacambrils.cat hem parlat amb ells per saber en quina situació es troben actualment.

La majoria dels seus clients són turistes estrangers, que aquesta temporada no venen a Cambrils

Una de les empreses és Cat Aventure, la qual té una flota de dos vaixells. Segons comenta en Jordi, l'administrador de la societat, a les temporades anteriors els seus clients provenien, en un 70%, de turisme estranger, i tan sols un 30% es tractava de turisme nacional. "Ara, com és evident, de turisme estranger n'hi ha molt poc. Ens hem de basar amb el turisme nacional, i això és molt difícil", explica el responsable de Cat Aventure. Afegeix que busquen centrar-se en aquells clients de Lleida, Saragossa i Barcelona que normalment visiten la nostra població, o fins i tot en els mateixos ciutadans cambrilencs.

Segons apunta l'administrador de Cat Aventure, "el turista anglès era el número 1, i ara ni tan sols han començat a viatjar. Tot i això, sí que és cert que en els últims 10 anys s'ha produït un canvi i a la Costa Daurada ha vingut més turista francès. Actualment, estan a la par".

Pel que fa a l'empresa Creuers Costa Daurada, el seu gerent, en Xavier Riera, manifesta que "les reserves han caigut molt". En el seu cas, la seva clientela és principalment turista estranger, tot i que també nacional. De la mateixa manera, ara intenten centrar el seu negoci en turistes de territoris propers, com Barcelona i els voltants. En el cas de Creuers Costa Daurada, de la seva flota de quatre vaixells només està en funcionament un d'ells, encara que esperen tenir més clients per posar en marxa la resta.

Aquestes empreses van iniciar la temporada gairebé 3 mesos més tard que els altres anys

La temporada d'aquests negocis d'excursions en catamarans o creuers ja va començar a ser atípica des de l'inici. Habitualment, aquestes societats començaven la seva activitat amb l'arribada del bon temps, la qual sol coincidir amb el començament de la Setmana Santa. Per tant, els anys anteriors posaven en marxa les sortides diàries en vaixell des de principis d'abril o fins i tot des del març, amb els viatges de l'Imserso. Aquest 2020, en canvi, les dues empreses amb les quals s'ha contactat fa poc més de tres setmanes que van obrir, ja que Creuers Costa Daurada estan actius des del 24 de juny, coincidint amb Sant Joan, i Cat Aventure des del 26 de juny.

Des de Cat Aventure també afegeixen que sembla que hi hagi una esperança cap a final de temporada, al setembre, octubre, i fins i tot novembre. Segons anticipen, durant aquests mesos vindran més turistes estrangers, encara que no és segur "perquè tenen por".

Pel que fa a les previsions per la resta de la temporada estival, en Jordi de Cat Aventure assegura que cada dia és diferent i no saben el que els espera. Per exemple, comenta que "últimament, des que hem obert, molts francesos truquen interessant-se i demanant informació, però són molt prudents".

Com a la resta del sector turístic, hi ha molta incertesa i poca previsió de cara a aquesta temporada

Per constatar les conseqüències econòmiques que estan tenint aquestes empreses després de la pandèmia del coronavirus, com la resta del sector turístic i hostaler, només cal fixar-se en les xifres. A Cat Aventure estan assolint un 15% o un 20% respecte a la facturació usual de les mateixes dates en anys anteriors, la qual cosa suposa un 85% de facturació menys. Quant al nombre de clients que viatgen a bord, el passat dilluns 6 de juliol l'empresa va fer una sortida amb tan sols 4 passatgers, enfront de les 80 o 90 persones que hi havia diàriament durant el juliol de l'any passat.

És per això que des d'aquests negocis intenten lluitar perquè els surtin els números. En el cas de Cat Aventure, en Jordi confirma que al negoci hi treballen molts professionals i han fet el possible per mantenir-los a tots i no fer un ERTO.

En Xavier Riera de Creuers Costa Daurada explica com els perjudica el fet que molts hotels encara estiguin tancats, ja que provoca "que no s'atreguin clients", de manera que "no podem tenir cap previsió de com anirà i hem de viure el dia a dia". La mateixa empresa també es dedica a organitzar comiats de solter/a als creuers, els quals acostumen a aplegar grups força grans de persones. Fins ara, a Creuers Costa Daurada se n'han celebrat alguns però amb grups molt reduïts, ja que no se'ls permet organitzar cap tipus de festa gran.

Amb la tornada a l'activitat han hagut de prendre mesures de seguretat i prevenció enfront de la Covid-19

Un altre aspecte que aquestes societats han de tenir en compte quan fan les excursions diàries en vaixell és el de les mesures de seguretat per prevenir els contagis de la Covid-19. En aquest cas, el protocol a seguir és més senzill que en altres sectors, ja que durant les sortides es troben en un espai obert. Tot i això, realitzen una neteja profunda per desinfectar-ho tot després de cada excursió i, a bord, l'ús de la mascareta és obligatori des de l'última normativa de la Generalitat de Catalunya. Entre els passatgers, també han de mantenir la distància de seguretat, excepte si els viatgers són de la mateixa unitat familiar. A la flota de Creuers Costa Daurada també han instal·lat mampares de separació i prenen la temperatura als passatgers abans d'entrar al vaixell.

En definitiva, aquestes empreses turístiques tenen per davant una temporada força atípica i insòlita, encara que esperen minimitzar-ne les conseqüències amb els clients nacionals que estiuegen a Cambrils, i reduint despeses posant només una part de la seva flota en actiu.

Dos dels creuers turístics amarrats al Port de Cambrils. /Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article