Informació general

Plenari

Suport unànime del plenari a que la demarcació de Tarragona adquireixi el distintiu de zona verda europea

Tots els grups del plenari van votar a favor, per unanimitat, a una moció presentada pel PSC en la què demana que la demarcació de Tarragona formi part de la Xarxa Certificada de zones verdes de la Unió Europea

Per Berta Ruiz

Imatge d'una zona verda al passeig de Ponent durant el període de confinament
Imatge d'una zona verda al passeig de Ponent durant el període de confinament | Lluís Rovira i Barenys

Tots els grups del plenari van votar a favor, per unanimitat, a una moció presentada pel PSC en la què demana que la demarcació de Tarragona formi part de la Xarxa Certificada de zones verdes de la Unió Europea. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, tal com va defensar la portaveu socialista –Ana López– "són dues marques turístiques de primer ordre i són un dels pulmons econòmics de les nostres comarques. De fet, directe i indirectament, el turisme suposa prop del 25% del PIC de la província, genera molers de llocs de treballs i cada temporada registra uns 22 milions de pernoctacions sumant les dues destinacions".

La crisi de la covid-19 "ha tingut un efecte negatiu en el sector turístic, amb restriccions de mobilitat a tots els països de la UE. Aquestes restriccions ha paralitzat l'activitat del sector que ara veu amb preocupació la campanya d'estiu". En conseqüència, tal com va exposar López, "considerem que cal activar totes les iniciatives possibles, tant a nivell nacional com europeu, per reactivar aquest sector clau per a les comarques tarragonines. En aquest sentit, volem posar en valor l'estudi de la Fundació Europea d'educació ambiental que demana la creació d'una xarxa de zones verdes a tota la Unió que permeti la mobilitat dels ciutadans i, per tant, l'activitat turística". Per tot plegat, des del PSC van manifestar que, "la demarcació de Tarragona és un territori que compleix plenament els requisits per ser classificada com a zona verda europea. Per guanyar força, el Patronat de Turisme de la Diputació –un cop assolida l'etiqueta de zona verda europea, hauria de potenciar-ne la difusió mitjançant campanyes promocionals".

Joan M. Artigau (no adscrit): "Hem estat model de referència en molts cursets de jardineria i desenvolupament urbà"

Davant d'aquesta proposta, tots els grups van mostrar el seu vot favorable. Per un costat, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va comentar que, "Cambrils gaudeix d'un ampli ventall de zones verdes, jardins i arbrat. Som un poble conegut pels encarregats de jardineria de tots els ajuntaments de Catalunya i no n'hi ha cap que no conegui ni segueixi com portem el tema de la jardineria. Hem estat model de referència en molts cursets de jardineria i desenvolupament urbà. Cal no deixar perdre aquesta oportunitat, adaptar-nos a les necessitats actuals i cuidar l'arbrat autòcton".

David Chatelain (PP): "Les zones verdes de Cambrils estan molt deixades, tan deixades com la resta del poble, com els carrers, les voreres..."

Per part del PP, el seu portaveu –David Chatelain– també es va mostrar favorable al text de la moció però va discrepar de les paraules del regidor Artigau. "Fa esment de les zones verdes de Cambrils com a exemple. Jo diria que sí ho eren, eren un exemple, però actualment ja no ho són. Les zones verdes de Cambrils estan molt deixades, tan deixades com la resta del poble, com els carrers, les voreres... Estem demanant reiteradament accions per corregir aquestes situacions que no ajuden a la imatge turística. Està molt bé tirar endavant aquestes iniciatives però estaria millor arreglar tot allò que és essencial per traslladar una imatge de primera qualitat del municipi i que, actualment no estem donant. Votarem a favor perquè es prenguin les accions necessàries per millorar Cambrils".

Juan Carlos Romera (Cs): "Tant de bo aquesta partida sigui assignada i tant de bo estigui dins de les prioritats de l'equip de govern"

En una línia similar es va expressar el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– qui es va mostrar esperançat que "el govern doti de forma pressupostària la millora d'aquestes zones verdes, cal una partida pressupostària destinada a tal ús. Tant de bo aquesta partida sigui assignada i tant de bo estigui dins de les prioritats de l'equip de govern tal i com hem reclamat en reiterades ocasions".

Marta Borràs: "La inclusió en aquesta Xarxa pot ajudar a salvar la temporada turística de la zona sud d'Europa"

Finalment, en nom del govern, la regidora de Turisme –Marta Borràs– va argumentar el vot favorable de l'equip de govern a aquesta moció. Segons va explicar, "Cambrils és un municipi on el sector turístic té un gran pes i és per això que, en aquest estiu tan inusual que estem vivint, creiem que totes les propostes que ajudin a l'economia turística s'han de posar en marxa. Aquesta acció permetria la mobilitat sense restriccions i ser un punt d'entrada de turistes amb poca incidència de la covid-19. La inclusió en aquesta Xarxa pot ajudar a salvar la temporada turística de la zona sud d'Europa. Estem parlant d'una situació 'Win-Win' (guanyar-guanyar) per a tots els països i pot tenir un impacte positiu".

Comenta aquest article