Informació general

Economia

El govern desestima la proposta de Cs de crear uns «bons socials de descompte» per «dinamizar el comerç, l'hoteleria i els serveis»

Segons la proposta de Cs, l'Ajuntament hauria d'invertir uns 200.000 equivalents a 33.333 bons socials

Per Berta Ruiz

Imatge de gent passejant per la plaça de Mossèn Joan Batalla, aquest mes de juny
Imatge de gent passejant per la plaça de Mossèn Joan Batalla, aquest mes de juny | Lluís Rovira i Barenys

L'equip de govern va desestimar, al ple del passat dimarts, una moció presentada per Ciutadans en la què es demanava la creació d'uns "bons socials de descompte" per tal de "dinamitzar el comerç, l'hoteleria i els serveis". El portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– va ser l'encarregat de defensar el text i donar detalls d'aquesta proposta.

Segons va explicar, "es tracta d'uns bons socials de descompte per a compres de proximitat que funcionarien de la següent manera: l'Ajuntament posaria a la venda aquests bons per valor de 14 euros i el consumidor que els adquirís podria bescanviar-los als petits comerç de Cambrils per un valor de 20 euros. D'aquesta manera, l'Ajuntament aportaria un import de 6 euros per cada abonament adquirit, mentre que suposaria un descompte de 6 euros per al consumidor. L'objectiu és incentivar el comerç, serveis com el taxi, l'hoteleria, petits tallers". Segons van apuntar des de Cs, aquesta mesura generaria una retorn en facturació de 666.660 euros per als petits comerços i professionals. L'aportació municipal hauria de ser de 199.998 euros, equivalents a 33.333 "bons socials de descompte".

Suport unànime de tots els grups de l'oposició

Tots els grups de l'oposició van donar suport de forma unànime a la proposta de Cs. El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va recolzar la moció en pro de totes aquelles propostes i mesures que ajudin a pal·liar els efectes provocats per la crisi del coronavirus.

Per part del PP, David Chatelain va recordar que ja havia posat sobre la taula aquesta mateixa proposta i va recordar que d'altres municipis com Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant han aplicat aquest tipus de bons socials. Va reiterar que "aquesta és una bona proposta" però va lamentar que possiblement no es tindria en compte com moltes d'altres que s'han fet arribar des de l'oposició al govern.

La regidora socialista Ana López va dir que, "esperem no haver de fer mocions per cada proposta que hem fet. Voldria agrair al senyor Romera el treball excel·lent que ha fet perquè ho ha donat tot fet i és impossible votar en contra. Altres municipis ja ho fan, però s'ha pres la molèstia, ha invertit el seu temps i espero que la votin a favor. És incontestable".

Oliver Klein: "Tenim una estratègia, una reserva de crèdits i unes prioritats"

Malgrat el suport de tots els grups de l'oposició a la proposta, l'equip de govern va desestimar el text. El regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– va ser l'encarregat de defensar el 'no' del govern. Segons va dir, "no és tan senzill com s'ha expressat. El govern que gestiona la casa de tots ha dibuixat una línia a seguir. Tenim una estratègia, una reserva de crèdits i unes prioritats i, encabir aquesta proposta de 200.000 euros amb el que significa en aquests moments no pertoca. Sí avanço que deixarem una porta oberta perquè la crisi que pot derivar-se i l'efecte que pot tenir sobre el consum no se'ns escapa a ningú. És una mesura que s'ha de considerar i, en el futur ja veurem. Estem convençuts que les mesures que hem pres són les encertades, mesures que hem compartit i hem consensuat en quatre cimeres amb els agents econòmics". En aquest punt, Klein va recordar les iniciatives que s'han pres en els darrers mesos: com els 200.000 euros d'ajudes directes al comerç; els 150.000 euros que es destinaran a plans d'ocupació; les ajudes a la regularització de les naus del polígon de Belianes o l'exempció de les taxes per a obres menors i de la via pública.

Juan Carlos Romera: "Si ara no és el moment, quan ho serà?"

Davant del rebuig del govern a la seva proposta, Juan Carlos Romera de Cs va lamentar "profundament" aquesta postura. "És una proposta positiva per a l'economia de Cambrils. El senyor Klein diu que ara no és el moment. Doncs si ara no és el moment, quan ho serà? Aquesta moció està pensada per construir, per pal·liar l'impacte econòmic de la covid-19".

Comenta aquest article