Societat

Entitats

Natàlia Morillo (Tota l'Endenga): «Serà un estiu buit però la responsabilitat està per damunt de la diversió»

Una de les entitats del seguici popular que aglutina més gent és la Colla Gegantera Tota l'Endenga amb totes les seves seccions. Tota la seva activitat està completament aturada

Per Berta Ruiz

Ball de gegants i nanos a la plaça de l'església de Sant Pere, el 29 de juny de l'any passat
Ball de gegants i nanos a la plaça de l'església de Sant Pere, el 29 de juny de l'any passat | Berta Ruiz

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica. Sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions amb trobades i festes majors d'arreu, però la situació excepcional que estem vivint per la crisi del coronavirus ha deixat en fora de joc tot el ventall d'activitats culturals i festives. Des de revistacambrils.cat hem volgut conèixer com els ha afectat a la seva activitat. Una de les entitats del seguici popular que aglutina més gent és la Colla Gegantera Tota l'Endenga amb totes les seves seccions: els gegants, les bèsties de foc –el Lluert, la Farnaca i la Farnaqueta–, els nanos, els Cop de Cap Timbalers, els Nyanyos, els grallers i els timbalers de la Farnaca. Natàlia Morillo, membre de la colla, ha volgut explicar a revistacambrils.cat com afronten aquesta situació. 

"L'aturada de l'activitat ens ha afectat al 100%, perquè no només ha estat baixar el ritme sinó que hem hagut d'aturar-ho tot"

Tal com ha explicat Morillo, "l'aturada de l'activitat ens ha afectat al 100%, perquè no només ha estat baixar el ritme sinó que hem hagut d'aturar-ho tot. Quan va començar tot fins cap allà al maig no teníem cap sortida de gegants, ni Farnaca ni timbals ni res i hem anat veient com han anat caient totes les sortides i trobades. A data d'avui fins a l'agost ho tenim tot anul·lat i el que teníem previst per setembre doncs està 'així així', es plantegen molts dubtes i pinta més cap al 'no' que cap al 'sí'. Nosaltres, a principis d'any organitzem tot l'any, enguany, havia de ser un any d'aquells de no parar per casa perquè al tenir la Nit del Foc i la Trobada de Gegants doncs és el doblet i sempre és un any amb més coses i més sortides. Serà un estiu estrany –no només per la situació global que de per sí ho és–, sinó perquè ens obliga a aturar-nos i quedar-nos a casa com si fos un any sabàtic". 

"Ens dol i ens fa patir bastant pensar en una Festa Major de setembre sense el que seria la 29a Nit del Foc i la 15a Trobada de Gegants..."

Així doncs que aquest estiu serà un estiu molt atípic: "no tenim res per l'estiu, els assajos de timbals tampoc es fan, tampoc s'estan fent les classes de gralla, per tant, està tot aturat. Ens dol i ens fa patir bastant pensar en una Festa Major de setembre sense el que seria la 29a Nit del Foc i la 15a Trobada de Gegants... També sense el pregó o el seguici. A dia d'avui però, encara no sabem què podrem fer i què no. Les sensacions és que no som gaire optimistes. Tenim clar que la seguretat és el primer –no només parlem de la seguretat en un correfoc o en un acte multitudinari– sinó que al final és seguretat a nivell de salut. Tot i que ens sap greu plantejar un any en blanc no només per la gent de Cambrils i la gent que ve de fora per gaudir de la festa, també ens sap molt greu per la gent que forma part de la colla. Al final, l'entitat és un motor social i cultural que es nodreix del contacte del dia a dia, les sortides, fas amistats fent una cosa que t'agrada i que t'omple. Serà un estiu buit però la responsabilitat està per damunt de la diversió, aleshores, hem de ser conseqüents amb això".

"Cultura popular és igual a molta gent junta en una plaça o en un carrer"

Aquesta aturada de l'activitat ha afectat per igual a totes les seccions de l'entitat. De fet, tal com ha comentat Morillo, "cultura popular és igual a molta gent junta en una plaça o en un carrer, i no concebim un correfoc amb distància social o una trobada de gegants on hi tens molta gent d'altres colles i també de públic. Com desinfectes l'interior d'un gegant o d'un nano? O la Farnaca, el gel hidroalcohòlic i les mascaretes? És complicat. Potser el més viable seria els timbals: els Cop de Cap i Nyanyos, que potser s'estan plantejant de començar a fer alguna cosa a l'aire lliure, però és clar, al final sempre ha de ser en grup reduït. Som una entitat que movem molta gent i precisament ara mateix és un handicap: moure i ajuntar molta gent. És un estiu molt estrany per a nosaltres, se't fa una mica de nus a l'estòmac pensar que no ho pots fer (els actes de la Festa Major de Sant Pere) però les circumstàncies són les que són, la salut és el primer i tampoc passa res si per un any no hi ha festa major. Esperem que tot vagi sortint bé, que no hi hagi rebrots i a veure si per setembre podem fer alguna cosa i l'any vinent recuperar el ritme d'enguany. Tot s'ha anat passant a 2021, desitgem que l'any vinent sigui tan 'enredat' i ple com volíem que fos enguany". 

"Com fas una festa major o un seguici sense que hagi aglomeració de gent? És inviable i això és el que ens fa patir de cara al setembre"

Pel que fa a la Festa Major de Sant Pere d'enguany, Natàlia Morillo ha explicat que, "en les reunions que vam fer amb l'Ajuntament es van barallar diferents opcions, però, finalment, ens hem centrat en la de decorar els balcons amb un element identificatiu de la colla. Hem pensat en fer una pancarta de l'entitat amb alguna frase del tipus 'sóc geganter', 'm'agrada la Farnaca' o 'sóc de l'Endenga'. Desitgem que la iniciativa de penjar les pancartes al balcó tingui èxit i que, com a mínim, el dia de Sant Pere totes les entitats de Cambrils ens fem visibles als balcons. Per enguany, poca cosa més es pot fer. Com fas una festa major o un seguici sense que hagi aglomeració de gent? És inviable i això és el que ens fa patir de cara al setembre".

"Al final, tot i l'stand by que estem, tampoc podem aturar-nos del tot perquè seguim treballant per l'entitat i per la cultura popular"

En aquestes circumstàncies, el contacte i el dia a dia entre els membres de l'entitat és fa complicat. Les xarxes socials o les aplicacions com Whatsapp han ajudat a mantenir viu aquest contacte. "Hem mantingut el contacte per whatsapp i xarxes socials, potser no tot el que ens agradaria, però les primeres setmanes tot eren reptes, cursos, vídeos i crec que la gent també ens hem saturat una mica. Des de que s'ha pogut sortir al carrer doncs també és més complicat. Si surts al carer i et creues amb algú de la colla doncs és posar-te una mica al dia, compartir la inquietud que serà un any buit però al final tothom ho entén i creu que és el més lògic. La junta també ens hem anat reunint telemàticament per anar parlant de la situació. Ara, passat Sant Pere mirarem de fer alguna junta presencial i parlar amb l'Ajuntament per la Festa Major de la Mare de Déu del Camó. Al final, tot i l'stand by que estem, tampoc podem aturar-nos del tot perquè seguim treballant per l'entitat i per la cultura popular. Crec que és una obligació que tenim com entitat". 

Comenta aquest article