Societat

Entitats

Marc Gibert (Diables Els Cagarrieres): «Aquesta temporada 2020 està totalment buida de correfocs»

Actualment, la colla de diables Els Cagarrieres de Cambrils aglutina un centenar de persones, entre diables de la colla gran, diables de la colla petita i els timbalers

Per Berta Ruiz

Encesa dels diables Cagarrieres al Cagafoc de la Festa Major de Sant Pere, l'any passat
Encesa dels diables Cagarrieres al Cagafoc de la Festa Major de Sant Pere, l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica. Sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions amb trobades i festes majors d'arreu, però la situació excepcional que estem vivint per la crisi del coronavirus ha deixat en fora de joc tot el ventall d'activitats culturals i festives. Des de revistacambrils.cat hem volgut conèixer com els ha afectat a la seva activitat. La colla de diables Els Cagarrieres és una altra de les entitats que ha hagut d'aturar completament la seva activitat: intercanvis amb d'altres colles, sortides, trobades, correfocs... tot ha quedat cancel·lat. Sobre tot plegat, el cap de colla –Marc Gibert– ha volgut explicar com estan vivint aquesta situació actual. 

"Estem esperant a veure si per la Festa Major de setembre podem fer alguna cosa dins dels paràmetres que ens puguin deixar: respectant les distàncies.., però fins i tot la Nit del Foc també perilla"

Segons ha comentat Gibert, "nosaltres al desembre ja tanquem la temporada perquè organitzem intercanvis, anem a d'altres pobles, ells venen aquí... Vam començar a veure que això no ho podríem fer i cap al febrer o març vam fer una junta i vam decidir que aquest any l'ajornaríem absolutament tot. De fet, per enguany, estava programat el Cagafocs –pel 30 de maig– i es va cancel·lar directament. Ens vam posar en contacte amb totes les que colles que venien de pobles de fora i, ells també han hagut de fer igual, per tant, la temporada està molt aturada". Aquesta temporada 2020 "està totalment buida de correfocs" ha explicat Gibert i, "estem esperant a veure si per la Festa Major de setembre podem fer alguna cosa dins dels paràmetres que ens puguin deixar: respectant les distàncies.., però fins i tot la Nit del Foc també perilla". Totes les entitats festives cambrilenques estan a l'expectativa davant d'això. Tal com ha comentat Gibert, "des de la regidoria ens diuen que s'intentarà fer tot el possible dins de les mesures de seguretat. Crec que un correfoc tal com estem no es podrà fer, potser el seguici sí o la cercavila de la Galera abans del pregó que és més tranquil·la, però ja es veurà perquè s'han d'evitar aglomeracions. La Pujada de la Galera ja donem per fet que no la farem". 

"Per la Festa Major de Sant Pere podem fer les matines, però només serem dos diables que anirem a tirar trons el dia 29 de juny"

Quant a possibles recomanacions i consells per a una possible tornada a l'activitat dels correfocs, Gibert ha afegit que encara no tenen cap horitzó proper. "Estem en contacte amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya que ens envien informació però, de moment, res. Des de l'Ajuntament igual. Ara, per la Festa Major de Sant Pere podem fer les matines, però només serem dos diables que anirem a tirar trons el dia 29 de juny. D'altra banda, totes les entitats el que intentarem fer és decorar el balcó amb alguna frase, amb algun element de la colla, però poca cosa més. Per Sant Joan, vam poder anar a buscar la Flama del Canigó però vam haver de fer un acte molt separats, amb quatre espelmes i para de comptar" ha dit Gibert. 

"Volem agrair a la colla perquè la gent és responsable i és sabedora de la situació"

Actualment, la colla de diables Els Cagarrieres de Cambrils aglutina un centenar de persones, entre diables de la colla gran, diables de la colla petita i els timbalers. Durant aquest temps és complicat el contacte entre els membres del grup. "Hem anat informant –a través de Whatsapp– cada vegada que passa alguna cosa. Volem agrair a la colla perquè la gent és responsable i és sabedora de la situació. Ens ajuden i ho entenen perquè de ganes de sortir en tenim tots. Intentarem fer alguna cosa, algun taller per seguir motivant a la gent. Tenim una gran colla i estem molt units". Tot plegat amb la mirada posada en l'any 2021 i esperant poder tornar a una certa normalitat: "la normalitat de la colla de diables és sortir i cremar. Volem sortir i tirar carretilles, tornar a la normalitat. La nostra temporada forta comença al juny i quan la colla està en ple funcionament les sortides són gairebé cada cap de setmana, per tant, ens ha agafat absolutament tot". 

Comenta aquest article