Societat

Entitats

Marc Luque (Xiquets de Cambrils): «De totes les entitats festives, naltros som la més perjudicada perquè el contacte físic és inevitable»

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica; sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions de cara a les festes d'estiu

Per Berta Ruiz

Els Xiquets de Cambrils en plena actuació de la diada castellera de Sant Pere de l'any passat
Els Xiquets de Cambrils en plena actuació de la diada castellera de Sant Pere de l'any passat | Berta Ruiz

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica. Sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions amb trobades i festes majors d'arreu, però la situació excepcional que estem vivint per la crisi del coronavirus ha deixat en fora de joc tot el ventall d'activitats culturals i festives. Des de revistacambrils.cat hem volgut conèixer com els ha afectat a la seva activitat. La colla castellera dels Xiquets de Cambrils aglutina, actualment, prop d'un centenar de persones. L'activitat castellera és, possiblement, la més afectada dins del seguici festiu de cara a un possible retorn a "la normalitat" ja que el contacte físic entre castellers és màxim. El president dels Xiquets de Cambrils –Marc Luque– ha explicat com afronten aquesta situació.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha distribuït un document amb consells per tornar a treballar als locals d'assaig després del confinament, "en el cas que vulguin fer-ho". Treball en grups de màxim 40 persones i fer castells sense pinya en un temps màxim de cinc minuts són els ítems bàsics d'un protocol que està pendent de rebre l'aval de la Generalitat

Abans del confinament que es va decretar el 14 de març, la colla havia iniciat els primers assajos amb la canalla. Portaven una setmana assajant i, posteriorment, havien de començar els adults, però ja no va ser possible. Des d'aleshores, l'activitat castellera està completament aturada. Segons ha dit Luque, "de totes les entitats festives, naltros som la més perjudicada perquè el contacte físic és inevitable; no podem fer res". De fet, fa uns dies, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) distribuïa un document entre les entitats amb consells per tornar a treballar als locals d'assaig després del confinament, "en el cas que vulguin fer-ho". Treball en grups de màxim 40 persones i fer castells sense pinya en un temps màxim de cinc minuts són els ítems bàsics d'un protocol que està pendent de rebre l'aval de la Generalitat. Entre les colles, hi ha divisió entre les que només tornaran a reunir-se quan pugui fer-ho tot el grup i les que aposten per reprendre ja l'activitat. Aquest és el cas dels Castellers de Vilafranca, que vol tornar al juliol.

"No tenim els assajos en ment perquè, a dia d'avui, no veiem inviable"

A nivell local, Luque ha comentat que, "no tenim els assajos en ment perquè, a dia d'avui, ho veiem inviable. Naltros som una colla petita i el que volem és preservar la seguretat de la gent, és molt més important la salut. Aquí tenim gent de totes les edats: nens, adults, gent més gran... Al final sabem que això és un parèntesi i ens ho prenem amb bon humor i ja està, no podem fer res".

"L'any 2020 el veig perdut"

A aquestes alçades d'any, l'agenda castellera ja estaria farcida d'actuacions. El passat 20 de juny, els Xiquets de Cambrils haurien d'haver actuat a Vinyols i els Arcs i també dins de la Festa Major de Sant Pere. "Ja estaríem en plena temporada; naltros som molt similars a un equip de futbol. No és que ens diguin: 'ja podeu sortir a plaça i fer castells...'. Hem d'entrenar, ens hem de preparar; per a naltros, l'any 2020, el veig perdut. Tornar a fer castells ho veig molt complicat fins que no surti la vacuna o el virus perdi força. Quan la situació ens doni seguretat serem els primers que arrencarem, però primer volem una seguretat".

Una Festa Major de Sant Pere "atípica"

Dins d'aquesta Festa Major de Sant Pere "atípica", els Xiquets de Cambrils també s'han sumat a l'organització conjunta amb la resta d'entitats i l'Ajuntament de Cambrils. "Quan vam començar a plantejar aquesta Festa Major vam pensar un munt d'idees virtuals, però ens vam adonar que ara és 'tonteria' perquè la gent ja està al carrer, la gent ja no està a casa davant de l'ordinador. Si hagués passat durant el confinament dur, haguéssim pogut fer mil i una coses i la gent hagués continuat, però ara, fa bon temps, tot ja està obert... Sí que es podran fer petits detalls visuals per Sant Pere com penjar la camisa al balcó i coses així, però no pas altres coses. No hi ha Festa Major, hi ha el que hi ha... Al final ens hem de resignar i no passa res perquè no hi hagi Festa Major un any. Hi ha coses molt pitjors. Pel setembre? No sabem què passarà. Si hi ha rebrots i ens tornen a tancar s'ha acabat la història. Plantejar coses de cara al setembre és complicat, millor anar setmana a setmana".

El contacte entre el grup, com moltes d'altres entitats, s'ha mantingut a través d'aplicacions com Whatsapp. "Sí és veritat que durant el confinament fort vam estar més actius, vam parlar més... Ara la gent ja surt de casa, pot fer les seves coses i estem menys actius, però és normal" ha afegit Luque.

Comenta aquest article