Societat

Entitats

Mireia Sanchez (Ball de Bastons): «És estranya una Festa Major sense poder ballar»

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica; sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions de cara a les festes d'estiu

Per Berta Ruiz

El Ball de Bastons al seguici de la diada de la Festa Major de Sant Pere de l'any passat
El Ball de Bastons al seguici de la diada de la Festa Major de Sant Pere de l'any passat | Berta Ruiz

Les entitats festives cambrilenques viuen, des de fa mesos, una situació atípica. Sense assajos, sense activitats i sense sortides. Per aquestes dates, la seva agenda hauria d'estar farcida d'actuacions amb trobades i festes majors d'arreu, però la situació excepcional que estem vivint per la crisi del coronavirus ha deixat en fora de joc tot el ventall d'activitats culturals i festives. Des de revistacambrils.cat hem volgut conèixer com els ha afectat a la seva activitat. El Ball de Bastons de Cambrils –amb un grup d'una trentena de persones– és un d'aquests exemples. La seva presidenta –Mireia Sanchez– ha explicat més detalls d'aquesta situació sense precedents.

Assajos aturats i actuacions cancel·lades

De fet, tal com ha comentat Sanchez, "ens ha passat el que li ha passat a tothom que, justament, aquella setmana de març que vam començar el confinament era quan ja teníem plantejat tornar als assajos perquè havíem fet una aturada des de les festes de Nadals fins aleshores. Teníem una sèrie d'idees plantejades per començar els assajos i les actuacions de cara a l'abril i maig que és quan ja es comencen a fer. Tot això va quedar aturat completament i les actuacions, evidentment, van ser anul·lades les que estaven previstes i d'altres que ja ni s'han arribat a convocar. La nostra activitat va justament relacionada amb l'inici de les festes majors als pobles. A més, normalment cap al maig o juny –enguany era al maig– hi havia la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya; es van esperar a veure com evolucionava tot, però finalment va ser cancel·lada".

"S'està fent una prova pilot amb un tipus de mascareta perquè, és clar, a l'hora de ballar respires més ràpid i amb una mascareta normal és més dificultós. Aquestes mascaretes estan en fase de prova"

Sobre el futur més immediat de l'activitat de les entitats festives, la presidenta del Ball de Bastons ha dit que, "estem tots a l'expectativa de com anirà tot. L'altre dia, des de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya ens comentaven que potser podríem començar a reprendre assajos qui volgués, però amb mascareta, amb gels hidroalcohòlics... Tot seguint unes mesures de seguretat per evitar possibles contagis. També estan fent una prova pilot amb un tipus de mascareta perquè, és clar, a l'hora de ballar respires més ràpid i amb una mascareta normal és més dificultós. Aquestes mascaretes estan en fase de prova".

"És molt complicat mantenir el dia a dia"

Per altra banda, Mireia Sanchez ha reconegut que "és molt complicat mantenir el dia a dia" entre els membres de l'entitat perquè, "el contacte amb una colla així es manté fent assajos, actuacions... Hem intentat mantenir viu el grup de Whatsapp, d'Instagram... Ho hem fet d'aquesta manera, perquè no hem tingut gaires opcions més".

A més, de moment, "sense actuacions" i amb l'època estival pel mig –període en el què la colla ja feia una aturada per les vacances–, el Ball de Bastons s'esperarà fins a meitats d'agost per intentar reprendre la seva activitat i " a veure com es planteja la Festa Major de setembre" ha dit Sanchez. Finalment, pel que fa a aquesta "atípica" Festa Major de Sant Pere, la presidenta del Ball de Bastons ha afegit que "és estranya una Festa Major sense poder ballar".

Comenta aquest article