Informació general

Efemèride

Es compleixen quinze anys de l'enderroc de l'emblemàtic edifici del Pòsit

L'edifici, que presidia la plaça del mateix nom, havia estat el centre social i cultural del barri mariner i tenia una antiguitat de 80 anys

Per Lluís Rovira i Barenys

Les màquines van fer fer caure l'edifici durant gairebé 15 dies
Les màquines van fer fer caure l'edifici durant gairebé 15 dies | Lluís Rovira i Barenys

Aquest mes de juny es compleixen els 15 anys de l'enderroc de l'edifici del Pòsit. L'edifici, que presidia la plaça del mateix nom, havia estat el centre social i cultural del barri mariner i tenia una antiguitat de 80 anys. El procés de demolició ja havia començat, dos mesos abans, amb el desmuntatge de la teulada de l'edifici, que era d'uralita i es van haver de prendre les precaucions que requereix el desmuntatge d'aquest material. L'enderroc, però, es va endarrerir ja que Fecsa va trigar en treure el transformador de l'interior de l'edifici i això va fer que l'edifici es mantingués tot el mes de maig d'aquell 2005 dempeus però sense la teulada.

Finalment, el 2 de juny del 2005, s'iniciava l'enderroc del propi edifici, un enderroc que va durar quinze dies i que va culminar amb l'asfaltatge de la plaça que, durant una anys, va servir d'aparcament. Del 2 al 16 de juny, es va procedir a la demolició de tota l'estructura. El primer dia, el 2 de juny, es va retirar l'esfera i la maquinària del rellotge que hi havia a la façana principal de l'edifici així com la campana. El 3 de juny van començar a caure les primeres parets que van ser les del costat del carrer de les Barques. A partir del dia 7 de juny la demolició ja va arribar a la nau central de l'edifici, on hi havia hagut la sala de teatre a la part superior i el mercat municipal, a l'inferior. L'enderroc va prosseguir per la nau central fins arribar al costat del carrer de Pescadors. El 10 de juny s'enderrocava el primer pis de la façana principal i queia, també, la façana principal. L'enderroc es completava el 16 de juny i a partir del 17 de juny es va anar condicionant la plaça fins deixar-la asfaltada i condicionada com a pàrquing de vehicles, feina que va quedar enllestida el 23 de juny d'aquell 2005. Durant cinc anys la plaça va funcionar com a pàrquing en superfície fins que l'octubre de 2010 es va iniciar la construcció del pàrquing subterrani.


Declarat en ruïna uns mesos abans

El setembre de 2004 es declarava l'edifici del Pòsit en ruïna. Aquell mes de setembre es van desallotjar les tres entitats que ocupaven una part de l'edifici: l'Associació de Dones Amunt, l'Escola de Puntaires i l'Agrupació Fotogràfica. El 2 d'octubre de 2004 tancava les portes el mercat municipal que ocupava la part central dels baixos de l'edifici així com el restaurant el Pòsito que ocupava la banda esquerra. Avui, quinze anys després, el nou edifici que ha de substituir l'antic Pòsit, l'hotel del Pòsit, fa poques setmanes que s'ha començat a aixecar després de nombrosos retards en l'inici de les obres.

Enderroc de la façana principal de l'edifici / Foto: Lluís Rovira i Barenys
L'edifici del Pòsit, en un dels moments de l'enderroc d'ara fa 15 anys / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article