Informació general

Política

El PP fa balanç del primer any de mandat: «Molt ens temem que la situació d'excepcionalitat per l'alerta sanitària serveixi per tapar la falta de lideratge i paràlisi municipal»

Per Redacció

Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils
Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Ajuntament de Cambrils | Berta Ruiz

El PP ha fet una valoració, a través d'un comunicat de premsa, del primer any del mandat 2019-2023 a l'Ajuntament de Cambrils. Un període que, sens dubte, "ha quedat marcat pel fort impacte que la crisi de la Covid-19 ha tingut sobre la població i que generarà una ona expansiva a causa de la crisi econòmica que ha provocat la paralització de l'economia productiva". Segons ha valorat el PP, "el mandat, tot i el canvi del PSC pel NMC, ha seguit la mateixa línia que l'anterior: multitud d'anuncis grandiloqüents, projectes més o menys concrets, i molt de màrqueting polític, amb la compra de l'antic celler de la Cooperativa com a màxim exponent. Aquesta afirmació pot aplicar-se també a la gestió local de la pandèmia. Molt ens temem que la situació d'excepcionalitat provocada per l'alerta sanitària serveixi de justificació per a tapar tres anys més de falta de lideratge i paràlisi municipal.

"Ha deixat de parlar-se de l'antic traçat ferroviari per a centrar-se en l'avinguda de l’Esport"

Per altra banda, tal com s'exposa al comunicat del PP, "resulta curiós l'important canvi de rumb en l'estratègia municipal: ha deixat de parlar-se de l'antic traçat ferroviari per a centrar-se en l'avinguda de l’Esport. Els rumors que el famós 'tren-tramvia' tindrà bastant més del primer que del segon, i que la Generalitat podria tenir com a objectiu no desmantellar íntegrament les vies, mantenint en grans zones de Cambrils l'actual barrera arquitectònica, podrien estar darrere d'aquest gir. Si parlem d'aquesta avinguda, s'han licitat tres expedients per a elaborar la documentació tècnica, on queda clar que l'execució d'aquestes obres dependrà d'un procés d'expropiació per situar-se sobre terrenys privats. Les expropiacions acostumen a ser procediments llargs, i amb un alt grau de litigiositat".

D’altres projectes –com la reforma de la Rambla Jaume I– segons el PP, "podrien ser positius (de fet fa anys que ho proposem des del Partit Popular), però sempre que s'executi amb la previsió de solucionar la connectivitat de les canalitzacions en el subsòl, ja que d'una altra manera seria una intervenció "low cost") i es perdria una oportunitat per a resoldre un dels problemes tradicionalment associats al barri del Port".

"La falta de lideratge provoca grans retards"

Per que fa a la gestió municipal interna, tal com apunta el PP, "segueix com sempre: la falta de lideratge provoca grans retards, amb casos flagrants com el Pla de Mobilitat, en estudi des de fa anys, i que normativament hauria d'estar ja en vigor. L'ordenança de tinença d'animals, el protocol anti-okupes, la modificació de l'ordenança de convivència, que s'exhibeix cada vegada que hi ha actes vandàlics però que mai s'arriba a presentar… tots els documents en eterna tramitació. Potser l'únic tema en el qual s'ha corregut ha estat per a obrir la ràdio. Això sí, amb una fortuna desigual: el Consorci Audiovisual de Catalunya va obligar a canviar la forma d'integració municipal per a emetre informe favorable. Recordem que el tràmit d'acceptació del contracte programa va haver de retirar-se abruptament de l'últim ple. I això per no parlar dels compromisos incomplerts, com les ajudes al Polígon Belianes o la creació del cos d’agents cívics, propostes impulsades pel Partit Popular.

"La gestió cambrilenca (en la crisi Covid-19) s'ha caracteritzat per anar a remolc dels municipis"

"Però si hi ha algun moment en el qual la falta de lideratge i de presa de decisions s'ha evidenciat, ha estat des que va explotar la crisi COVID19. La gestió cambrilenca s'ha caracteritzat, una vegada més, per anar a remolc dels municipis de l'entorn. Es van prendre decisions respecte a l'ampliació de terminis per al pagament d'impostos quan ho van fer Reus o Tarragona. De fet, alguna de les qüestions, com el protocol per a permetre ocupacions de via pública ampliades, s'ha dilatat fins divendres passat 12 de juny, amb un document poc clar i molt discrecional" ha comunicat el PP.

D'altra banda, "el govern va menysprear la nostra proposta de crear una Taula de Treball amb implicació de govern, oposició i agents econòmics, impulsant més tard una mal anomenada cimera econòmica de la qual no ha sortit gairebé cap acció concreta i de la qual se'ns ha exclòs. Les reunions entre govern i oposició han estat freqüents durant el confinament, però la major part del temps sol han servit perquè l'alcaldessa confirmés o desmentís qüestions que ens arribaven abans des del carrer que des dels canals oficials. Vam saber que havien casos de coronavirus entre els funcionaris per persones alienes a l'administració!"

"L'Ajuntament ja va tard"

Segons el comunicat dels populars, "l'actitud del Partit Popular ha estat totalment constructiva: hem fet infinitat de propostes, tot i que no hem tingut resposta a si s'implementaran o no. Ateses les poques decisions adoptades, i a la lentitud amb què es gestionen, molt ens temem que l'Ajuntament ja va tard. Potser l'única oferta concreta són aquests 200.000 euros promesos per a ajudar a les empreses, que a data d'avui desconeixem com es gestionaran, qui podran acollir-se i quan es pagarà. Mentrestant, els comerços ja han obert i han hagut de fer front no sols a dos mesos de paralització de l'activitat, sinó també a despeses extraordinàries per a adaptar els seus negocis a la nova situació. I per a major escarn, se'ns diu que caldrà tenir prudència per a gestionar el top manta aquest estiu! És a dir, els comerços que paguen impostos hauran de sofrir regles draconianes, aplicar estrictament criteris d'ocupació de via pública, procurar mesures en defensa de la salut, com desinfectar peces de vestir o dotar als establiments de gels desinfectants o mampares… mentre que sembla que es permetrà als 'manters' campar a plaer".

"Es pot parlar de continuisme perquè els projectes de mandat es redueixen al ja impulsat en l'anterior"

En resum, tal com ha valorat el PP, "es pot parlar de continuisme, perquè els projectes de mandat es redueixen al ja impulsat en el mandat anterior, i en bastants casos es deriven del propi planejament municipal. En l'econòmic, per molt que es digui el contrari, la situació es va degradant progressivament, augmenten els impagaments (sobretot derivats d'operacions executades incorrectament i que aboquen a un expedient de modificació de crèdit). En el social la tendència ha estat continuista, simplement incrementant unes certes partides. La cohesió interna del govern és discutible: hem arribat a veure fins i tot avisos per escrit en el protocol de reobertura de terrasses indicant que no es donaran autoritzacions fins que s'ampliï la plantilla d'inspectors, la qual cosa denota tensions internes per la gestió del personal. I, com s'ha exposat anteriorment, ens temem que la pandèmia serà una excel·lent excusa per a justificar l’incompliment dels objectius anunciats. Parlem de les platges?"

Comenta aquest article