Informació general

Pagesia

La Fundació Espigoladors demana la col·laboració de la pagesia del Camp de Tarragona i del Maresme

Per Redacció

Cartell de la campanya de la Fundació Espigoladors
Cartell de la campanya de la Fundació Espigoladors | Cedida
La Fundació Espigoladors és una entitat social que des del 2014 treballa per l'aprofitament alimentari, a la vegada que empodera persones en situació de vulnerabilitat, d'una manera innovadora, inclusiva, participativa i sostenible. La seva activitat parteix de l’espigolament, una pràctica que consisteix en la recollida, en conveni amb productors i productores i amb l'ajuda de persones voluntàries, de fruites i verdures descartades del circuit comercial per excedents de producció, per un descens de les vendes o per qüestions estètiques. La gran majoria d’aquests productes es canalitzen a entitats socials que treballen per garantir el dret a una alimentació saludable a col·lectius en situació de vulnerabilitat. A Cambrils, la Fundació Espigoladors ja ha dut a terme diverses espigolades durant el passat mes de maig.
 
Actualment, Espigoladors treballa majoritàriament al Parc Agrari del Baix Llobregat, on compta amb una xarxa d’un centenar d’agricultors i agricultores i amb més de 600 persones voluntàries. Un dels seus propòsits és estendre l’espigolament arreu del territori, com a estratègia i eina per fomentar l’aprofitament alimentari, sensibilitzar la població sobre la tasca de la pagesia i el valor del producte de proximitat i garantir el dret a una alimentació sana i equilibrada per a persones en situació vulnerable. Una activitat amb arrels mil·lenàries que l'entitat ha recuperat, de manera pionera a tot l'estat espanyol, i que ha aconseguit fer aparèixer en una llei: la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, aprovada el passat 11 de març pel Parlament de Catalunya, en preveu la regulació en el termini d'un any.

Crida al sector primari del Camp de Tarragona i la comarca del Maresme

Amb aquesta visió, Espigoladors ha engegat una crida al sector primari del Camp de Tarragona i de la comarca del Maresme, on ja hi han organitzat algunes espigolades ens els darrers mesos, per tal de promoure aquesta activitat a la zona. L'objectiu és poder-hi crear i consolidar una xarxa extensa de productors i productores que vulguin donar una sortida als seus excedents i d’entitats socials potencials receptores d'aquests aliments, així com una àmplia borsa de voluntaris i voluntàries que vulguin participar en les espigolades.

Comenta aquest article