Informació general

Detencions

La intervenció «d'armes de guerra» a Cambrils permet desarticular una xarxa delictiva dedicada al blanqueig de capitals

L'any 2019, els Mossos d'Esquadra van intervenir a Cambrils quatre pistoles detonadores classificades com a "armes de guerra"

Per Redacció

Imatge del dispositiu policial de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra
Imatge del dispositiu policial de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra | Cedida

La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra –en el marc de l'operació Corsica-XINO desenvolupada a Barcelona, ​​Sevilla, Tarragona i Huelva–, han desarticulat una organització delictiva dedicada al blanqueig de capitals procedents del tràfic il·lícit d'armes i del tràfic de drogues que operava a tot el territori estatal. S'ha detingut a 9 persones i investigat a altres 4 per la seva presumpta participació en els fets i s'han practicat 9 registres en domicilis i despatxos professionals, en els quals s'han intervingut 420.000 euros en efectiu, dels quals 392.000 euros es trobaven ocults en un escalfador amb un sistema d'alarma per evitar la seva manipulació, així com rellotges i joies per valor de més de 111.000 euros, 1 pistola detonadora de fogueig i vehicles.

Intervingudes "armes de guerra" a Cambrils

A més, s'han immobilitzat productes financers per valor de més de 1 milió i mig d'euros. Vinculat a aquesta organització, s'ha identificat un entramat societari que donava suport. La investigació va començar el 2019 quan els Mossos d'Esquadra van intervenir a Cambrils quatre pistoles detonadores modificades per efectuar foc real, a les quals se les havia equipat amb silenciador i capacitat per disparar en manera automàtica, circumstància que les classificava com a "armes de guerra". A més d'això, durant els registres practicats, es va localitzar abundant munició i més de 370.000 euros en efectiu, resultant detingudes tres persones que van passar a disposició judicial.

Investigació d'una organització dedicada al tràfic d'armes a Catalunya

Al mes d'abril de 2019, a través dels mecanismes de coordinació dependents de la Secretaria d'Estat de Seguretat, es va detectar una coincidència entre aquesta investigació i una altra que venia desenvolupant la Guàrdia Civil de Tarragona, en la qual s'investigava una organització delictiva dedicada al tràfic d'armes que operava principalment a Catalunya. El principal líder d'aquesta xarxa, un conegut delinqüent de Barcelona, ​​es trobava a la presó després de ser detingut a Granada l'any 2018 transportant 27 quilos de cocaïna. Tenint en compte la coincidència en la xarxa investigada, es va acordar continuar amb les investigacions de manera conjunta, per la qual cosa es va constituir un equip conjunt d'investigació entre els dos cossos policials. Les primeres investigacions realitzades van permetre relacionar les característiques de les armes de foc intervingudes amb les utilitzades en altres fets delictius, per la qual cosa es va treballar en la possibilitat que haguessin estat proporcionades pel grup investigat.

De la mateixa manera, donant suport a l'organització investigada, es va detectar un entramat societari a través del qual, tot i no aparentar cap tipus d'activitat mercantil, es "titularitzaven" nombrosos vehicles d'alta gamma amb una valoració aproximada de 300.000 euros, motiu pel qual es va iniciar una altra investigació en l'àmbit econòmic-financer per la possible existència d'una operativa dedicada al blanqueig de capitals.

Estrictes mesures de seguretat

Els membres de la xarxa prenien importants mesures de seguretat com la utilització de sistemes de comunicació xifrades de tipus militar; d'ús habitual pels principals grups criminals de caràcter transnacional, i que es considera reflex de l'alt grau de sofisticació de l'organització investigada.

D'aquesta manera, tot i que el líder de l'organització estava a la presó continuava dirigint l'activitat de la mateixa. Aprofitant la seva situació a la presó havia redissenyat l'estructura societària utilitzada fins al moment amb el propòsit d'eludir possibles investigacions i adaptar-la perquè quan quedés en llibertat pogués continuar amb l'activitat delictiva des d'Andalusia, que era on tenia previst instal·lar-se. Per aquest motiu, a l'inici de la investigació, es va detectar l'expulsió de l'anterior responsable econòmic, encarregant el redisseny i sofisticació d'aquesta àrea a diversos professionals de l'àmbit jurídic residents a la província de Sevilla. Després de ser expulsat del grup i durant el procés de desvinculació, l'antic responsable econòmic va aprofitar l'estructura societària que es trobava sota el seu control per treballar amb una altra organització d'origen dominicà, que havia d'introduir cocaïna procedent de Sud-amèrica oculta en mercaderies importades per via marítima. Per aquests fets es va iniciar una nova investigació de manera separada que va culminar, al mes de desembre de 2019, amb la intervenció de més de 30 quilos de cocaïna i la desarticulació de el grup vinculat a la seva introducció.

Nou detinguts i quatre investigats

Els agents han identificat a bona part dels integrants d'aquesta organització, a més han aconseguit acreditar la seva vinculació amb l'activitat delictiva, així com aflorar bona part del patrimoni derivat de la mateixa, compost en part per importants quantitats de diners en efectiu, vehicles d'alta gamma, immobles o efectes d'alt valor d'adquisició, com joies o rellotges. Finalment durant el matí del passat dia 22 de maig, es va procedir a la fase final de la investigació, en la qual es va detenir a 9 persones i es va investigar a altres 4. Així mateix, es van dur a terme 9 registres a les localitats de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Oliveres i Lebrija (Sevilla), Tarragona i Punta Umbria (Huelva). L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 de Reus, ha estat portada a terme de manera conjunta per agents de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra, que han comptat amb el suport d'agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona.

Diners intervinguts en l'operació policial