Informació general

Desescalada

Platges força plenes en el primer cap de setmana de la fase 2

Tal com va disposar la Gerneralitat aquest darrer cap de setmana, han de ser els Ajuntaments qui s'encarreguin de vetllar i d'informar sobre les normatives de seguretat a les platges, aquest estiu

Per Lluís Rovira i Barenys

Platja del Regueral, ahir al matí
Platja del Regueral, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

En aquest primer cap de setmana de la fase 2 que acabem de viure, les platges cambrilenques ja s'han poblat de gent per gaudir del bany i del sol preestiuenc que ha fet aquests dos dies. La platja del Regueral, la més emblemàtica del municipi, presentava un bon aspecte, amb força gent i respectant, en general, les distàncies interpersonals. En les altres platges, tant a llevant com a ponent, les distàncies entre la gent també es mantenia al llarg de l'extens litoral cambrilenc.

Tal com va disposar la Generalitat en el protocol de mesures elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat en el marc del Pla Estratègic de Transició del Confinament, han de ser els Ajuntaments qui s'encarreguin de vetllar i d'informar sobre les normatives de seguretat a les platges, aquest estiu. En aquest sentit, es van fer públiques, aquest passat cap de setmana, un seguit de recomanacions als ajuntaments de costa que es troben en la fase 2 de la desescalada. Entre aquestes recomanacions se'ls diu als ajuntaments que han de mesurar les superfícies útils de les platges i calcular l'aforament màxim permès per cada platja, vigilar que les persones usuàries facin un ús responsable de les platges i vetllar perquè la pràctica d'activitats esportives, professionals o d'esbarjo es desenvolupi sense contacte físic, tot mantenint una distància mínima de dos metres entre els participants.

Control de l'afluència a les platges

També es recomana als ajuntaments de costa que informin a les persones usuàries mitjançant senyals i cartells informatius visibles o missatges de megafonia les normes d'higiene i prevenció a observar, assenyalant la necessitat d'abandonar la instal·lació davant de qualsevol símptoma compatible amb el COVID-19. En les platges amb una afluència prevista elevada s'han d'establir una distribució espacial per a garantir la distància de seguretat de com a mínim dos metres mitjançant senyals a terra o emprant qualsevol altre element o tecnologia que permeti compartimentar l’espai. En aquestes platges es recomana dividir-la per zones o sectors i limitar l’estada a un màxim de temps.

A més, els ajuntaments hauran d'informar en temps real de l’aforament complert de platges i preveure un tancament temporal de l’accés. També s'haurà d'ampliar els horaris de vigilància i socorrisme per permetre una major franja horària d’ús de les platges que ajudi a mantenir nivells baixos d’ocupació i aforament i s'haurà de reforçar la vigilància policial i el control d’accessos previ a la zona d’aparcament i passeigs per evitar una afluència massiva. A banda, s'haurà de fer una neteja i una desinfecció de les instal·lacions i béns de les platges dues vegades al dia, fent servir substàncies que no resultin perjudicials per al medi ambient. La desinfecció es farà almenys dues vegades al dia, amb dilucions de lleixiu en aigua 1:50 o bé de desinfectants vírics autoritzats i registrats pel Ministeri de Sanitat. A més hauran de garantir que el personal de salvament i socorrisme disposi dels equips de protecció individual adequats, sàpiga utilitzar-los adequadament i que rebin la formació adequada per fer front a les incidències que es puguin produir.

A nivell local, el regidors de Serveis i primer tinent d'alcalde, va explicar en el darrer ple que es faria una tasca pedagògica i informativa a peu de platja que molt probablement consisteixi en col·locar cartells als accessos de les platges i disposar de personal per fer tasques divulgatives a peu de platja.

Platja d'Horta de Santa Maria, ahir al matí / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article