Informació general

Medi Ambient

Lluís Abella, regidor de Medi Ambient: «Estem prenent totes les mesures per combatre el mosquit tigre, però hem de tenir clar que serà un any amb molts mosquits»

Enguany, s'ha de tenir en compte que la climatologia –amb una primavera amb força pluja– serà més propicia a que hi hagi més mosquits, perquè els llocs amb acumulació d'aigua és un focus per a la seva cria

Per Berta Ruiz

Aspecte de la desembocadura de la riera de Riudoms, a finals del passat mes de març
Aspecte de la desembocadura de la riera de Riudoms, a finals del passat mes de març | Lluís Rovira i Barenys

El departament de Serveis i Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils du a terme, entre els mesos d'abril a octubre, tractaments per combatre la proliferació de mosquits tigre que comencen a aparèixer quan arriba la calor. El regidor de Serveis, Medi Ambient i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament –Lluís Abella– ha explicat a revistacambrils.cat que, "en aquest període d'abril fins a octubre es fa el tractament –de forma quinzenal– a les desembocadures dels barrancs, a les desembocadures de les rieres i als embornals que hi ha pel poble. Després, en el període de maig a juny que ja comença a fer més calor, aquests tractaments es fan cada 8 o 10 dies per combatre la seva proliferació". Enguany, s'ha de tenir en compte que la climatologia –amb una primavera amb força pluja– serà més propicia a que hi hagi més mosquits, perquè els llocs amb acumulació d'aigua és un focus per a la seva cria. Per aquest motiu, Abella ha comentat que, "estem prenent totes les mesures per combatre el mosquit tigre –estem fent tot com s'ha de fer– però hem de tenir clar que serà un any amb molts mosquits". 

Les larves crien en petites masses d'aigua estancada

Aquesta espècie, la del mosquit tigre, es va detectar per primera vegada a Catalunya l'estiu de 2004. Les larves d'aquest mosquit viuen en petites masses d'aigua estancada, que són els llocs escollits per les femelles per dipositar els ous. Mai diposita els ous en aigües en moviment ni superfícies d'aigua grans. En el nostre hàbitat els llocs més freqüents on podem localitzar aquests mosquits és en els petits embassaments artificials d'aigua com: bidons, gerros, plats de testos, cubells, etc. El millor sistema per prevenir-ne la presència és evitant la cria i el desenvolupament de les larves, eliminant els reservoris d'aigua que es troben als jardins, terrasses o balcons.

Què cal fer amb les picades

Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. En aquest sentit, cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes.

  • Renteu la zona afectada amb aigua i sabó com més aviat millor.
  • No us fregueu la pell: remulleu-la en lloc de fregar-la i eixugueu-la.
  • Tracteu de mantenir la zona neta i eixuta fins que disminueixi la irritació.
  • Eviteu de rascar-vos.
  • Apliqueu una compresa de gel o gel embolicat en un drap a l'àrea de la picada.
  • En cas que persisteixin les molèsties, truqueu al CatSalut Respon.
  • No feu torniquets.
  • No preneu estimulants, aspirines ni qualsevol medicament per al dolor que no us hagi prescrit el metge.

En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha productes comercials i productes casolans com el vinagre, l'alcohol de curar o el gel, que disminueixen la picor. No obstant això, algunes persones tenen reaccions al·lèrgiques que poden ser greus.

Comenta aquest article