Societat

Coronavirus

Jordi Gibert, un cambrilenc resident a San Luis Potosí: «El coronavirus s'ha propagat de manera molt diferent dins de Mèxic»

El cambrilenc, que fa quatre anys i mig que viu a Mèxic, explica que a San Luis Potosí "no s'ha confinat a la gent mentre que a altres ciutats del voltant, sí"

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Gibert, amb la seva dona Bárbara i la seva filla Marcela, a San Luis Potosí
Jordi Gibert, amb la seva dona Bárbara i la seva filla Marcela, a San Luis Potosí | Cedida

Jordi Gibert viu a San Luis Potosí, una ciutat que es troba a uns 350 km al nord-oest de la capital de Mèxic. El Jordi viu i treballa en aquesta ciutat mexicana des de fa quatre anys i mig. Està casat amb la Bárbara i tenen una filla, la Marcela. Segons ha explicat a revistacambrils.cat, "em queda mig any més per estar aquí. Ara estic en negociacions amb l'empresa per veure si seguim més temps o venim cap a Cambrils"

Jordi Gibert explica que a Mèxic, "el coronavirus s'ha propagat de manera molt diferent. A Mèxic DF, la capital, ha estat bastant caòtic però a San Luis Potosí hem tingut molt menys infectats dels que esperava el govern. Jo crec que hi ha influït que des que va arribar el virus aquí hem tingut temperatures estiuenques. Tots els dies hem arribat a 30 graus i crec que això ha influït que no hi hagués tants contagis ja que la gent no ha fet gaire cas de les normes. A més, a San Luis Potosí no s'ha confinat a la gent mentre que a altres ciutats del voltant, sí". Jordi Gibert explica, però, que a meitats de març van tancar molts negocis, clubs esportius, ... tot just quan es començaven a produir els primers casos "i això va frenar molt la propagació del coronavirus".

"A San Luis Potosí hem tingut pocs casos de coronavirus"

Jordi Gibert ha continuat treballant durant tot aquest temps de pandèmia ja que treballa en un sector essencial; "jo segueixo treballant i ho faig per una empresa que es dedica a l'alimentació, que aquí també s'ha considerat essencial. A alguns de l'empresa els hi han donat teletreball però jo com que em dedico a l'apartat de producció, no he pogut treballar des de casa. A més, a la meva empresa, com que es dedica a l'alimentació, el tema de la higiene ja el teníem molt extrem. Ara, això sí, ens han donat mascaretes per a nosaltres i per a repartir-los a la família".

D'altra banda, la vida quotidiana s'ha vista força alterada ja que tal com explica el Jordi, "moltes de les coses que fèiem no les podem fer, com anar a fer esport als clubs esportius, o bé anar a menjar als restaurants on només hi pots anar a recollir el menjar. Els parcs grans també els han tancat, en definitiva, no estem confinats però sí que hi ha moltes coses que no podem fer". Ara bé, a Mèxic també ha començat el procès de desescalada i tal com explica Jordi Gibert, "des d'aquesta setmana moltes empreses i comerços ja tornen a obrir i ja es comença a veure més moviment al carrer. Crec que ben aviat anirem fent el que ja fèiem abans."

Pel que fa a la sanitat del país, Jordi Gibert explica que "aquí, la sanitat pública és molt deficient. Hi ha molta llista d'espera i el coronavirus no hi ha ajudat gens. Molta gent ha hagut d'anar als hospitals privats. També he de dir que, en l'aspecte personal, ningú de la família ni dels amics i coneguts meus s'ha infectat. A més, aquí a San Luis Potosí hem tingut pocs casos, s'ha controlat força bé, tot".

Comenta aquest article