Informació general

Sanitat

Entra en vigor l'ordre de quarantena de 14 dies per a totes les persones procedents de l'estranger

Per Redacció

Imatge d'arxiu de l'aeroport de Reus que encara no podrà rebre ni operar cap vol
Imatge d'arxiu de l'aeroport de Reus que encara no podrà rebre ni operar cap vol | Cedida (aeropuertos.net)

Ahir, 15 de maig, va entrar en vigor l'ordre del Ministeri de Sanitat per la qual totes les persones procedents de l'estranger hauran de realitzar una quarantena els 14 dies següents a la seva arribada. El Ministeri de Sanitat ha enviat a l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria un model de fitxa de dades que s'ha distribuït entre les companyies aèries perquè siguin completades pels passatgers. En aquest document hauran de plasmar les seves dades i identificar el lloc en el qual van a realitzar la quarantena. La documentació inclou a més una petita enquesta epidemiològica. A la seva arribada a Espanya, els passatgers hauran de lliurar aquest document.

Les persones hauran de romandre al seu domicili o allotjament

A més, el Ministeri ha emès una instrucció mitjançant la qual estableix controls sanitaris a l'arribada dels viatgers, entre ells, la presa de temperatura. L'Ordre que ja ha entrat en vigor –publicada al BOE el passat 12 de maig–, estableix que aquestes persones hauran de romandre en el seu domicili o allotjament, i han de limitar els seus desplaçaments únicament per adquirir aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistir a centres, serveis i establiments sanitaris; i per causes de força major o situació de necessitat. Aquests desplaçaments es realitzaran obligatòriament amb mascareta. Aquesta mesura s'aplicarà durant tot el període de pròrroga de l'Estat d'Alarma i les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per realitzar el seu seguiment. Davant l'aparició de qualsevol símptoma sospitós de COVID-19, seran les persones en quarantena les que hauran de trucar per telèfon als números habilitats per les comunitats autònomes, indicant que es troben en situació d'aïllament per procedir de l'estranger. Així mateix, aquestes persones mantindran totes les mesures d'higiene i prevenció, "especialment al que es refereix a contacte amb convivents", assenyala l'ordre.

Les agències de viatge, els tour operadors i les companyies de transport han d'informar els viatgers d'aquestes mesures a l'inici del procés de venda dels bitllets amb destinació a Espanya. En el cas d'avions, les companyies facilitaran un formulari de salut pública per localitzar els passatgers. Aquestes mesures no s'aplicaran als treballadors tras-fronterers, els transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que s'adrecin a exercir la seva activitat laboral, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades de COVID-19.

Ports i Aeroports designats

El BOE publica, a més, una Ordre de Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per la qual es limita l'entrada a Espanya als avions i vaixells de passatge a través dels punts d'entrada designats amb capacitat d'atenció a emergències de salut pública d'importància internacional. Aquesta ordre té per objecte designar els ports i aeroports que són únics punts d'entrada a Espanya dels mitjans de transport inclosos en el seu àmbit d'aplicació. Aquests ports i aeroports són:

- Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat.

- Aeroport de Gran Canària.

- Aeroport Adolfo Suarez Madrid-Barajas.

- Aeroport Màlaga-Costa del Sol.

- Aeroport de Palma de Mallorca.

- Port de Barcelona.

- Port de Bilbao.

- Port de Les Palmes de Gran Canària.

- Port de Màlaga.

- Port de Palma de Mallorca.

- Port de Tenerife.

- Port de València.

- Port de Vigo.

Comenta aquest article