Informació general

Plenari

L'Ajuntament aprova, per unanimitat, l'exempció del pagament de la taxa d'ocupació de la via pública

Quedaran exempts del pagament de la taxa les terrasses dels bars i restaurants, comerços i botigues, les guinguetes de la platja, les parades del mercadet ambulant i les dels artistes i pintors

Per Berta Ruiz

Aspecte de la plaça de la Vila en aquest període de confinament
Aspecte de la plaça de la Vila en aquest període de confinament | Lluís Rovira i Barenys

Aquest matí, l'Ajuntament de Cambrils ha celebrat un ple extraordinari –telemàtic– en el que s'ha aprovat, per unanimitat, l’exempció del pagament de les taxes d’ocupació de via pública. Aquesta és una de les mesures impulsades pel consistori cambrilenc per ajudar en la reactivació econòmica del municipi i en especial dels sectors més perjudicats per les restriccions de l’estat d’alarma. De fet, a l'inici de la sessió, l'alcaldessa –Camí Mendoza– ha expressat que, "en aquests moments ens toca jugar un paper cabdal per ajudar a empreses i autònoms i tornar a activar el teixit econòmic". Mendoza també ha recordat que l’àmbit d’actuació dels ajuntaments és limitat i no es poden substituir les competències de la Generalitat i de l’Estat. En aquest sentit, ha reclamat celeritat a les administracions superiors en l’activació d’ajudes a empreses i autònoms, polítiques sectorials, rebaixes o mesures fiscals, préstecs flexibles, cobertura dels treballadors, l’aplicació de la renda mínima vital i un pla de xoc per l’ocupació. L'alcaldessa també ha demanat "un finançament adequat als ens locals per poder fer front a l’atenció en primera línia a la ciutadania, que ara es veu amenaçada per la crisi". 

L'Ajuntament deixarà d'ingressar uns 913.000 euros

Així doncs, tal com ha explicat el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– amb la modificació de l’ordenança número 16 quedaran exempts del pagament de la taxa les terrasses dels bars i restaurants, comerços i botigues, les guinguetes de la platja, les parades del mercadet ambulant, els artistes i pintors fins a 5m². Gila, ha explicat que la mesura respon a la necessitat de reprendre l’activitat econòmica, recuperar llocs de treball i oferir una imatge atractiva del municipi. A més, l’ús de la via pública amb la instal·lació de terrasses i exposició de mercaderies pot contribuir a compensar la disminució de capacitat a l’interior dels locals per les distàncies que s’han de mantenir. Segons ha apuntat el regidor d'Hisenda, el càlcul d'aquesta mesura suposa una pèrdua d'ingressos per a l'Ajuntament d'uns 913.000 euros. 

Gila ha manifestat que, "la crisi ha impactat i ha canviat la nostra realitat, ens hem d'adaptar al nou escenari i donar resposta a les necessitats sorgides. Som conscients de la nostra responsabilitat i des del minut zero ens vam posar a treballar per respondre a la situació. Hem anat prenent mesures d'urgència que ajudin a pal·liar els efectes de la pandèmia i en seguirem prenent per evitar la seva menor repercussió entre els cambrilencs".

David Chatelain del PP demana ampliar la superfície ocupable per a les terrasses i la vianalització d'alguns carrers

Tots els grups de l'oposició i el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– han votat a favor d'aquesta mesura. El portaveu del PP –David Chatelain– ha explicat que aquesta mesura s'està aplicant a pràcticament tots els ajuntaments: "en altres municipis es va anunciar molt aviat, aquí hem trigat més, però benvinguda sigui. És una mesura que anàvem reclamant i, atenent al que estem veient als carrers, caldria que anés acompanyada de disposicions addicionals com per exemple permetre –temporalment– l'ampliació de les superfícies ocupables". Per altra banda, de cara a l'estiu, el regidor popular ha apuntat que caldria plantejar-se la vianalització d'alguns carrers per afavorir la distància social i afavorir que les terrasses disposin de major espai. Chatelain també ha recordat que l'inici de la pandèmia va fer perdre el període de la Setmana Santa –que suposa al voltant d'un 25% dels ingressos de l'activitat hotelera i hostalera del municipi– i que, per tant, caldria prendre el compromís "que la mesura tingués una repercussió també per a l'exercici de 2021; no amb una exempció total, però sí amb una rebaixa d'entorn el 50%". Per al regidor popular "en situacions excepcionals hem de donar respostes excepcionals. Les botigues i els empresaris necessiten seguretat, certitud i esperança. Pregaria que fossim més proactius, amb decisions més ràpides, però si aquest és el bon camí seguirem amb aquesta unitat i amb tot allò que sigui positiu per Cambrils".

El PSC demana la creació de la figura dels agents cívics per a la via pública i per a les platges

Per part del PSC, la seva portaveu –Ana López– ha manifestat que, "esperem que aquesta mesura ajudi als empresaris a funcionar millor aquesta temporada, però també és molt important reordenar la mobilitat per complir les normes de seguretat sanitàries. El que venim proposant és que es creï la figura de l'agent cívic a través dels plans d'ocupació local, tant per a la via pública com per a les platges. Així es creen llocs de treball i ara, més que mai, és important que als espais públics es compleixi amb les normes de seguretat per no haver de fer un pas enrere". Per altra banda, López també ha demanat que s'adoptin mesures per aquells establiments que no ocupen la via pública. Ha apuntat que es podria bonificar a través de la taxa d'escombraries o amb una rebaixa de l'IBI. "Seria injust per aquells que no ocupen la via pública que no se'ls apliqui cap mesura econòmica per reactivar la seva economia" ha dit.

Juan Carlos Romera (Cs): "Davant d'una crisi sense precedents haurem de posar solucions sense precedents"

Finalment, Juan Carlos Romera de Cs també ha celebrat positivament aquestes mesures: "És veritat que s'haurien d'incloure disposicions addicionals perquè davant d'una crisi sense precedents haurem de posar solucions sense precedents i innovadores. Aquesta ordenança hauria d'anar acompanyada d'una ampliació de la superfície a utilitzar per part de les terrasses i negocis. Les distàncies obliguen a tenir més espai disponible per a poder funcionar amb una certa normalitat. Els preguem que prenguin nota i que es faci en properes modificacions".

L'alcaldessa ha agraït el suport i la línia en comú de tots els partits del plenari i ha recordat que, tot i que alguns ajuntament ja ho havien anunciat fa setmanes, molts encara no ho han tramitat pel ple. També ha volgut agrair tota la tasca dels treballadors de l'Ajuntament. 

Comenta aquest article