Informació general

Solidaritat

El Camí de la Solidaritat enceta una campanya de crowdfunding per recaptar 50.000 euros per finançar 500 cuines sense fum al Nepal

Enguany, El Camí col·labora amb un programa catalano-nepalès anomenat Awasuka, que es desenvolupa a través de diverses organitzacions catalanes

Per Redacció

Una dona nepalesa cuinant en una cuina amb una xemeneia construïda en el marc del programa Awasuka
Una dona nepalesa cuinant en una cuina amb una xemeneia construïda en el marc del programa Awasuka | Cedida (Equip Awasuka)

El Camí de la Solidaritat és una ONG d’origen cambrilenc que, com milers i milers de causes d’arreu del món, s’ha vist obligada a reorganitzar-se a causa de la Covid-19. El confinament ha impedit posar en marxa els esdeveniments que s’imaginava l’ONG per recaptar diners per a la seva meta, però això no ha frustrat els seus objectius: avui dissabte 16 de maig s’inicia un crowdfunding per a finançar el projecte de 500 cuines sense fum. Es pot fer participar al crowdfunding accedint a aquest enllaç.

A de Bhimphedi, una zona rural del Nepal, cuinen fent fent servir llenya com a combustible i sense cap tipus de ventilació. És per això que les famílies de Bhimphedi inhalen tots els gasos i substàncies tòxiques que procedeixen de la combustió de la llenya. L’OMS xifra que 226.000 persones de tot el país pateixen malalties respiratòries i càncer. A més, la inhalació d’aquests fums tòxics provoca la mort prematura d’unes 24.000 persones –sobretot, dones i nenes i nens, que són qui més temps passen a les cuines–. Cada cuina sense fum costa 100 euros, per la qual cosa la suma a què aspira arribar El Camí ascendeix als 50.000 euros –en total, cuines sense fum per a 500 llars nepaleses–.

L’emergència socio-sanitària que estem vivint aquests dies fa que el projecte de les 500 cuines sense fum obtingui, si s’escau, encara més urgència, perquè els habitants de les zones rurals del Nepal no disposen d’una casa saludable on confinar-se. Les seves cases estan plenes de fum i no s’hi pot respirar ni, gairebé, obrir els ulls. Mitjançant aquest crowdfunding, es pretén que les cases d’aquests nepalesos siguin llocs més saludables i esdevinguin llocs de refugi on els seus habitants puguin respirar tranquils en aquests temps de confinament.

El crowdfunding

L’objectiu del Camí era comptar amb diversos formats, virtuals i presencials, per aconseguir la recaptació de 50.000 euros. Donades les mesures de prevenció dels contagis de Covid-19, El Camí ha preferit, per tal de preservar la salut de tots els voluntaris i de la població en general, optar pels formats virtuals. Per tant, per a començar amb la recaptació de diners, aquest mateix dissabte s’inicia una campanya de crowdfunding. El crowdfunding és un micromecenatge que opera com a xarxa de finançament col·lectiu. A banda d’aquesta campanya, es poden fer donacions a la pàgina web d’El Camí.

En què consisteixen les cuines sense fum

Enguany, El Camí col·labora amb un programa catalano-nepalès anomenat Awasuka, que es desenvolupa a través de diverses organitzacions catalanes (Base-A, el CCD de la UPC, Petit Món i el Rotary Club Kantipur de Nepal). El mot Awasuka està format a partir d’unes paraules nepaleses que signifiquen programa de millora de l’hàbitat. Dirigit per l’arquitecta i cantant Mònica Sans Duran, amb 10 anys d’experiència en cooperació al Nepal, el programa va iniciar-se arran del terratrèmol del 2015 i ha desenvolupat diversos projectes d’arquitectura sismo-resistent i de salut. Actualment, el més important consisteix en instal·lar les 500 cuines sense fum.

Aquestes cuines estan formades per una cuina millorada, una campana interior i una xemeneia exterior, i ajuden a alleugerir la pobresa des de tres perspectives. Primer de tot, milloren les condicions de salut, es contribueix a disminuir les malalties i el nombre de morts, i com és evident, millorar la salut respiratòria implica ser menys propens a patir complicacions derivades de la Covid-19. En segon lloc, l’estil de vida dels membres de les famílies es veu millorat ja que dediquen menys temps a cuinar i això implica disposar de més temps per a invertir-lo al treball o a l’estudi, i en conseqüència les famílies nepaleses poden incrementar la seva participació en activitats econòmiques i productives. En tercer lloc, ajuden a reduir les despeses familiars, ja que en no patir malalties pulmonars es redueixen les despeses sanitàries. A més, a les zones rurals del Nepal l’electricitat és escassa i els altres tipus de combustible –a banda de la llenya– són massa cars per als habitants locals.

En definitiva, la instal·lació d’aquestes cuines sense fum permet que les famílies nepaleses siguin les promotores del seu propi canvi. Aquest és un dels elements diferenciadors del Camí i del programa Awasuka. A part de ser un projecte autogestionat, les famílies nepaleses no només hi participen, sinó que en són protagonistes. A tall d’exemple, diversos treballadors nepalesos van ser formats per a instal·lar les cuines sense fum, i alguns més per a solucionar problemes tècnics derivats del manteniment d’aquestes cuines.

L’origen del Camí

Roger Solà, un noi de 24 anys i natural de Cambrils, va començar aquest projecte l’any 2013, amb només 17 anys, per a involucrar-se en causes locals com ara a favor de les nenes i nens en risc d’exclusió a Cambrils o a favor de la visibilització d’associacions de malalties minoritàries. Enguany, El Camí ha adquirit formalment la condició d’ONG donat el nombre de voluntaris que recull el projecte, de manera que es millorés la seva gestió. El Camí ha decidit donar un salt internacional aprofitant l’avinentesa que va suposar la col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l’escola superior HEC Paris.

Avui dia, El Camí ja no només és el Roger: està formada per desenes de voluntaris, de Cambrils, de Barcelona i de països com Itàlia, l’Índia, Estats Units o França, organitzats de manera horitzontal, sense jerarquies. Sobretot, abunden joves estudiants de branques com el màrqueting, els negocis, l’arquitectura i la comunicació. El Camí és un projecte multidisciplinar que reuneix la filantropia de diverses persones que volen sumar el seu granet de sorra sense esperar res a canvi. Tan sols contribuir a una societat més justa, sostenible i igualitària mitjançant un procés de construcció, aprenentatge i consciència que formem part d’una societat colonitzadora, capitalista i patriarcal.

Un cop s’hagin aconseguit els objectius establerts en aquesta col·laboració, la idea del Camí és seguir treballant amb altres entitats i agents per tal de seleccionar i avaluar els projectes en desenvolupament, el seu impacte i la seva filosofia per escollir-ne el proper

Comenta aquest article