Informació general

Coronavirus

L'equip de govern fa repàs de les mesures impulsades durant la pandèmia en la primera roda de premsa virtual

El govern municipal ha ofert, aquest matí, una roda de premsa a través d'una aplicació de videoconferències en la qual hi han participat –virtualment– periodistes de diferents mitjans de comunicació

Per Berta Ruiz

Un moment de la roda de premsa a través de videoconferència, aquest matí
Un moment de la roda de premsa a través de videoconferència, aquest matí

El govern municipal ha ofert, aquest matí, una roda de premsa a través d'una aplicació de videoconferències a la qual hi han participat –virtualment– periodistes de diferents mitjans de comunicació. Aquesta ha estat la primera roda de premsa virtual de l'Ajuntament de Cambrils. Ha anat a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, del primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– i del segon tinent d'alcalde, Oliver Klein. D'entrada tots ells han fet un repàs de totes les mesures que s'han pres a nivell municipal des de l'inici de l'estat d'alarma i també han avançat altres qüestions emmarcades dins del Pla de Reactivació econòmica i social del municipi.

Camí Mendoza: "L'objectiu era no aturar el servei al ciutadà"

Per començar, l'alcaldessa Camí Mendoza ha comentat totes les accions que s'han dut a terme al llarg d'aquests mesos, des de meitats del mes de març. S'ha referit des del tancament d'edificis municipals fins a la implementació del teletreball entre els més de 400 treballadors de l'Ajuntament de Cambrils i el decret de serveis essencials per a la ciutadania. Per gestionar tota aquesta feina i totes les decisions que calia prendre, tal com ha dit Mendoza, es va constituir el comitè de coordinació municipal. Segons l'alcaldessa, “un dels punts importants que el govern creia era el de seguir donant resposta i tràmits administratius per a tot el que vindria posteriorment. L'objectiu era no aturar el servei al ciutadà”.

L'alcaldessa ha detallat que des de Benestar Social s'ha seguit donant resposta a la ciutadania “en aquests moments delicats” i s'ha mantingut l'atenció a domicili a aquelles persones que viuen soles, així com un seguiment telefònic. També s'ha fet un esforç important amb l'OAC i centralitzant totes les trucades a través d'un telèfon únic d'atenció –el 010–. Per altra banda, l'alcaldessa també s'ha referit a l'impuls de cimeres econòmiques amb el teixit empresarial i comercial local. “L'objectiu és escoltar el teixit empresarial del municipi i poder donar resposta al que sigui possible i crear complicitat entre els sectors. Un punt de trobada que s'ha de formalitzar en la creació d'una Taula de Treball i Ocupació. Ja s'hi està treballant”.

Una xarxa de voluntariat de més de 100 persones

Per la seva part, el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– s'ha centrat en d'altres àrees com la coordinació del voluntariat, les tasques realitzades per la Policia Local o la preparació de l'espai de platges de cara a l'estiu. Segons ha dit Abella, “una de les tasques més importants que s'han coordinat des del comitè és la del voluntariat. Des del primer moment vam rebre moltes sol·licituds de voluntaris que volien ajudar en tot el que fos. Vam identificar i vam reunir més de 100 persones, algunes a nivell personal i altres des d'entitats –amb edats entre 18 a 50 anys–, que es van posar a disposició del cap de Protecció Civil. Les tasques han estat molt diverses: anar a buscar medicaments per a persones que no es podien desplaçar, treure a passejar els gossos, anar a llençar la brossa, repartir més de 1.000 targetes menjador, anar a fer la compra. També destacar la part de voluntariat que s'ha dedicat a cosir i confeccionar mascaretes i bates i que s'han fet arribar als llocs on més es necessitaven, especialment a les residències d'avis. Vull agrair la predisposició d'aquestes valentes i valents per ajudar de forma desinteressada”.

Més de 300 actes de la Policia Local

El regidor de Protecció Ciutadana també ha lloat la tasca que realitza la Policia Local per donar compliment a tota la normativa. En aquestes setmanes de confinament la majoria de denúncies han estat per estar a la via pública, mentre que s'han reduït molt d'altres fets delictius habituals. S'han aixecat més de 300 actes per infracció i 250 controls de seguretat. “Vull remarcar que des de la fi del període de confinament total s'ha detectat una relaxació important per part de la ciutadania i això no ens ho podem permetre; una recaiguda seria mortal en aquestes dates. Ara, des de la policia estem centrats en fer complir –en la mesura que es pugui– aquestes normes de la fase 1: aforaments, distància i flux de persones en hores punta com als passejos. Estem estudiant diverses fórmules per reorientar els vianants en aquells llocs de més concurrència” ha dit Abella. També ha assenyalat la reobertura dels parcs del Pinaret i del Pescador, així com el parc d'esbarjo per a gossos. També s'ha referit a que segueixen “les tasques de neteja i desinfecció diàries complint estrictament i amb escreix les recomanacions marcades per les autoritats sanitàries i amb un seguiment acurat”.

Possible tancament d'alguns carrers per eixamplar l'espai de terrasses

Pel que fa a l'àmbit de platges, Abella ha explicat que “acabem de fer les tasques d'abalisament a les platges de cara a l'estiu i en breu, s'iniciaran els muntatges de les guinguetes de platja. Aquest ajuntament treballa perquè les guinguetes de platges es puguin estalviar la taxa fins a nova ordre, donada la situació actual”. També s'està treballant en el possiblement tancament d'alguns carrers per eixamplar les terrasses i ajudar l'empresariat, així com s'està estudiant la possibilitat de permetre obres durant el període d'estiu, com a mesura excepcional. Finalment, Abella confia en poder comptar amb 1,3 milions d'euros d'inversió financerament sostenible per dur a terme obres al carrer. Caldrà esperar el vistiplau del govern estatal.

L’equip de govern portarà al Ple d’aquest divendres la modificació de les ordenances fiscals 5 i 16 per ajudar a la reactivació econòmica i en especial al sector de la restauració i dels serveis que s’han vist afectats per la crisi. Per un costat, l’Ajuntament de Cambrils eximirà el pagament de la majoria de taxes d’ocupació de via pública fins que acabi l’any. Això significa que no hauran de liquidar aquesta taxa les terrasses dels bars i restaurants, les parades del mercadet ambulant, les obres o les guinguetes de la platja.

Per l’altre, l’Ajuntament tampoc no cobrarà l’impost sobre les construccions, instal·lacions i Obres (ICIO) que es portin a terme fins a final d’any, amb l’objectiu de dinamitzar el sector de la construcció i facilitar les millores d’establiments.

200.000 euros en ajudes directes a l'empresariat

L'explicació del segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– s'ha centrat en diferents àmbits econòmics, de promoció econòmica i turística “per estar al costat del teixit empresarial”. . Klein s'ha referit a mesures de tipus fiscal impostos, ocupació de la via pública, construcció i suport al sector serveis i de restauració local. Pel que fa a ajudes directes, Oliver Klein ha dit que es disposa de 200.000 euros. S'estan elaborant les bases, properament s'aprovaran i es publicitaran. Els empresaris que s'hi vulguin acollir hauran de justificar les pèrdues produïdes aquests mesos. “Aquests 200.000 euros s'intentaran repartir a l'empresariat petit que tenim” ha dit Klein. El regidor de Promoció Econòmica també ha posat en valor la posada en marxa de l'oficina virtual de suport i d'informació per a l'empresariat que, ben aviat, podria ser presencial; així com les plataformes online que s'han activat per donar resposta a les necessitats del comerç de proximitat.

Oliver Klein: "Cal donar una imatge de garantia de ser una ciutat segura"

Dins de l'àmbit turístic, Klein ha afegit que s'ha hagut de replantejar tota la promoció inicial prevista i que se centraran tots els esforços en fidelitzar el turisme de proximitat, així com tot aquell que té segona residència a Cambrils. “Cal donar una imatge de garantia de ser una ciutat segura, higiènica i preparada. Estem treballant en vídeos d'aquest estil i redinamitzant la marca de Cambrils gastronomia a través de les xarxes. Hem d'arribar al cor de la temporada amb les garanties d'estar en la línia de sortida per mostrar que Cambrils és potent i que s'ha readaptat”.

Camí Mendoza: "Ens venen uns temps difícils i una època de gran incertesa, però el compromís del govern és ajudar la ciutadania de Cambrils a sortir d'aquesta situació el millor possible"

Finalment, l'alcaldessa també s'ha volgut referir a tot el paquet d'ajudes socials per a les famílies més afectades. Es reforçaran línies per a lloguer i ajuts d'emergència (alimentació, llibres, material per als escolars, etc). Aquest reforç es finançarà des del superàvit, a Cambrils són uns 330.000 euros, que s'han anat distribuint en les diferents línies. Aquests 330.000 euros, que és la quantitat màxima del romanent que l’Estat permet destinar a les polítiques 23, se sumen als 150.000 dels Plans Municipals d’Ocupació que es posaran en marxa per afavorir la contractació de persones que s’han quedat sense feina. 

Mendoza ha volgut lloar la tasca realitzada des d'entitats com Càrites o Creu Roja. L'alcaldessa ha tancat la seva intervenció dient que, “ens venen uns temps difícils i una època de gran incertesa, però el compromís del govern és ajudar la ciutadania de Cambrils a sortir d'aquesta situació el millor possible i que Cambrils segueixi sent una ciutat acollidora, solidària i el màxim pròspera com venia sent”.

Comenta aquest article