Esports

Futbol

Franc Artiga, entrenador del Juvenil A del Barça: «Ens hagués agradat guanyar la lliga al camp, però la salut és més important»

El cambrilenc porta deu anys com a entrenador dels equips base del FC Barcelona. Enguany, al capdavant del Juvenil A s'ha proclamat campió de lliga després que es donés per finalitzada la competició

Per Berta Ruiz

L'entrenador cambrilenc Franc Artiga dirigint l'equip en un partit
L'entrenador cambrilenc Franc Artiga dirigint l'equip en un partit | Cedida

El cambrilenc Franc Artiga porta deu anys com a entrenador dels equips de formació del FC Barcelona. Fa uns pocs dies, la Reial Federació Espanyola de Futbol va donar per finalitzades totes les competicions juvenils i, ell, al capdavant del Juvenil A del Barça s'ha proclamat campió de lliga. Aquesta temporada 2019-2020, Artiga la va iniciar com a entrenador de l'equip Juvenil B, però, a finals d'octubre, la marxa de Víctor Valdés del club –com a entrenador del Juvenil A– va obrir-li les portes de l'equip A. Des de que va agafar l'equip –lluny del lideratge–, els jugadors dirigits per Artiga van encetar una excel·lent ratxa de resultats encadenant onze victòries seguides. Un bagatge de joc i de resultat molt bons que van situar a l'equip al capdavant de la competició fins al moment de l'aturada de la lliga per la crisi del coronavirus. De fet, el Juvenil A del Barça suma sis lligues de les últimes deu en joc. 

Onze lligues en 10 anys al Barça 

L'entrenador cambrilenc ha valorat a revistacambrils.cat aquesta darrera temporada que s'ha vist frenada, sobtadament, per tota la situació actual que estem patint. Assolit un nou títol de lliga –porta onze lligues en 10 anys al Barça–, Artiga assegura que, "ens hagués agradat guanyar la lliga al camp –perquè encara quedaven cinc jornades–, però la salut és més important que tot això i la situació que tenim ara mateix és incerta". De fet, l'actual crisi sanitària ho ha trastocat tot a tots els nivells. L'entrenador cambrilenc ha comentat que durant aquestes setmanes han seguit teletreballant i ho seguiran fent durant al menys tot aquest mes de maig. "Amb els jugadors hem fet sessions grupals, a nivell físic i també tàctic. L'objectiu és que els jugadors no estiguin molts mesos aturats, sinó que segueixin movent-se per reiniciar la temporada que ve tan aviat es pugui. Nosaltres estem al futbol formatiu –futbol de base–, els nostres jugadors tenen entre 18 i 19 anys i, en aquesta situació anem una mica al mateix temps que les escoles. Quant les escoles van plegar nosaltres també vam haver de deixar de jugar i ens ha trastocat totalment. Estem planificant la temporada que ve però tampoc sabem exactament quan podrem iniciar el curs; ningú sap com avançarà tot plegat. En el nostre cas, primer aniran les escoles –està clar que els estudis són més importants que el futbol– i seguidament anirà el futbol".

"Per a mi és un repte, per a mi és un somni entrenar al Juvenil A del Barça. Jo sóc de Cambrils, no sóc exjugador professional, vaig començar baix de tot i mai hagués pensat que arribaria a entrenar el Juvenil A del Barça"

Arriba al Barça de la mà d'un altre cambrilenc, Albert Puig

Haver assomit la direcció de l'equip Juvenil A del Barça és tot un repte per al cambrilenc. Aquest és un equip clau dins de l'estructura esportiva del club perquè d'aquesta categoria es nodreix el Barça B –segon equip del club– i, fins i tot, alguns fan el salt al primer equip. És el cas del jugador Ansu Fati que va passar del Juvenil A a ser jugador de la primera plantilla. Franc Artiga ha comentat que, "per a mi és un repte, per a mi és un somni entrenar al Juvenil A del Barça. Jo sóc de Cambrils, no sóc exjugador professional, vaig començar des de baix de tot i mai hagués pensat que arribaria a entrenar el Juvenil A del Barça; si m'ho diuen fa 4 o 5 anys ho veuria impossible. Però, gràcies a l'Albert Puig, també cambrilenc, que va confiar en mi al Barça. Per altra banda, he tingut la sort de tenir bona trajectòria i que la gent que està al capdavant confiés en mi per fer-me càrrec d'un equip que és molt important pel club. En aquesta categoria és un any clau, perquè per aquí passen molts jugadors amb talent i que tenen talent per a ser professionals, però el nivell de competitivitat que tinguin en aquest any i en aquesta etapa de la formació és bàsic per donar el salt. Al final, és la nostra feina: formar a jugadors perquè juguin al Barça B". De fet, vuit jugadors del Juvenil A ja han fet el salt al Barça B que –quan es pugui– haurà de disputar el play off d'ascens. 

Entrenador dels equips base del club

La trajectòria de l'entrenador cambrilenc al club blaugrana ha estat constant, des de baix, amb esforç i regularitat. Va començar al cadet B al que va entrenar quatre temporades; posteriorment es va fer càrrec del cadet A durant tres temporades; tres temporades més amb el Juvenil B i, aquesta darrera amb el Juvenil A. 

"Estic consternat per tot el que passa"

Sobre l'actual situació, Franc Artiga ha manifestar que, "personalment no ens podem queixar, perquè tenim salut i tots els meus tenen salut, que és el més important. De feina seguim treballant com podem i sembla que tindrem feina per a l'any vinent. Però, la veritat és que estic consternat per tot el que passa perquè arriba un moment que sentim a dir '100 morts, 150 morts...' i, en certa manera, banalitzem els morts perquè no ens toca a nosaltres. Esperem que al final la ciència trobi un fàrmac o una vacuna perquè crec que és l'única manera que podrem sortir d'aquesta situació". 

A dalt, Franc Artiga durant un partit i, a sota, foto de grup de tot l'equip del Juvenil A del FC Barcelona

 

Comenta aquest article