Informació general

Restauració

Xavier Martí, president de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils: «En general, la idea de molts restaurants és arrencar a partir del 25 de maig»

Des de dilluns, està permesa l'obertura d'establiments que puguin servir comandes de menjar per emportar. A partir de l'11 de maig, els bars i restaurants podran obrir les seves terrasses a un 50%

Per Berta Ruiz

Aspecte de la façana del port, ahir al matí
Aspecte de la façana del port, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Des d'aquest passat dilluns 4 de maig –inici de la fase 0 de desconfinament– està permesa l'obertura de restaurants i cafeteries que puguin servir comandes de menjar per emportar. Davant d'aquesta represa progressiva de l'activitat, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils –Xavier Martí– ha valorat a revistacambrils.cat que, "en general, la idea de molts restaurants és arrencar a partir del 25 de maig" (previsible inici de la fase 2). De fet, ara mateix, segons ha calculat Martí hi pot haver entre 15 o 20 restaurants que estiguin fent el servei de menjar per emportar. Són els que ja s'hi dedicaven anteriorment com poden ser pizzeries o restaurants de cuina oriental, per exemple. D'altres restaurants que potser no oferien el servei de menjar per emportar i que ara ho estan fent, n'hi ha uns 7 o 8. 

Pel que fa al servei de take away (menjar per emportar), Martí ha comentat que, "els restaurants que ho estan fent estan contents, perquè està funcionant bé. Funciona perquè ho estan fent els mateixos de cada negoci, és a dir, ho fan els propietaris i ho reparteixen ells mateixos o els clients ho poden passar a recollir pel restaurant. Els que ho poden fer així, doncs ho porten força bé. N'hi ha d'altres que col·laboren amb empreses, però potser et cobren entre un 30-40%. Els restaurants que toquem molt producte, doncs pràcticament no surt a compte". 

"Crec que per a l'11 de maig obriran molt pocs restaurants"

El proper 11 de maig –inici de la fase 1 de desconfinament– si es compleixen els criteris que marca el Ministeri de Sanitat, els bars i restaurants podran fer un pas més perquè es permetrà l'obertura de les terrasses a un 50% d'ocupació. Caldrà una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients hauran de ser d'un màxim de deu persones. A més s'hauran de desinfectar les taules entre un client i un altre i no es podran utilitzar les cartes d'us comú ni els portatovallons. Els establiments que no disposin de terrassa encara hauran d'esperar algunes setmanes més. De cara a aquesta fase 1, Xavier Martí ha explicat que, "jo crec que molt pocs restaurants obriran, potser sí ho faran cafeteries, bars o geladeries. Potser sí n'hi haurà algun restaurant que disposi de més superfície de terrassa, però per a d'altres és inviable. Per a l'11 ho veig molt complicat, encara. En principi, la idea és començar a partir del 25 de maig, perquè ja es podrà obrir a l'interior dels restaurants. La majoria pensa en el dia 25". En principi, aquesta fase 2 permetrà que bars i restaurants obrin l'interior del seu local amb un aforament màxim del 30%. De moment, encara no es podrà habilitar l'espai de barra. A més, l'establiment haurà d'assegurar la distància entre les taules i els clients. 

Situació "complicada"

En general, Martí ha qualificat de "complicada" la situació perquè no se sap quina serà la reacció dels clients i els consumidors. De fet, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils ha dit que, "la Setmana Santa i l'estiu estan perduts perquè són els ingresos per aguantar tots els mesos dolents de l'hivern. Per molt que s'arregli, al final estem depenent que els bancs ens aguantin els pagaments i que els ajuntaments i el govern facin unes bones mesures, no només durant el confinament sinó amb tot el que ve després. Ho tenim malament, però ens en sortirem". Per altra banda, el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils –Xavier Martí– també ha volgut deixar palès el descontentament que hi ha entre el sector, que no es mostra massa satisfet amb les mesures ni amb les escasses ajudes. De fet, s'estava parlant de fer una protesta amb una vaga, "perquè molta gent està rebotada".

Comenta aquest article