Informació general

Se signa un acord de col·laboració sobre l’horari de tancament dels locals d’oci nocturn

Per Èlia Bellmunt

L’acord es va signar el passat 12 d’abril a l’Ajuntament de Cambrils
Els alcaldes de Cambrils –Robert Benaiges–, Salou –Esteve Ferran– i Vila-seca –Josep Poblet– van signar conjuntament amb el director general del Joc i d’Espectacles –Xavier Guitart– i el delegat territorial del govern de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté– un acord de col·laboració en matèria d’espectacles, activitats recreatives i establiments públics. L’acte de signatura del conveni es va fer el passat 12 d’abril a l’Ajuntament de Cambrils i l’únic absent va ser l’alcalde de Tarragona –Joan Miquel Nadal–, tot i que Tarragona també forma part del conveni.

L’acord va entrar en vigor tan bon punt es va signar i es faran reunions periòdiques per fer un seguiment de l’aplicació. Els signants van recordar que l’acord resta obert als altres municipis de la zona que vulguin sumar-s’hi. Quant al transport públic nocturn, en aquests municipis, s’ha adaptat als horaris de funcionament dels locals d’oci nocturn. També es vol crear un logotip propi amb la marca d’oci nocturn i repartir entre els joves fullets o tríptics que recullin les mesures acordades, que anomenen Codi de Bones Pràctiques.

Aquest conveni és el primer d’aquestes característiques que se signa a tot Catalunya. Xavier Guitart va posar l’èmfasi en l’excepcionalitat de l’acord: “és un esforç inèdit posar en comú la política d’oci de quatre municipis turístics”. L’acalde de Vila-seca –Josep Poblet– va insistir en la necessitat de buscar la complicitat amb els establiments i l’acalde de Salou –Esteve Ferran– en què totes les parts compleixin el conveni. Sabaté va destacar que són compatibles la seguretat i la diversió, i la diversió sense molèsties al veïnat.

Pendents del rellotge

L’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va explicar que l’acord estableix l’hora de tancament per a cada tipus de local segons el dia de la setmana. Els pubs i bars musicals hauran de tancar a les tres de la matinada de dilluns a divendres i els caps de setmana poden tancar mitja hora més tard, a dos quarts de quatre. Les discoteques han de tancar a dos quarts de cinc de la matinada de dilluns a divendres i mitja hora més tard, a les cinc, els caps de setmana.

En dies puntuals es podrà tancar una hora més tard respecte de l’horari acordat. Aquests dies són festes majors, revetlles, Sant Joan o Cap d’Any, però cada municipi decidirà quins d’aquests dies permet tancar més tard. Les vigílies de festius i les festes de barri es consideren cap de setmana respecte a l’hora de tancament.

L’actuació policial

A l’hora de fer complir els horaris, els Mossos d’Esquadra són els qui tenen potestat per tancar els locals i desallotjar-los. El regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils –Jordi Savall– explica quines són les competències de la Policia Local: “la Policia Local no pot fer tancar un local, només pot precintar l’equip de música, fer un informe i passar-lo als Mossos. Quan és l’hora de tancament donen una volta i deixen fer fins que no hi ha una denúncia, llavors s’aixeca acta”. El conveni preveu una acta única de sanció pels diferents cossos policials però, segons Savall, “això és molt nou i ja som al damunt de l’estiu. Dubto molt que aquest estiu vagi tot tal i com diu el conveni”.

Comenta aquest article