Informació general

Transport

L'ús de mascaretes és obligatori per a tots els usuaris del transport públic a partir d'avui

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'una parada d'autobús al passeig de La Salle
Imatge d'arxiu d'una parada d'autobús al passeig de La Salle | Berta Ruiz

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar, ahir, l'Ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) que estableix l'obligatorietat de l'ús de mascaretes que cobreixin nas i boca a tots els usuaris dels serveis de transport públic i col·lectiu, tant terrestre –com autobús, taxi, VTC i ferrocarril–, com al transport aeri i marítim. L'Ordre també determina que els treballadors dels serveis de transport que tinguin contacte directe amb els passatgers també hauran de portar mascaretes, així com tenir accés a solucions hidroalcohòliques. D'altra banda, l'Ordre estableix nous criteris d'ocupació per al transport terrestre.

D'aquesta manera, en els vehicles de turisme particulars podran viatjar dues persones per cada fila de seients, sempre que usin mascaretes i respectin la màxima distància possible entre ocupants. Aquest mateix criteri és aplicable per al transport privat complementari realitzat en vehicles de turisme, que és aquell que realitzen les empreses per al seu personal amb mitjans propis de transport. Aquesta possibilitat s'estén a altres vehicles que disposin únicament d'una fila de seients, com cabines de vehicles pesats, furgonetes o similars, en la qual podran viatjar dues persones sempre que utilitzin la corresponent mascareta. En cas contrari, únicament podrà viatjar al conductor.

D'altra banda, en els transports públics de viatgers realitzats en vehicles de turisme, és a dir, taxi i VTC, podran desplaçar dues persones per cada fila de seients, excepte en la del conductor, en la qual només viatjarà ell mateix. En el cas de transport en autobús i en ferrocarril es distingeixen dos casuístiques diferents:

- En vehicles o vagons en què tots els ocupants hagin d'anar asseguts, l'ocupació màxima es fixa en el 50% dels seients disponibles, mantenint sempre buida la fila posterior a la butaca del conductor en el supòsit d'autobusos. 

- En el cas que també hi hagi la possibilitat de transportar viatgers drets, s'estableix com a referència d'ocupació dos viatgers per metre quadrat en aquestes zones i el 50% dels seients disponibles.

Evitar aglomeracions, mantenir la distància i les mesures d'higiene

També es recullen disposicions que tenen per objecte garantir que es produeixi un moviment d'ordenat de viatgers a les estacions, intercanviadors de transport, aeroports o estacions marítimes, amb l'objecte d'evitar aglomeracions, així com el reforç de les mesures informatives sobre la necessitat de mantenir la distància de seguretat i mesures d'higiene. I finalment, les administracions competents poden modificar els horaris comercials en el cas que sigui necessari per reduir la intensitat de la demanda de transport públic a les hores punta dels seus respectius territoris.

Comenta aquest article