Informació general

Pesca

Les barques de l'arrossegament inicien l'aturada biològica de dos mesos

Les 10 barques dedicades a aquest art de pesca que hi ha al port de Cambrils no tornaran a l’activitat fins el proper 1 de juliol tot i que des de la crisi de la pandèmia només seguien treballant dues barques

Per Lluís Rovira i Barenys

Barques amarrades a port, aquest matí
Barques amarrades a port, aquest matí | Francesc Garriga

Les barques d’arrossegament inicien, avui, l’aturada biològica de dos mesos. Les 10 barques dedicades a aquest art de pesca que en aquest moment estan actives al port de Cambrils no tornaran a l’activitat fins el proper 1 de juliol. L’aturada del sector de l’arrossegament en els mesos de maig i juny es fa als ports de Tarragona, Cambrils, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla.

Dues barques en actiu per la crisi del coronavirus

La major part de les barques de l’arrossegament del port cambrilenc van aturar l’activitat a l’inici de la crisi del coronavirus i van aplicar Ertos a les seves tripulacions. Només dues embarcacions han seguit sortint a pescar durant aquest temps. Les vendes de peix, durant aquest temps en el que els restaurants han tancat portes, han baixat molt i és per aquest motiu que la major part de la flota pesquera de l’arrossegament hagués preferit acollir-se a l’expedient de regulació de l’ocupació. Mentre duri la veda, els mariners van a l’atur i els armadors queden pendents de rebre els ajuts a la paralització temporal, que van a càrrec del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, al 50%.

Per la seva part, les set embarcacions de les arts menors que hi ha al port cambrilenc continuen actives.

Disminució important de la flota d'arrossegament

El nombre de barques de l'arrossegament del port de Cambrils ha anat disminuint de manera progressiva, aquests darrers anys. Des del període dels anys 2000 al 2006, en que el sector vivia un moment d'eufòria i molts armadors van renovar les seves embarcacions acollint-se als fons de la Comunitat Europea, fins ara, la flota d'arrossegament s'ha reduït a una tercera part. A l'any 2002, per exemple, la flota pesquera de l'arrossegament de Cambrils estava formada per 28 barques i gairebé dues terceres parts d'aquesta flota s'havia acollit als fons europeus per a renovar les embarcacions. La tendència actual és que aquest sector continuï reculant i segueixi disminuint el nombre de barques dedicades a aquesta art de pesca.

Comenta aquest article