Informació general

Desconfinament

La FEHT celebra la proposta de desconfinament, però demana conèixer detalls per al funcionament d'hotels, càmpings i restauració

La fase 1 es començaria a aplicar a partir de l'11 de maig i en aquesta s'obriria el petit comerç i allotjaments turístics sense utilització de zones comunes i amb restriccions

Per Redacció

Imatge dels apartaments Pins Platja, el juny de l'any passat
Imatge dels apartaments Pins Platja, el juny de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

El govern de l'Estat ha presentat, aquesta setmana, el pla de desconfinament que es preveu en quatre fases i que tindran una durada mínima de dues setmanes cadascuna. El procés serà d'unes vuit setmanes, és a dir, s'allargaria fins a finals de juny. Tot plegat avançarà segons evolucioni l'epidèmia i el grau de saturació dels hospitals per decidir si es passa a la següent fase, que es farà per províncies. Davant d'aquest anunci, la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona ha manifestat, en un comunicat, que, "celebrem que amb les mesures anunciades, tal com desitjàvem, a finals de juny es pugui arribar a una "nova normalitat" amb establiments d'allotjament i restauració oberts".

Fase 1 (a partir de l'11 de maig): Reobertura de petit comerç i allotjaments turístics

Pel que fa a aquest sector de la restauració i l'hoteleria, el pla de desconfinament contempla les següents fases. La fase 1 es començaria a aplicar a partir de l'11 de maig i en aquesta s'obriria el petit comerç i allotjaments turístics sense utilització de zones comunes i amb restriccions. Pel que fa al comerç, es preveu l’obertura generalitzada dels locals i establiments comercials que no siguin centres o grans espais comercials. L’aforament es limitarà al 30%, amb distància de seguretat de dos metres i quan sigui possible que només romangui un client dins l’establiment. A més, deixa a mans dels ajuntaments que reactivin l’activitat dels mercats a l’aire lliure no sedentaris, amb un sistema de control de l’aforament que el limiti al 25% als llocs habituals. Es podran obrir les terrasses dels bars i restaurants, amb una ocupació màxima del 30% de les taules i assegurant la distància de seguretat entre clients. Deixa a mans de l’ajuntament de poder permetre més extensió de la terrassa perquè hi hagi més ocupació de clients però respectant la proporció de taules/superfície del 30%. També és previst que es pugui reprendre el turisme actiu i de natura per a grups limitats.

Fase 2 (a partir del 25 de maig): Obertura de centres comercials (40%) i ampliació de les limitacions en hoteleria

En la fase 2, a partir de la setmana del 25 de maig –tot en funció de la pandèmia– es permetrien els viatges a segones residències sempre que siguin dins la mateixa província. Aquesta fase preveu l’obertura dels centres comercials, amb la prohibició de fer ús de les zones comunes i recreatives, amb un aforament limitat del 40%. En hoteleria, es podrà consumir dins el local amb servei a taula però amb una garantia de separació entre clients, amb una limitació d’un terç de l’aforament. Als hotels, les zones comunes podran obrir però només amb un terç de l’espai ocupat.

Fase 3 (mitjan de juny): Reobertura de totes les activitats, però mantenint les mesures de seguretat i distància

Finalment, la fase 3 –a partir des de mitjan de mes de juny– preveuria la reobertura de totes les activitats però mantenint les mesures de seguretat i distància. En el comerç, s’aixecarà la prohibició d’ús de les zones comunes i les zones recreatives dels centres comercials, i l’aforament permès serà del 50%. També per als hotels i allotjaments turístics, garantint la distància de seguretat. I es permetran les consumicions dempeus, a la barra, amb una separació mínima d’un metre i mig entre els clients i la barra. A les terrasses, la limitació d’aforament serà també del 50%, i els bars i les discoteques podran obrir si limiten l’aforament a una tercera part.

La FEHT resta a l'espera de conèixer més detalls de la normativa

Davant d'aquest pla de desconfinament previst, la FEHT resta a l'espera de conèixer el detall de la nova normativa que hauran de seguir els hotels, càmpings, apartaments i restaurants a l'hora d'obrir per tal d'oferir els seus serveis amb total garantia i seguretat per a tothom, tant per als clients, com per als treballadors. Per altra banda, al seu comunicat, la FEHT està a l'expectativa de veure "com reaccionen els diferents mercats, tant el de proximitat, com el nacional i l'internacional, respecte a aquesta "nova normalitat". Cal tenir en compte que si per diversos motius com poden ser, per exemple, la por a un contagi o la pèrdua de poder adquisitiu, els turistes no ens visiten, el sector turístic seguirà patint una afectació severa que afectarà, tant al futur de les empreses, com als llocs de feina que es generaran, amb el greu perjudici socioeconòmic que aquest fet provocarà a la nostra província".

Ajudes al sector

Per aquest motiu, des de la FEHT reclamen a totes les administracions "ajudes efectives, reals i immediates, així com condonacions d'impostos per tal que el sector turístic pugui seguir exercint, a curt termini, com un dels motors socioeconòmics de la província de Tarragona". Per altra banda, també resten a l'espera de conèixer si "s'obriran les fronteres i quan, nous aspectes sobre la contractació laboral durant les diferents fases de la desescalada, la normativa concreta per assegurar l'obertura dels diferents establiments, les noves condicions per viatjar en avió i en tren...". Per acabar, des de la FEHT volen agrair l'esforç de tots els sanitaris i professionals que treballen per pal·liar les conseqüències d'aquesta pandèmia.

Comenta aquest article