Informació general

Economia

L'Ajuntament tanca la liquidació del pressupost de 2019 amb un superàvit de gairebé 6 milions d'euros

Per Berta Ruiz

Una imatge del ple telemàtic celebrat aquest matí
Una imatge del ple telemàtic celebrat aquest matí | Cedida

Al ple telemàtic celebrat ahir al matí es va donar compte d'un seguit de punts de caire econòmic. Un dels més destacats va ser la liquidació de l'exercici de 2019, tant de l'Ajuntament de Cambrils com dels seus organismes autònoms. El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va ser l'encarregat de fer l'explicació. Segons va dir, s'ha tancat el pressupost de 2019 amb un superàvit de 5,99 milions d’euros. En aquests moments, el govern municipal està a l’espera que el govern de l'Estat flexibilitzi la regla de la despesa –com han demanat els ajuntament en reiterades ocasions aquestes darreres setmanes–, per poder destinar part d’aquest superàvit a les diferents accions i mesures per fer front a la crisi de la Covid-19. 

Per aquest motiu, des del primer moment es va crear una Comissió Econòmica per tal de valorar i estudiar els efectes econòmics de la pandèmia en l’àmbit pressupostari i fiscal. En aquest sentit, ja s’han pres diverses mesures en l’àmbit econòmic per minimitzar l’impacte fiscal, amb ampliacions i flexibilitzacions dels terminis de pagament, amb la finalitat de donar facilitats als contribuents. 

Pel que fa a les xifres, el regidor d'Hisenda va explicar que seguint la tendència dels darrers exercicis, els resultats de les diferents magnituds pressupostàries de les liquidacions de l’exercici 2019 són molt positius: "les dades de la liquidació demostren que els pressupostos que anualment es confeccionen són ajustats a la realitat i que s’està fent una política de la despesa encertada". 

El resultat pressupostari de l’Ajuntament és positiu en 5.800.000 euros. El romanent de tresoreria és de 6.764.351,46 euros, superior en més de 2 milions d’euros que l’exercici anterior, i el més elevat dels darrers 10 anys. El percentatge d’execució del pressupost d’ingressos respecte les previsions definitives ha estat del 90,45 % i el percentatge de cobrament és del 92,40 %. Els ingressos corrents assoleixen les previsions en situar-se en un 99,43 % dels ingressos previstos.

 

Les despeses s’han executat en un 82,80 % respecte a les previsions.

 

Per la seva banda, les despeses corrents continuen en un línia de contenció pressupostària i una execució del 86,91%. S’ha consolidat un ajust en les despeses que permet obtenir any rere any més ingressos que despeses, i poder destinar la diferència a executar inversions prioritàries per la ciutat. 

Els fons de tresoreria són superiors al 2018 amb més de dos milions d’euros. Els Organismes Autònoms també presenten un resultat pressupostari superior a l’exercici 2018, amb uns indicadors positius. La ràtio d’endeutament es redueix respecte l’any anterior en un 10,77 %, i se situa en un 41,13%. 

Sobre aquest punt, el regidor del PP –David Chatelain– va manifestar que "el panorama econòmic per la pandèmia del coronavirus provocarà distorsions en la dinàmica pressupostària. Per a l'any vinent, tindrem un escenari molt diferent". Per la seva part, Juan Carlos Romera de Cs va preguntar per si s'estava agilitzant la ràtio de pagament a proveïdors. Romera va afirmar que, "és vital en aquests moments tan difícils com els actuals". 

Comenta aquest article