Societat

Es presenta el projecte d'intervenció i seguiment del nivell de dependència en les persones majors de 80 anys

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz



La regidora de Benestar Social –Rosa M. López– va explicar els detalls d'aquest projecte, ahir en roda de premsa
Ahir es va presentar en roda de premsa el projecte sobre valoració del nivell de dependència, intervenció i seguiment de les persones majors de 80 anys de Cambrils. A l'acte de presentació hi va assistir la regidora de Benestar Social –Rosa M. López–, que va destacar "la importància d'aquest projecte per a la gent gran de Cambrils. És un projecte que calia, en una població que està creixent molt en poc temps. El benestar social és una cosa que ens implica a tots i ha de ser un pilar prioritari per a la vida de les persones".
A més, Rosa M. López va voler destacar el bon moment actual en aquesta matèria, gràcies a la recent aprovació de la Llei de dependència.

Des de l'Àrea de Benestar Social es treballa en polítiques de benestar adreçades a aquesta població, fomentant la seva participació activa en activitats, però, a banda, també existeix la preocupació entorn tota aquella gent que per diferents motius no pot o no vol sortir de casa o que no té facilitats per participar-hi. A més, la gent que pateix una major dependència sempre sol ser la gent més gran, un col·lectiu de major risc en aquest aspecte.

Projecte d'intervenció i seguiment de les persones de més de 80 anys

El document presentat ahir configura, doncs, una eina de treball per poder valorar de manera individualitzada les necessitats de cada persona major de 80 anys, "per tal de poder establir una proposta d'intervenció que faciliti la seva autonomia personal, que la protegeixi i l'assisteixi en la mesura de les seves necessitats", explicava Rosa M. López. En aquest sentit, ara fa un any, es va posar en marxa el servei municipal d'atenció a les dependències per a la gent gran, ubicat al Casal Municipal de la Gent Gran. La primera tasca d'aquest servei va ser iniciar aquest procés, a través de l'estudi del padró a data de 30 de maig de 2006. De les 28.448 persones empadronades aleshores, 2.567 tenien entre 65 i 80 anys (9,03% de la població total) i 953 persones eren majors de 80 anys (3.35%). En aquest sector de la població, entre els 75 i els 80 anys, els problemes de dependència afecten el 40-50%. Amb aquestes xifres, des de l'Àrea de Benestar Social es van redactar dos projectes: el de valoració del nivell de dependència de les persones majors de 80 anys de Cambrils i  el d'intervenció i seguiment de les persones majors de 80 anys que viuen soles o amb parella de similar edat.

953 persones majors de 80 anys a Cambrils

A Cambrils, 953 persones empadronades són majors de 80 anys (a data de 30 de maig de 2006), i descomptant les persones empadronades que estan en residències del municipi queden 785 persones que s'inclouen dins d'aquest projecte. Aquest es farà en dues fases: en la primera intervindran les persones que viuen soles o amb la parella i en la segona, les persones que conviuen amb altres familiars. Es realitzaran entrevistes amb qüestionari a totes les persones majors de 80 anys –a casa seva o al servei municipal d'atenció a les dependències per a la gent gran, ubicat al Casal Municipal de la Gent Gran–, i ho faran professionals degudament acreditats i a través d'un contacte previ telefònic. Les entrevistes serviran per determinar les mancances d'aquella persona i poder-li proposar aquells recursos que puguin ajudar-lo, a través d'una intervenció  individualitzada. Es durà a terme un pla d'intervenció –amb el consentiment de la persona–, es desenvoluparan les accions marcades en aquest pla i es realitzarà el seguiment del cas. Rosa M. López va destacar que a Cambrils ja es compta amb serveis a domicili, serveis de menjador, teleassistència, ajudes d'urgència, ajudes econòmiques, servei de transport adaptat i derivacions als centres de dia i residències, destacant que "el que intentem en aquest projecte és que sigui integral".

Comenta aquest article