Informació general

Es presenta el Pla de Participació Ciutadana a les entitats cambrilenques

Per Lluís Rovira i Barenys



Moment de la presentació del Pla de Participació Ciutadana, ahir al vespre, al Centre Les Basses
Ahir al vespre es va presentar al Centre Les Basses el Pla de Participació Ciutadana i la Carta de Compromís del Teixit Associatiu per la Participació Ciutadana de Cambrils.

Primer de tot, el regidor de Participació Ciutadana –Salvador Matas– va fer un repàs dels diferents processos participatius que s'han endegat en aquesta legislatura i en va fer un balanç "positiu però insuficient. És per això que ara fa un any vam fer els primers passos d'aquest Pla de Participació, que es va aprovar per ple aquest passat 30 de gener".

Aquest Pla de Participació ha de ser, segons Matas, l'instrument que planifica, programa i ordena els diferents àmbits de treball sobre la participació ciutadana al municipi. El pla té 40 línies d'actuació que han de permetre l'Ajuntament assentar les bases perquè les polítiques públiques a dur a terme comptin amb a participació del ciutadà.

Recordem que tot i que el Pla de Participació s'ha aprovat recentment, durant l'últim any s'ha treballat en la seva elaboració, disseny i validació, i el procés ha comptat amb la participació de regidors, tècnics, membres dels consells consultius, membres d'associacions del municipi i persones a títol individual. De la reflexió feta i de les propostes que han sortit de les trobades s'ha fet el Pla Director de Participació.

Carta de compromís

A l'acte d'ahir al vespre també es va comptar amb la presència de Martí Olivella, expert en processos de participació ciutadana, que va repassar les diferents fases d'aquest Pla de Participació i en va definir l'estructura. Olivella va dir que el model que s'ha fet a Cambrils només s'ha fet a la ciutat de Barcelona.

En l'acte d'ahir també es va presentar la Carta de Compromís del Teixit Associatiu, un document destinat a les entitats perquè impulsin processos participatius, seguint el model pioner de la carta de compromisos que va signar l'Ajuntament de Barcelona i entitats en matèria de sostenibilitat en el marc de l'Agenda Local de Barcelona. Les entitats que ho vulguin podran adherir-se a aquesta carta de compromís indicant el seu grau d'implicació.

Entre les entitats que s'adhereixin a la carta de compromís es farà un recull de bones pràctiques i una convocatòria de reconeixements anuals que permetrà donar a conèixer i incentivar en tot el teixit associatiu els beneficis i aportacions de treballar de manera participativa.

Comenta aquest article