Societat

Coronavirus

Rafael Serra, un cambrilenc a França: «Estic a una de les zones més infectades del país»

Des de fa 9 anys, Rafael Serra viu, estudia i treballa a la població de Pierrefonds que té uns 1.800 habitants i on, de moment, el coronavirus ja s'ha cobrat la vida d'una vintena de veïns

Per Berta Ruiz

El cambrilenc Rafael Serra resideix a França des de fa 9 anys
El cambrilenc Rafael Serra resideix a França des de fa 9 anys | Cedida

La pandèmia del coronavirus s'estén imparable arreu del món. A Europa, juntament amb Itàlia i Espanya, la propagació de la malaltia també està colpejant amb força a França. A la primera zona infectada pel COVID-19 del país gal hi viu el jove cambrilenc de 23 anys, Rafael Serra Mariot. Des de fa 9 anys, Rafael Serra viu, estudia i treballa al nord de França. Concretament resideix a un poble petit molt turístic que es diu Pierrefonds que té uns 1.800 habitants. Segons ha explicat a revistacambrils.cat, "estic a una de les zones més infectades de França. És la zona on es va detectar el virus per primera vegada –procedent d'Itàlia–. A dia de 14 d'abril es compten 873 persones mortes a causa del COVID-19 a la nostra regió de Haut de France –que té uns 6 milions d'habitants–, però aquesta xifra està disminuint poc a poc". Al poble on resideix es comptabilitzen al voltant d'una vintena de morts. 

"Ara està tot bloquejat"

A França, el cambrilenc va iniciar els estudis de manteniment industrial però ho va deixar dos anys després, perquè no li agradava. Després va iniciar la llicenciatura de Comerç Internacional, que està cursant actualment. No obstant això, la situació actual també ha aturat tota l'activitat educativa a França. Tal com explica el Rafael, "estic a l'espera d'una resposta del govern perquè ens expliqui quan i com s'hauran de fer els exàmens, perquè ara està tot bloquejat". De fet, en el marc de la seva carrera, el cambrilenc havia d'iniciar unes pràctiques d'uns cinc mesos a Sabadell per tal de validar el diploma. Es tracta d'unes pràctiques d'assessorament a empreses sobre la promoció internacional. "Fa 2 anys ja vaig fer aquestes pràctiques i em van encantar. Es treballa molt amb la Generalitat i amb les ajudes que ofereixen. Ara, no hi puc accedir, perquè està prohibit sortir del territori i tampoc puc fer teletreball". Per poder finançar-se els estudis, el cambrilenc treballa en un restaurant des de fa 4 anys, però, malauradament, donades les circumstàncies actuals, tots els restaurants estaran tancats com a mínim fins l'11 de maig a França. 

"El confinament es viu molt malament"

Sobre el dia a dia de confinament, Serra ha comentat que, "aquí el confinament es viu molt malament. La gent s'ocupa com pot a casa, però tenim la sort de poder sortir una hora al dia per fer exercici sempre i quant estiguis a menys d'un quilòmetre de casa i sobretot respectant unes distàncies amb la gent d'un metre. Per anar a comprar també és bastant complicat: els articles que no són de primera necessitat, són limitats. Per exemple: només es pot comprar una ampolla d'alcohol o una ampolla de Coca-Cola per persona. Això no es fa a tots els pobles, però sí a la zona on visc. Cada poble o ciutat és lliure d'aplicar les mesures que creguin necessàries". 

Les mesures de protecció també són les bàsiques, tal com ha explicat el cambrilenc, "respectar la distància, rentar-se les mans, no tocar-se la cara, sortir poc de casa... En algunes ciutats s'ha instaurat que a partir de les 18 hores de la tarda ja no es pot sortir de casa. Aquí s'ha creat un gran esperit de civisme, on es veu molta gent jove que va a comprar per a la gent gran que no pot sortir".

A molts quilòmetres de distància de Cambrils, Rafael Serra també viu la situació amb preocupació: "el fet d'estar a distància de Cambrils em preocupa bastant, perquè tinc tota la família allí i també hi tinc els amics de Cambrils".

Comenta aquest article