Informació general

Coronavirus

Carrers a mig arreglar en una Setmana Santa molt especial (crònica del vint-i-vuitè dia de confinament)

Els carrers de Juan Sebastián Elcano i de Miquel Planàs, al Port, lluny de ser trepitjats per nombrosos visitants, com tocaria en aquests dies festius de Setmana Santa, estan deserts i, a més, tallats per reformes

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte d'un tram del carrer de Miquel Planàs tallat per les obres, aquest passt dijous
Aspecte d'un tram del carrer de Miquel Planàs tallat per les obres, aquest passt dijous | Lluís Rovira i Barenys

Els carrers de Juan Sebastián Elcano i de Miquel Planàs, al Port, lluny de ser trepitjats per nombrosos visitants, com tocaria en aquests dies festius de Setmana Santa, estan deserts i, a més, tallats per reformes. Les obres de reparació d’aquests dos carrers es van iniciar a finals del passat mes de gener i ara s’han vist afectades pels efectes col·laterals del coronavirus. Tal com es va informar des de l’Ajuntament en el moment d’inici dels treballs previs, les obres consistien en “extreure el paviment granític, treure les peces, treure la capa de morter, rebaixar la solera de formigó, col·locar les llambordes noves amb el seu respectiu morter i col·locar les peces recuperades per delimitar la zona arranjada”. Es va dir, en aquell moment, que les obres tenien un termini d’execució de 15 dies però el cert és que vam arribar al moment del confinament, a meitats de març, amb les obres a mig fer, els carrers tallats i les llambordes noves apilades a una part de la plaça de l’Església de Sant Pere. Aquests carrers s’havien remodelat l’any 2006 però, des de feia temps, el paviment estava trencat i moltes llambordes es bellugaven. Però la imatge d’aquests carrers sense gent, amb la major part dels comerços tancats i amb les tanques pel mig, en plena Setmana Santa, constitueixen una imatge del tot inèdita, que passarà a la història i a l'inventari gràfic d'aquesta pandèmia.

Farina en comptes de paper higiènic

Els experts en sociologia de masses hauran de fer un anàlisi del comportament humà en temps de confinament per explicar per què el producte amb més demanda, en un primer moment, va ser el paper higiènic, a part de l’abastiment de productes alimentaris en general. Si l’epidèmia hagués estat de còlera, una malaltia que provoca potents diarrees s’entendria, però el coronavirus, en la majoria dels casos, no afecta les digestions. Des de fa uns dies, però, el paper higiènic ha deixat pas a la farina com a producte estrella. I en aquest cas ja és més fàcil trobar-hi una explicació. La gent, a casa, va provant de fer nous productes i s’ha atrevit a fer pa i pastissos de tot tipus. Ahir, un col·laborador de la Revista Cambrils comentava la mena de competició pastissera familiar a tres bandes, entre la seva llar i les casses de les seves dues filles amb el resultat que en una casa s’havia fet pa, en un altre una mena de coca de poma i en una altra unes galetes. D’aquesta pandèmia en sortirem amb unes noves habilitats i costums, és evident.

Baixa la xifra de morts per tercer dia consecutiu

La xifra de morts per coronavirus a l'estat espanyol continua baixant per tercer dia consecutiu. En les últimes 24 hores s'han mort 510 persones, el que eleva la xifra a 16.353 morts. També continua baixant el nombre de contagis. L, mentrestant, el govern espanyol ha prorrogat fins al 25 d'abril el restabliment dels controls en les fronteres terrestres amb França i Portugal. L'ordre, que s'emmarca en les mesures adoptades per al control de l'epidèmia del coronavirus, entra en vigor la pròxima mitjanit i, segons ha explicat el ministeri de l'Interior, està subjecta a noves extensions en cas de necessitat.

 

Comenta aquest article