Informació general

Coronavirus

«Xiringuitos» confinats (crònica del vint-i-cinquè dia de confinament)

La pandèmia de coronavirus ha impedit que s’instal·lin els 21 xiringuitos que cada any es munten a les platges de Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Platja del Regueral aquest passat diumenge al matí, sense gent ni xiringuitos
Platja del Regueral aquest passat diumenge al matí, sense gent ni xiringuitos | Lluís Rovira i Barenys

La pandèmia de coronavirus ha impedit que s’instal·lin els xiringuitos a les platges de Cambrils. Aquestes darreres temporades se n’han instal·lat un total de 21 al llarg del litoral cambrilenc, que donen feina a unes 200 persones. Llorenç Blasco, president de l’Associació de Xiringuitos de Platja de Cambrils, entitat associada a la Fecam i que engloba a 18 d’aquests establiments d’hoteleria, ha explicat a revistacambrils que tot i la incertesa del moment, confien en poder instal·lar-los a meitats del proper mes de maig de cara a poder obrir-los el mes de juny, “si les coses van en un altre sentit i es retarda més la tornada a l’activitat potser ja no valdrà la pena obrir”.

Llorenç Blasco també ha explicat que, a més, que encara no s'ha donat el permís d'instal·lació des de l'administració pertinent i que, a banda, les platges cambrilenques no s’han acabat de condicionar. Blasco també ha explicat que els xiringuitos del litoral de llevant, des de la platja del Regueral fins a Salou, són els que obren des de Setmana Santa fins a final d’estiu mentre que els que s’instal·len al litoral de Ponent, acostumen a obrir a principis d’estiu. Els xiringuitos de la platja del Regueral són els més grans, són de tipus mobilhome i s’instal·len amb l’ajut d’una grua mentre que la resta són desmuntables. Blasco explica que es necessiten uns quinze dies per a completar la instal·lació del xiringuito ja que una part força complicada és el muntatge de la terrassa. Aquest sector hostaler tan lligat al turisme de platja viu, com molts altres sectors, la incertesa del moment i ara per ara, la platja del Regueral, una de les més emblemàtiques del municipi, presenta un aspecte inusual; sense gent, sense xiringuitos i només ocupada per gavines i aus migratòries.

Natzarè confinat

Ahir a la nit s'havia de celebrar un dels actes litúrgics destacats de la Setmana Santa cambrilenca, el trasllat en professó del tabernacle de Jesús Natzarè des de la parròquia de Sant Pere fins la parròquia de Santa Maria. Aquesta processó de Dimarts Sant es va fer, per primera vegada, l'any 2000 i es va deixar de fer els quatre anys següents. L'any 2005 es va recuperar i des de llavors s'ha anat fent de manera ininterrompuda. Enguany, doncs, s'havia d'haver celebrat el 17è trasllat d'aquest tabernacle. El Natzarè, però, ha quedat confinat pel coronavirus tal com ho està la resta de la població i s'haurà d'esperar a l'edició del 2021, si no passa res de nou, per tornar a fer el recorregut que el porta, cada any, des de la Platja a la Vila.

La pandèmia en xifres

La pandèmia del coronavirus ja ha infectat més d’1.432.373 persones i n’ha mortes més de 82.114 arreu del món. L’estat espanyol ha arribat a tenir el nombre de contagiats i morts per milió d’habitants més alt del món, i ha encadenat més d’una setmana amb vuit-cents o nou-cents morts cada dia. Després de dos dies amb xifres de morts per coronavirus pròximes als sis-cents, ahir la xifra de víctimes ha tornat a pujar fins arribar a les 743. Pel que fa a Catalunya, el número de morts baixa tot i que ja se superen els 3.000 morts per coronavirus. D'altra banda, un total de 1.123 persones que vivien en residències de la gent gran han mort a Catalunya des del 15 de març a causa del coronavirus. El 53% d'aquests centres tenen residents contagiats amb el coronavirus o bé presenten simptomatologia compatible amb aquesta malaltia. En aquest apartat de dades també cal dir que des de l'inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s'han comptabilitzat un total de 12.250 altes hospitalàries.

Gavines a la platja del Regueral, aquest passat diumenge al matí / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article