Informació general

Coronavirus

Confinats... i encarcarats! (crònica del vint-i-quatrè dia de confinament)

Les pistes de bàsquet urbà del passeig de les Palmeres estan buides i pels carrils bici tant del litoral com de la resta de la població, no hi passa gairebé ningú

Per Lluís Rovira i Barenys

Carril bici i zona de bàsquet del passeig de les Palmeres, aquest passat dissabte a la tarda
Carril bici i zona de bàsquet del passeig de les Palmeres, aquest passat dissabte a la tarda | Lluís Rovira i Barenys

Les pistes de bàsquet urbà del passeig de les Palmeres estan buides i pels carrils bici tant del litoral com de la resta de la població, no hi passa gairebé ningú. Aquests dies de Setmana Santa, sobretot, aquests indrets acostumen a ser uns llocs amb molta demanda. Aquesta part esportiva i recreativa de les vacances enguany està completament anul·lada. D'altra banda, sumat al fet de no poder fer la pràctica esportiva a les instal·lacions habituals, amb gimnasos i pavellons tancats, ha propiciat que la gent s'hagi adequat espais casolans. I també ha propiciat la compra d'aparells gimnàstics, bicicletes estàtiques,.... com a equipament d'aquests espais. La compra per internet segueix funcionant malgrat que el producte que es compri no sigui dels que s'anomenen essencials. Vet-ho aquí una de les paradoxes del concepte essencial i no essencial que s'han donat aquests dies de confinament.

El confinament ha comportat, a més, un augment del teletreball i això ha suposat que molta gent es passa més hores davant la pantalla, sigui per feina i, en altres moments, per oci. Uns que segur no pararan un cop es pugui recuperar la mobilitat no essencial seran els fisioterapeutes i altres especialistes relacionats amb la musculatura corporal. La combinació de confinament, pantalles i poca mobilitat ens deixarà ben encarcarats.

Aplaudiments ansiosos

Els aplaudiments al personal sanitari a les 20h s'han convertit en un ritual diari. I si una cosa s'ha pogut confirmar des de fa molts dies és que hi ha gent que espera aquest moment amb ànsia i no es pot esperar a que toquin les 8 del vespre per començar a aplaudir i ho fan un parell de minuts abans. Un bon referent per a tothom que espera aquest moment del dia seria poder-se guiar pels tocs dels campanars de les esglésies, si es poguessin sentir per tota la població, és clar. També cal dir que és d'admirar aquesta precisió en avançar-se aquests dos minuts, dia sí i dia també.

Estem en Setmana Santa, període vacacional per excel·lència dins el calendari anual. I malgrat la situació de confinament i els advertiments reiterats respecte a que la gent no es desplaci cap a la seva segona residència, n'hi ha que no en fan cas. A través de les xarxes socials cambrilenques molta gent ha denunciat el rastre de la presència de veïns no habituals en els habitatges habitualment sense ningú. Ahir fins i tot la consellera Bundó s'hi referia dient que s'havia notat en l'augment del consum d'aigua en les poblacions costaneres de la demarcació de Tarragona. Dues reflexions al cas. La primera, hi ha gent que no escolta o es creu més viu que ningú o té alguna disfunció cognitiva i fa que malgrat totes les recomanacions del món, se les salti. I la segona, estem controlats per terra, mar i aire. Ens controlen pel consum d'aigua, pel consum elèctric, per la geolocalització dels mòbils o per segons quins veïns que actuen com a xèrifs o confidents policials.

Més de 900 morts en residències a Catalunya

Les defuncions a residències de la gent gran continuen augmentant i ja arriben a més de 900, pel que fa a Catalunya. Segons les dades del Departament de Treball, Afers Socials i Família hi ha 216 residències amb casos de Covid-19. En concret hi ha 1.736 persones contagiades, de les quals 393 estan hospitalitzades. A més hi ha 355 residents amb simptomatologia. Ahir es coneixia la important afectació de coronavirus que afecta la residència d'avis de la veïna població de Vila-seca. Pel que fa a Cambrils, avui podeu llegir en una de les notícies del dia que la residència Baix Camp no pateix cap cas de contagi. Estem esperant la resposta de les altres dues residències de la gent gran que hi ha a Cambrils per saber si totes tres residències tenen la situació controlada. Ahir, a Catalunya, es van registrar 148 morts més per coronavirus, 1.499 casos nous i 650 altes i continua l'alentiment respecte del divendres passat.

Les cistelles de bàsquet del passeig de les Palmeres, sense ningú, aquest passat dissabte a la tarda / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article