Societat

Coronavirus

Roger Solà, estudiant cambrilenc de màster: «Vaig marxar de París cap a casa just quan va tancar la universitat»

Molts estudiants que es trobaven a l’estranger han hagut de tornar als seus països d’origen a causa del coronavirus

Per Maria Vidal

Roger Solà
Roger Solà | Cedida

El coronavirus també ha afectat i ha fet canviar el curs de molts joves que es trobaven estudiant a l’estranger. És el cas del cambrilenc Roger Solà, al qual la pandèmia del coronavirus el va enxampar a la ciutat de París, on es trobava cursant un màster. Quan el pas del virus ja estava avançat a Europa, la universitat on estudia el cambrilenc va tancar i va recomanar als seus alumnes que tornessin als seus països d’origen, de manera que Roger Solà va haver de fer les maletes i està passant el confinament a Cambrils.

Una universitat internacional

Roger Solà explica que va arribar a París el passat 29 d’agost perquè està cursant un doble màster d’Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona, i de Management a l’Escola d’Estudis Superiors de Comerç, l’HEC París, una universitat internacional. Així doncs, a la seva classe, a la capital francesa, hi havia estudiants de procedències diverses, inclosos aquells països més afectats pel coronavirus des d’un inici, com Xina. En Roger comenta que “al principi vam començar a escoltar notícies de tot el que estava passant a Xina i just va coincidir que a la universitat teníem dues setmanes de vacances on els estudiants van tornar a casa, van viatjar per Europa...”. Quan van tornar a les classes, el virus ja havia arribat a Europa i s’havien tancat les fronteres italianes. A la universitat, ja es palpava aquest ambient generalitzat d’incertesa ja que explica que “anàvem notant com cada vegada hi havia menys gent, i sobretot els orientals venien amb mascareta, encara que els europeus no”.

D’aquesta manera, la universitat HEC París els va comunicar que cancel·laven les classes presencials i seguirien el curs en modalitat online. Seguidament, els van deixar una setmana de vacances, donada la complexitat de la situació, que es preveia que anava per llarg, per poder preparar les classes a distància. En aquest període els diferents alumnes van aprofitar per tornar als seus països d’origen urgentment. La decisió de la universitat va ser força preventiva, de manera que el Roger no va viure a la capital francesa els efectes de les mesures per combatre el coronavirus.

Tornar a Catalunya

“Vaig marxar a casa just quan va tancar la universitat”, explica Roger Solà. Tanmateix, quan encara es trobava a l’aeroport de París, el 13 de març a la nit, li van arribar notícies d’aquí i va témer que es tanquessin les fronteres però “per sort” va poder aterrar a Barcelona i venir cap a Cambrils.

El cambrilenc comenta a revistacambrils.cat que està molt content seguint els estudis a distància perquè “des del primer dia la universitat ens està donant informació constantment i ho han preparat tot molt bé. Dins les limitacions de fer-ho tot online les classes estan anant bé”. Per no endarrerir-se, però, han suprimit una setmana d’exàmens que tenien a l’última setmana de març i els han posat a finals de maig, de manera que ara porten el curs al dia.

Incertesa pel final de curs

El Roger no creu que pugui tornar aviat a París, i més tenint en compte que la universitat ja els ha advertit que, fins a finals de maig, totes les classes seran telemàtiques. Tanmateix, els estudiants tenen incertesa pels exàmens, ja que, en principi haurien de tornar a França a final de curs per fer tant els exàmens cancel·lats del març com els que ja els tocaria fer al maig, però actualment no saben si seran online o presencials.

A aquesta situació se li suma que molts estudiants van marxar a corre-cuita i tenen totes les pertinences personals a la ciutat de París, perquè no sabien que el confinament duraria tant. El Roger, té pensat tornar a la capital francesa quan pugui, a l’última setmana de maig, si és que finalment fan els exàmens presencials, o després, quan comenci a treballar a París. Ara, de moment, passa el confinament amb la seva família a Cambrils.

 

Comenta aquest article