Informació general

Coronavirus

Ni palmes ni palmons... però amb totxos! (crònica del vint-i-tresè dia de confinament)

El pati de l'Ermita, a la Vila, i la plaça de l'Església de Sant Pere, a las Platja ahir estaven buits ara bé i només aquest darrer espai estava ocupat, en una part, pels totxos del paviment de les obres dels carrers del voltant

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de la plaça de l'Església de Sant Pere, ahir al migdia
Imatge de la plaça de l'Església de Sant Pere, ahir al migdia | Lluís Rovira i Barenys

Els dos espais més representatius i simbòlics del Diumenge de Rams, el pati de l'Ermita, a la Vila, i la plaça de l'Església de Sant Pere, a las Platja ahir estaven buits. El coronavirus mana i obliga a canviar els hàbits, a la força! L'església també ha hagut de fer canvis impensables fa quatre dies. Algú es podria pensar que per seguir la celebració de la missa s'hauria de fer via pantalla o per les xarxes socials, com va fer ahir el mossèn de la parròquia de Riudoms?

Precisament ahir haurien d'haver començat els actes litúrgics més simbòlics de la Setmana Santa. Poc abans que es decretés el període de confinament, les tres confraries cambrilenques, la Congregació de la Puríssima Sang, la Confraria dels Dolors i l'Associació d'Antics Alumnes la Salle, ja havien treballat en l'elaboració del programa d'actes d'aquests dies. El programa de mà estava a punt d'anar a l'impremta just el dilluns dia 16 de març i va ser el dissabte 14 de març, en plena precipitació del confinament, que ja es va haver d'aturar tot. No ha passat ni un mes i ja sembla que faci mesos que estiguem confinats! Això de la percepció del pas del temps i de l'adaptació humana als canvis sobtats és una altra de les coses que ens ha fet evident aquest coronavirus.

Ah, un darrer detall. Ahir la plaça de l'Església de Sant Pere estava buida però un terç de la plaça estava ocupada per un amuntegament de totxos corresponents al paviment de les obres dels carrers propers i que també han quedat a mig reparar pel coronavirus. La imatge, que és la que serveix avui de capçalera, ho diu tot; una plaça sense palmes ni palmons ni gent i amb els totxos esperant la benedicció.

Vileros i Mariners

La compareixença del president del govern espanyol del passat dissabte al vespre, en la que confirmava la continuació del confinament però sense ser total com fins ara, en un primer moment va quedar un pèl confusa i va donar peu a diferents interpretacions. I també va tenir la rèplica en clau d'humor. A nivell local es va fer córrer la imatge del president Sánchez amb unes lletres de crèdit a sota en la que hi posava "Podran salir los Vileros" i una altra imatge en la que hi posava "Podran salir los de Cambrils de Mar". Qui sap si enguany la representació dels Vileros i Mariners que es aquests darrers anys s'ha fet per la Festa Major de la Mare de Déu del Camí també s'haurà de fer de forma virtual. Esperem que no però de moment el futur ens ho pinta tot incert. Però, sobretot, l'humor que no falti.

I que no falti l'humor, tampoc, per aguantar cada dia la cançoneta del "Resistiré" a les vuit del vespre ja que sempre hi ha algun veí motivat que la posa. I també cal humor per aguantar segons quins DJ de balcó que regalen música estrident al veïnat. S'entén la bona voluntat de l'acció però potser no cal tant.

Centralització

Aquesta passada mitjanit s'ha aixecat el confinament perimetral de la conca d'Òdena. El govern català ho va decidir el dissabte però després ho havia d'autoritzar el govern espanyol, que hi va donar el vistiplau ahir diumenge. La recentralització que ha imposat el govern espanyol comporta situacions d'aquest tipus i de molt més greus; no poder aplicar el confinament com vols, que t'arribi el material sanitari que es decideix des d'aquest centre administratiu i de poder, ... La crisi del coronavirus ha posat en evidència moltíssimes mancances.

L’estat espanyol és des d'ahir el país del món amb més morts per milió d'habitants, un total de 266 i només superat per la República de San Marino, un país que només té 4.000 habitants. Pel que fa als països amb més pes demogràfic segueixen al llistat Bèlgica amb 125; França amb 116; Holanda amb 103 i Suïssa amb 83.

 

Comenta aquest article