Informació general

Coronavirus

Restes del naufragi (crònica del vintè dia de confinament)

El coronavirus va interrompre les tasques de condicionament, fa unes quantes setmanes, i va deixar el litoral cambrilenc a mig arreglar

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte d'un tram costaner cambrilenc, a la zona del Cavet, aquest passat diumenge
Aspecte d'un tram costaner cambrilenc, a la zona del Cavet, aquest passat diumenge | Lluís Rovira i Barenys

Alguns trams del litoral cambrilenc mostren, encara, les conseqüències del temporal Glòria i de les posteriors llevantades. Tant a llevant com a ponent, hi ha llocs puntuals on s'acumula la runa en forma de fustes provinents del mobiliari urbà i restes de material escopit per la mar. En aquests indrets sembla que s'hi hagin acumulat les restes d'un naufragi o bé que s'hi hagi instal·lat el decorat per a rodar una seqüència del Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo. El coronavirus va interrompre les tasques de condicionament, fa unes quantes setmanes, i va deixar el litoral cambrilenc a mig arreglar. Un litoral que pels dies de Setmana Santa ja acostuma a estar net i polit i que enguany mostrarà una imatge més salvatge, on les gavines en seran les úniques usuàries. Dins d'aquestes tasques interrompudes de condicionament del litoral, també hi ha les muntanyes de sorra que s'acumulen a la platja de l'Esquirol. Els fenòmens meteorològics no donen treva. A hores d'ara s'ajunten les reparacions a conseqüència del temporal del passat 22 d'octubre, amb les del temporal Glòria. Tenim un terme municipal travessat per set rieres i barrancs importants i tenim uns 10 quilòmetres de litoral i això té un impacte força important a la nostra població i, sobretot, a l'economia municipal.

Himnes del confinament

El confinament ja té músiques pròpies que la gent s'ha anat fent seves i les ha convertit en himnes del moment. Una d'elles és el Resistiré, cançó que va popularitzar el Dúo Dinámico i que ara diferents cantants s'han ajuntat i n'han fet una nova versió que aquests dies s'està difonent per les xarxes socials. La cançó es va penjar a Youtube aquest passat dimecres 1 d'abril i ja porta més de 5 milions de descàrregues. També és un dels himnes del confinament la cançó de Joan Dausà, Tot anirà bé, una cançó que s'ha utilitzat molt des del professorat dels centres educatius, sobretot, per fer arribar un missatge d'esperança a l'alumnat, via xarxes socials. I, també la cançó de Doctor Prats, Al final tot anirà bé, en el mateix sentit que l'anterior. A banda d'això, a través de les xarxes s'han vist un munt d'iniciatives musicals. I és que es demostra, un cop més, que la música, a més, és un bàlsam per als moments difícils. "Aviat tot el que cou s'ho endurà el temps", diu la lletra de la cançó de Doctor Prats. Ho esperem de veritat.

Se supera la xifra del milió d'afectats a tot el món

Les darreres xifres oficials ja situen en més d'un milió d'afectats pel coronavirus a tot el món i un total de 51.560 morts a causa d'aquesta malaltia. també cal dir que 210.519 persones s'han guarit del coronavirus. A Catalunya ja s'arriba a la xifra dels 23.460 casos i als 2.335 morts. D'altra banda, els consells que se'ns van donant incideixen en ser molt estrictes amb el grau de protecció quan s'hagi de sortir de casa per anar a comprar. Protecció Civil recomana portar el nas i la boca tapats, amb una mascareta o similar, per anar a fer alguna compra. També recomana fer servir guants per tocar els aliments, portar una bossa o un carretó propis i rentar-se les mans en tornar a casa i fins i tot suggereix utilitzar desinfectant per netejar la nansa per on s'agafa el carretó de la botiga abans de fer-lo servir.

 

Comenta aquest article