Informació general

Coronavirus

Calçotades «interruptus» (crònica del catorzè dia de confinament)

L’inici de l’estat d’alarma, just ara fa dues setmanes, va coincidir en plena època de calçotades i va frenar en sec aquesta activitat lúdica quan encara quedava un mes ben bo de consum del calçot a ple rendiment

Per Lluís Rovira i Barenys

Parada de calçots a tocar al terme municipal de Vinyols, ahir al migdia
Parada de calçots a tocar al terme municipal de Vinyols, ahir al migdia | Lluís Rovira i Barenys

El coronavirus també ha incidit en la producció agrícola del territori. L’inici de l’estat d’alarma, just ara fa dues setmanes, va coincidir en plena època de calçotades i va frenar en sec aquesta activitat lúdica i gastronòmica quan encara quedava un mes ben bo de consum del calçot a ple rendiment. I això són força diners pel sector agrícola. El darrer cap de setmana en el que la gent vam poder fer vida normal, el del 7 i 8 de març, va ser un cap de setmana molt bo, però de llavors ençà els calçots en prou feines tenen sortida. Així ho comentava Josep M. Barrabeig, de Disfruta & Verdura, a revistacambrils.cat, i afegia que les parades de calçots que els hi queden, en gran part, s’hauran de llaurar. A part dels calçots i fent referència a la producció agrícola en general, Barrabeig explicava que s’està subministrant a molts supermercats però que cap a l’estranger no marxa res. Per la seva part, el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Pau Serra, també certificava la disminució de la venda de calçots i també de taronges, un producte aquest, el dels cítrics, que s’associa força a les calçotades. Serra explicava que la botiga de la Cooperativa Agrícola continua oberta però que tenen la intenció de remodelar l’horari de cara a aquesta propera setmana.

Productes de proximitat

El sector agrícola també pateix la crisi com la resta de sectors, tot i que el consum de fruita i verdura sigui de primera necessitat. Els pagesos continuen actius i van al tros amb un carnet-certificat que avala la seva activitat. D’altres viuen al mas i en aquest sentit el confinament ofereix unes possibilitats no tan limitades com qui s’està en un pis. Aquests dies se’n parla molt de com actuarà la gent en pic es pugui recuperar l’activitat normal. Entre els molts propòsits a fer cal tenir molt més en compte el consum de productes de proximitat, però de molta proximitat! Si volem continuar tenint un entorn agrícola proper a tocar dels nuclis habitats, és imprescindible donar tot el suport a aquests productes que es produeixen a la vora i als seus productors.

659.000 tests defectuosos

Ahir el ministre de Sanitat, força qüestionat aquests dies, va admetre que s’havien perdut 659.000 proves ràpides per a detectar el coronavirus perquè eren defectuoses. Una xifra força més alta que les 9.000 que s’havia dit en un primer moment. I mentrestant, el govern espanyol es resisteix a aplicar mesures més estrictes de l’estat d’alarma. S’apunta que la saturació hospitalària es pot allargar fins el proper 24 d’abril. Ahir a la nit, el Departament de Salut confirmava 1.323 positius nous de coronavirus a Catalunya, que eleva la xifra total a 14.263.

Comenta aquest article