Informació general

Coronavirus

Xavier Martí (president de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils): «Molts empresaris necessitaran ajuda per tornar a aixecar la persiana»

L'aturada de pràcticament tota l'activitat econòmica està afectant a nombrosos sectors. Un dels més importants a Cambrils –el sector de la restauració– també està patint les conseqüències de tenir els seus locals tancats

Per Berta Ruiz

Aspecte del carrer del Consolat de Mar amb els locals d'hostaleria tancats
Aspecte del carrer del Consolat de Mar amb els locals d'hostaleria tancats | Lluís Rovira i Barenys

L'aturada de pràcticament tota l'activitat econòmica està afectant a nombrosos sectors. Un dels més importants a Cambrils –el sector de la restauració– també està patint les conseqüències de tenir els seus locals tancats. Conseqüències econòmiques, laborals i socials que encara es fan difícils de quantificar. Revistacambrils.cat ha parlat amb el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Cambrils –Xavier Martí– i també amb Pep Pellicer del restaurant Acuamar, que han valorat la situació actual i les possibles conseqüències de tot plegat.

Xavier Martí: "Crec que no cal entrar a valorar què representa renunciar els guanys d'una temporada si amb això salvem vides humanes"

Segons ha comentat Martí: "després d'aquesta situació, les pèrdues econòmiques seran importants, però ben mirat, serà merament secundari. Hem de pensar què estaríem disposats a fer perquè un ser estimat que ha mort, poder tenir-lo al nostre costat. Jo personalment, donaria tot el que tinc. Dit això, crec que no cal entrar a valorar què representa renunciar els guanys d'una temporada si amb això salvem vides humanes". No obstant això, Martí ha mostrat la mateixa incertesa que hi ha actualment a tots els sectors per les possibles conseqüències que deixarà la crisi del coronavirus. "M'agradaria saber què esdevindrà en el futur, però un cop acabi tot això, tot el que succeirà a posteriori està a les nostres mans, tot dependrà de com funcionem nosaltres. Que la gent surti i faci despesa a la seva localitat i al seu barri; que s'aposti pel comerç de proximitat; jo no concebo un Cambrils amb les persianes baixades i no tan sols els restaurants, sinó el comerç. Crec i espero que després de tants dies tancats la gent sortirà amb ganes de prendre una cervesa, de "picar" unes tapetes o de fer-se un homenatge gastronòmic, si més no jo ho estic desitjant amb totes les meves ganes. L'important és que passi aquest estat d'alerta, que els carrers siguin segurs i tot torni més o menys a la normalitat. De ben segur que totes les persones respondran molt en positiu quan puguin sortir amb tota la seguretat pel que fa a salut".

Pep Pellicer: "Aquesta situació ens afectarà moltíssim, és tremenda"

Per la seva part, Pep Pellicer ha destacat que "aquesta situació ens afectarà moltíssim, és tremenda. Mai ens ho podríem haver imaginat i tot el que comporta: pèrdues econòmiques, no contractació de personal, pèrdua d'aliments que es fan malbé. S'atura tota l'activitat i això dóna molta feina a molta gent a Cambrils. La gastronomia porta molt de públic a Cambrils i és un motor econòmic. Tots en general estem perjudicats, però hem de seguir les pautes i adaptar-nos a aquesta situació".  

Una Setmana Santa perduda

La Setmana Santa –una de les èpoques d'ocupació turística més fortes a Cambrils– ja està perduda. Segons ha valorat Martí, "aquestes circumstàncies fan que una gran injecció econòmica com és la Setmana Santa la perdem. A Cambrils però, tenim la sort de treballar bé tot l'any. Que serà un mal any? Evidentment, sí. Que l'estiu serà fluix? Doncs, possiblement també, però tirarem endavant. El nostre gremi és un gremi sacrificat que no treballa per viure, sino que viu per aquest treball. Estem acostumats a sacrificar moltes coses pel nostre estimat ofici i ho farem una vegada més". 

Pep Pellicer també coincideix en què la Setmana Santa està perduda, de fet, l'estat d'alarma ja s'ha allargat fins l'11 d'abril. De cara a l'estiu, Pellicer s'ha mostrat més optimista: "crec que de cara a l'estiu ens anirem recuperant; la gent tindrà ganes de sortir i de gaudir. Possiblement, després de la fi del confinament, la gent serà més reacia a sortir o a trobar-se en llocs amb molta gent. Això costarà, però la gent tornarà a sortir".

Xavier Martí: "El teixit empresarial reclama ajuts; s'han acceptat de bon grat les primeres mesures preses per l'Ajuntament de Cambrils i no pas tant les que ha adoptat el Govern Central que caldrà estudiar-les molt bé"

La preocupació per la situació actual propicia diferents estats d'ànims entre els professionals de la restauració. Xavier Martí ha explicat que, "n'hi ha que són més optimistes com jo i d'altres que no ho són tant, però en el nostre sector abunda l'optimisme. És una situació complicada, però entre tots tirarem endavant i el 2021 estarem com estàvem abans. Aquesta és una feina que ens absorbeix molt i quan parlem entre nosaltres sempre diem que necessitem més temps per estar amb la nostra família: ara el tenim. Per a mi, aquest temps és un regal i una lliçó de vida: per ser realment feliç tan sols necessites tenir als teus éssers estimats".  

Per altra banda, molts restauradors locals també els estan transmetent la seva incertesa vers les possibles conseqüències que deixarà aquesta crisi. Tal com ha indicat Martí, "el teixit empresarial reclama ajuts; s'han acceptat de bon grat les primeres mesures preses per l'Ajuntament de Cambrils i no pas tant les que ha adoptat el Govern Central que caldrà estudiar-les molt bé i mirar la lletra petita". Sobre les mesures municipals, Martí ha dit que, "vam rebre una primera llista d'ajuts per part del consistori i estem a l'espera d'unes altres. Volem més ajuts però igual que ho volen totes les PIMES del país. Tenim clar que d'alguna banda han de sortir els ajuts i no volem patir les conseqüències. Estaria molt bé, per exemple, que l'Estat ens regalés el llum i el gas, cosa que veig improbable". Segons Martí, "el gremi d'hostaleria el que vol és que els deixin guanyar-se la vida sobretot durant la temporada: flexibilitat en horaris o amb els metres de les terrasses o amb el so". 

Malgrat tot, tal com ha dit Martí, "estem contents amb el recolzament rebut per part de l'Ajuntament, perquè Cambrils està situat al mapa com la capital gastronòmica de la Costa Daurada. Tot i això, necessitarem més per no quedar-nos estancats i molts empresaris necessitaran ajuda per tornar a aixecar la persiana. Mesures com, per exemple, anul·lar els lloguers –per part de l'Estat–. A l'Ajuntament també li demanem que inverteixi en neteja, en llum i infraestructura". 

Pep Pellicer: "Aquest és un cop molt fort i costarà recuperar-se"

Quant a les conseqüències econòmiques, Pep Pellicer ha dit que, "aquest és un cop molt fort i costarà recuperar-se. Els bancs ja estan oferint crèdits amb interessos molt baixos per pagar les despeses fixes: llum, aigua, proveïdors... Per tenir liquiditat. També a nivell municipal, s'ha donat un marge per pagar algunes taxes". 

L’Apunt

Pep Pellicer: "Les jornades de la Carxofa són les segones que millor funcionen"

El passat 13 de març havien de començar les Jornades de la Carxofa, una de les més populars entre el públic després de les Jornades de la Galera. Tant sols 24 hores després, el govern de l'Estat decretava l'estat d'alarma. Segons ha comentat Martí, "el divendres, molts ja vam començar a tancar i el dissabte ja ho vam fer tots per llei. Està clar que aquestes jornades funcionen i ajuden a millorar la facturació dels restaurants. Portàvem una bona temporada, tot el mes de febrer vam treballar molt bé pel bon temps. Tots sabem que si a Cambrils fa sol, treballem tots i molt. Evidentment, ens sap greu que es quedés així, tots teníem il·lusió per la gran acceptació creada entre els nostres clients. Ens sap molt greu per l'esforç econòmic de l’Ajuntament, dels espònsors i dels patrocinadors, però el motiu és de força major i l'any que ve tornarem amb més ganes".

Per la seva part, Pellicer ha comentat que, "les jornades de la Carxofa són les segones que millor funcionen. Ja començava a fer bon temps, ja hi havia una afluència de gent important... Ara està tot paralitzat. Hi havia alguns restaurants que havien invertit en comprar més vi, més carxofes... Nosaltres les hem donat a Càritas. Tot va sumant. Esperem les ajudes que s'han anunciat". 

Comenta aquest article