Informació general

Coronavirus

El «Setge» del coronavirus (crònica del dotzè dia de confinament)

El coronavirus ha sotmès Cambrils a un nou setge, quatre segles després del Setge de 1640

Per Lluís Rovira i Barenys

Portal del carrer Major, ahir al migdia
Portal del carrer Major, ahir al migdia | Lluís Rovira i Barenys

El coronavirus ha sotmès Cambrils a un nou setge, quatre segles després del Setge de 1640. Aquest virus és l'enemic i els cambrilencs, tal com estem fent els habitants demés de mig món, el combatem confinant-nos dins les cases. La simbologia bèl·lica per combatre aquesta pandèmia per part de l'Estat espanyol, ha estat una de les sorpreses d'aquesta crisi. S'han fet unes compareixences informatives mostrant un guàrdia civil i un militar carregats de xapes i medalles per donar el "parte" de guerra. També s'han desplegat militars en diferents ciutats a fer unes tasques que, moltes d'elles, haurien pogut fer altres col·lectius professionals. Aquest desplegament militar, això sí, ha gaudit d'un gran seguiment mediàtic. Tot plegat m'ha fet venir al cap que a Cambrils ja hem patit altres setges, molt més cruents que aquest. Aquest confinament es farà llarg però hem de pensar en positiu i extremar les precaucions per tal que les baixes siguin mínimes, fent servir aquesta similitud bèl·lica.

Dia gris d'una primavera estranya

I mentrestant els carrers del nucli antic de la Vila mostren una imatge de solitud, un pèl més acusada que la resta de barris cambrilencs pel fet que en aquests carrers hi entren pocs vehicles i hi ha ben poca activitat comercial o lúdica. Amb l'excepció de la plaça de la Vila, el passeig d'Albert i la plaça del Setge, llocs que concentren la vida activa del barri i que aquests dies estan en quarantena, com la resta de la població. Només a la gespa de la plaça del Setge encara és possible veure alguna persona passejant el gos. Les tifes d'aquesta zona enjardinada continuen certificant-ne l'activitat constant. Ahir, en un dia gris d'una primavera estranya, els carrers del Barri Antic eren un mar de silenci i és per això que aquesta crònica s'acompanya d'una galeria gràfica per mostrar aquest aspecte de confinament.

11.592 casos a Catalunya

Les informacions sobre l'expansió del coronavirus són omnipresents. Les darreres xifres diuen que a Catalunya hi ha enregistrats un total de 11.592 casos i 672 morts i això suposa 1.655 casos i 156 morts més que el dia anterior. A banda, un dels dos informes que es troben sobre la taula del Departament de Salut de la Generalitat preveu que el pic de contagis arribarà a finals d'abril i que el confinament durarà fins el juny. Un altre informe que té la Moncloa damunt la taula parla d'una mortalitat molt gran si no es prenen mesures més dràstiques aviat. En tot cas, l'evolució de la pandèmia dependrà de la capacitat de contenir l'expansió del virus i de l'eficàcia de les mesures preses fins ara. En aquest sentit, el govern espanyol continua impedint un confinament de Catalunya i fins i tot impedeix un enduriment del confinament que s'està fent a Igualada i la conca d'Òdena.

Comenta aquest article

Galeries relacionades