Informació general

L'església parroquial de Sant Pere tindrà un campanar d'uns 30 metres d'alçada

Per Lluís Rovira i Barenys



Un moment de les proves de cimentació al vestíbul de l'església parroquial de Sant Pere, ahir al matí
L'església parroquial de Sant Pere, després de 61 anys d'haver-se construït, tindrà un campanar. Aquests dies s'estan fent les actuacions prèvies a la posada en marxa de les obres. Per una banda, al vestíbul de l'església s'hi estan fent unes proves de cimentació per comprovar la profunditat dels fonaments i determinar-ne la força. Això ha de permetre  determinar que l'actual estructura de l'església suportarà la construcció del campanar.

Per una altra banda, ahir mateix se signava l'acta de constitució de l'associació que impulsa les obres de construcció d'aquest campanar. Aquesta associació està formada per una quinzena de persones i té com a president el rector de la parròquia de Sant Pere i com a vicepresident, Jordi Font. Els impulsors d'aquesta obra confien que, si no hi ha cap contratemps, el campanar pugui estar enllestit abans d'acabar aquest any 2007.

Campanar de 30 metres

El campanar es construirà al centre de la façana principal i tindrà una amplada similar a la que té el vestíbul de l'església. Es preveu que tingui una alçada que pot oscil·lar entre els 25 i els 30 metres. A hores d'ara no es té clar quantes campanes tindrà. Segons explicava Jordi Font, "quan arribarem dalt de tot mirarem si hi hem de posar dues, tres o quatre campanes. Això també dependrà de les donacions. De moment, ja hi ha hagut algú que ens ha dit que comprarà una campana per al nou campanar".

Pel que fa al finançament, Jordi Font explica que es farà una campanya popular per recollir diners. També es compta amb el suport de l'Ajuntament, així com d'altres administracions. El pressupost de les obres, ara per ara, no està tancat i s'espera que en tres o quatre dies estigui enllestit.

Plànols originals

Jordi Font ha estat un dels màxims impulsors d'aquesta iniciativa. La seva tasca de recerca, iniciada fa alguns anys, l'ha portat, fa pocs mesos, a trobar fins i tot els plànols originals de la construcció de l'església. Aquests plànols estaven en mans del Col·legi d'Arquitectes de Tarragona fruit d'una recent donació d'una familiar de l'arquitecte que els va fer,  l'arquitecte diocesà Monravà Soler, de Tarragona. En aquests plànols inicials ja es contemplava la construcció d'un campanar en aquest mateix lloc on es vol fer ara, tot i que en el moment en què es van fer les obres es va desestimar la seva construcció. Fins que no s'han trobat els plànols originals es creia que la torre del campanar estava previst fer-la a un dels costats de l'edifici i separada de la construcció central.

L'església parroquial de Sant Pere Apòstol es va començar a construir l'any 1940 i es va inaugurar l'any 1945. Anteriorment, al port, hi havia hagut un local de caire provisional on s'hi feia el culte litúrgic, a l'actual carrer de Mossèn Joan Batalla, que en temps de la guerra civil va quedar destruït.

Comenta aquest article