Informació general

Coronavirus

Alejandro Garcia (regidor d'Ensenyament): «Els alumnes amb beques menjador rebran targetes moneder que es podran gastar als supermercats»

Les targetes moneder es faran arribar al Consell Comarcal del Baix Camp i, en els propers dies, arribaran a l'Ajuntament de Cambrils i el consistori cambrilenc les farà arribar als alumnes becats

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'entrada de l'escola Marinada
Imatge d'arxiu de l'entrada de l'escola Marinada | Berta Ruiz

La pandèmia del coronavirus ha aturat pràcticament tota l'activitat a tots els nivells. Els centres educatius d'arreu de l'Estat romanen tancats. A Catalunya, el tancament de les escoles, instituts, universitats i d'altres centres de formació públics i privats es va decretar el passat 13 de març. Un fre al sistema educatiu que afecta professors i alumnes en ple segon trimestre del curs i en unes dates en les què s'obria el període de preinscripció per a l'alumnat d'educació infantil de segon cicle, d'educació primària i d'educació secundària obligatòria. Durant aquests dies de març estaven previstes les jornades de portes obertes als centres, i des d'ahir, 23 de març, s'havia d'encetar el termini de preinscripció fins l'1 d'abril. L'estat d'alarma que s'allargarà fins l'11 d'abril propiciarà que tot el calendari que estava previst quedi paralitzat i ajornat fins que es pugui reprendre la normalitat.

El regidor d'Ensenyament de l'Ajuntament de Cambrils –Alejandro Garcia– ha explicat a revistacambrils.cat que, "tots els tràmits queden ajornats sine die, tant les preinscripcions com tots els terminis educatius que hi havia inicialment. Els alumnes també hauran d'estar a casa sine die". 

Targetes moneder per als alumnes amb beques menjador

Pel que fa a les beques menjadors de les quals fan ús molts dels alumnes, el regidor d'Ensenyament ha explicat que el departament d'Ensenyament de la Generalitat les seguirà garantint, malgrat que les escoles estiguin tancades pel coronavirus. Es farà a través d'unes targetes moneder –amb un acord amb La Caixa–. Actualment s'està ultimant tot l'operatiu. Les targetes moneder es faran arribar al Consell Comarcal del Baix Camp i, en els propers dies, arribaran a l'Ajuntament de Cambrils. El consistori cambrilenc les farà arribar als alumnes becats. "Aquestes es podran gastar als supermercats per tal de garantir els àpats dels infants" ha dit Garcia. Es carregarà a cada família l'import de la prestació diària pel total de dies que duri el tancament. La mesura serà vigent fins que es tornin a obrir les escoles. L'import que s'ingressarà en les targetes és amb caràcter retroactiu des que es van tancar les escoles. A partir d'aquesta setmana, a Cambrils se'n repartiran més de 800 targetes moneder. 

El grup logístic del Pla d’emergència local, amb el suport de persones voluntàries, serà l’encarregat de fer el repartiment casa per casa per minimitzar les mobilitzacions i especialment evitar les concentracions i la sortida de menors al carrer. L’Ajuntament ha explicat que no es realitzarà cap trucada prèvia. Només en cas que no es trobi a ningú en un domicili es farà una trucada telefònica per convindre amb la família l'hora i forma de lliurament. Es demana a les famílies que esperin i evitin col·lapsar els telèfons d’atenció si no és totalment imprescindible.

Quant als xiquets i xiquets de les llars d'infants municipals que també disposin de beca menjador, segons ha comentat Garcia, "s'està treballant juntament amb el departament de Benestar Social per fer-los arribar també les ajudes de menjador". 

Eines digitals online des de les escoles per als alumnes

Davant d'aquesta situació, des dels centres educatius cambrilencs s'està treballant amb diferents eines digitals perquè els alumnes puguin treballar continguts pedagògics des de casa. Cada centre té la seva pròpia autonomia i, per tant, cada escola du a terme les tasques de la manera que consideri més pertinent. "Hi ha mestres que van enviant exercicis als alumnes mitjançant plataformes online; la Generalitat també ha facilitat més eines digitals perquè els centres les puguin usar". Pels alumnes de segon de Batxillerat –que enguany haurien de fer l'examen de selectivitat i que encara no té data–, cada centre també està adoptant la metodologia que consideri. A la pàgina web de l'Escola Municipal de Música també hi ha un apartat –COVID-19– en el que es van penjant exercicis i activitats pels alumnes. 

L’Apunt

El Consell Comarcal del Baix Camp distribuirà més de 4.300 targetes

El Consell Comarcal del Baix Camp i els ajuntaments de la comarca distribuiran 4.314 targetes moneder. La targeta inicialment està carregada amb 40 euros, a raó de 4 euros/dia, per cada dia lectiu en què l’escola està tancada. La Generalitat de Catalunya carregarà automàticament la targeta a mida que es vagi allargant l’estat d’alarma i, per tant, els dies que les escoles es mantinguin tancades.

En el cas dels infants de Reus i Cambrils, les targetes es distribuiran d’acord amb les protocols i els plans de contingència específics decretats per aquests dos ajuntaments. Concretament, Reus distribuirà 2.644 targetes moneder i Cambrils 813. Les targetes es poden fer servir per comprar aliments en qualsevol establiment d’alimentació del país que tingui un sistema de pagament amb TPV.

Comenta aquest article