Informació general

Coronavirus

Famílies de canalla amb algun transtorn de l'espectre autista demanen poder sortir al carrer de forma excepcional

Un veí cambrilenc –Jorge Martín– ha fet arribar a revistacambrils.cat la seva situació, ja que és pare d'un nen de 5 anys amb autisme. Martín lamenta la falta d'empatia de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu del parc del Pescador
Imatge d'arxiu del parc del Pescador

El confinament obligat d'aquests dies es fa especialment difícil per aquelles famílies que tenen nens amb autisme o amb algun trastorn com el TDAH. Són nens que tenen una problemàtica particular i unes demandes específiques: necessiten sortir al carrer i cansar-se perquè si no es posen molt nerviosos, poden patir episodis d'ira i, fins i tot, es poden autolesionar. Sobre aquesta qüestió, un veí cambrilenc –Jorge Martín– ha fet arribar a revistacambrils.cat la seva situació, ja que és pare d'un nen de 5 anys amb autisme. Martín lamenta "la falta d'empatia i sensibilitat per part de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra vers les persones amb autisme". Segons aquest veí: "al consultar per telèfon a ambdós cossos policials si podia baixar el nen al portal de casa, m'han dit que estava buscant excuses, tot i que els he comentat que tenim un certificat de minusvalia. A d'altres municipis com Tarragona no passa el mateix i, de fet, Protecció Civil no opina igual". El pare del xiquet es pregunta perquè hi ha aquesta diferència de criteris. Ciutats com Tarragona i el Vendrell ho autoritzen en casos extrems. 

Poder sortir al carrer de forma excepcional

Segons la Federació Catalana d'Autisme, el decret del govern espanyol no aclareix que, per necessitat terapèutica, aquestes persones amb autisme puguin sortir al carrer. Demanen que, amb un diagnòstic i amb un certificat mèdic, els familiars puguin ensenyar-ho a les autoritats competents i no tinguin problemes. Per altra banda, des de la Confederación Autismo España s'ha sol·licitat al govern estatal que les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) puguin, de forma excepcional, sortir al carrer quan les circumstàncies així ho requereixin. En aquests casos, els canvis en les seves rutines diàries provoquen una desregulació emocional i problemes de conducta. Els psicòlegs recomanen estructurar al màxim els nous horaris. 

 

Comenta aquest article