Informació general

Coronavirus

Carrers mullats, calaixos encara més eixuts (crònica del tercer dia de confinament)

El tercer dia de confinament ha estat, a més, el primer dia laborable d'aquest període "coronavíric" que estem patint. Un dilluns plujós i amb ratxes de vent de llevant cap el migdia i primera hora de la tarda

Per Lluís Rovira i Barenys

Carrer de Sant Plàcid, ahir, a mig matí
Carrer de Sant Plàcid, ahir, a mig matí | Lluís Rovira i Barenys

El tercer dia de confinament ha estat, a més, el primer dia laborable d'aquest període "coronavíric" que estem patint. Un dilluns plujós i amb ratxes de vent de llevant cap el migdia i primera hora de la tarda. Un dia amb els comerços tancats i amb pluja que ha fet bona la dita de “carrers mullats, calaixos eixuts” tot i que en aquest cas no calia pluja per tenir els calaixos eixuts, amb el coronavirus n'hi ha prou i de sobres. El panorama ciutadà d'aquest dilluns ha tingut un cert aire apocalíptic tot i algun toc de quotidianeïtat, com per exemple el que han ofert les màquines de netejar els carrers, en plena activitat, i amb algun operari amb mascareta, això sí. El tema de la mascareta es va fent cada cop més habitual i si un s’hi va fixant, pot veure vehicles amb els ocupants que duen el rostre tapat, a més d'un bon nombre de vianants, és clar.

Sempre al teu costat?

Al llarg dels anys hem vist com diferents entitats bancàries han utilitzat el tema de la proximitat com a eslògan. Allò de “sempre al teu costat”, l’han fet servir de manera reiterada. Ara, en aquests temps convulsos que vivim, les entitats bancàries ja no poden estar físicament al nostre costat i s’han blindat a l'entrada del coronavirus a les seves sucursals. I així, a cop d’ull, ahir es va poder observar com una entitat que porta el nom d'una població del Vallès Occidental advertia amb un paper a la porta que els clients només anessin a l’oficina exclusivament per a realitzar aquella operació que no es pot fer a través d’altres canals i que si es necessita l’atenció d’un empleat se sol·liciti cita prèvia. També advertia que l’aforament de l’oficina està limitat a una persona. En una altra oficina bancària, que convida a fer un cafè a través dels vidres de l’entrada, hi ha un empleat amb mascareta situat abans d’entrar al recinte que atén les consultes, amb una semblança a aquelles atraccions de fira noucentistes amb un personatge estrany que et fa pagar l'entrada.

Tancament de fronteres

En l’àmbit “extracambrilenc” el tercer dia de confinament s’ha caracteritzat per l’anunci del tancament de fronteres per part de l’estat espanyol, un tancament que ja havien anunciat França i Portugal i que a la pràctica significa un tancament de fronteres amb Andorra, com es feia notar ahir a través de les xarxes socials. I, com a aspecte positiu, l’inici de l’assaig clínic català per a combatre el coronavirus, del que s’esperen resultats en unes tres setmanes. I també vam saber ahir que el president Quim Torra havia donat positiu al coronavirus i restava confinat a la Casa dels Canonges. I això passava un dia després de conèixer-se el positiu per coronavirus del vice-president Pere Aragonès i del síndic de greuges, Rafel Ribó.

Mig camuflat entre les mil informacions del coronavirus, la notícia de la renúncia del rei Felip VI a l’herència del seu pare, que inclou 65 milions d’euros provinents d’un fons dipositat a un banc suís, així com la retirada oficial de la seva assignació han estat tot un torpede a la línia de flotació de la monarquia que esclatarà amb efectes retardats.

Comenta aquest article